Droomwoordenboek

S

Spook t/m Stikken

Spook
Spoken symboliseren schuldgevoel, angst en/of onderdrukte herinneringen. Je droom dient als medium om je angsten onder ogen te zien. Het is daarom belangrijk aandacht te besteden aan hetgeen het spook je probeert duidelijk te maken.
Spookstad
Als je droomt dat je in een spookstad rondwaart, suggereert dit dat je je afgewezen voelt door de maatschappij. Misschien isoleer je jezelf van anderen. Een andere uitleg kan zijn dat je teveel in het verleden leeft en vasthoudt aan herinneringen. Het is tijd om ze los te laten en in het nu te leven.
Spookstad
Als je droomt dat je in een spookstad bent, suggereert dit dat je je door de maatschappij afgewezen voelt. Je zondert je misschien af van de anderen. Een andere uitleg kan zijn dat je in het verleden leeft en (teveel) vasthoudt aan oude herinneringen. De tijd is gekomen ze los te laten en in het heden te gaan leven.
Sport
Een droom waarin je aan het sporten bent wijst op het leren van regels, talent en het bereiken van je doel. Deze droom benadrukt ook het belang van samenwerking, harmonie en het werken in een team. Een alternatieve uitleg is dat een sportdroom je gevoelens over sex als een agressieve handeling verbeelden.
Springen
Als je droomt dat je springt, duidt dit erop dat je ergens voor moet (durven) gaan en een risico moet nemen. Obstakels zal je weten te omzeilen en je zal dichter bij je doelen komen.
Staart
Als je in je droom alleen de staart van een dier ziet, duidt dit op irritaties en complicaties in situaties waar juist plezier te verwachten was. Aan de andere kant kan dit droomsymbool ook balans vertegenwoordigen.
Stad
Als je droomt over een stad, wijst dit op een gevoel van gemeenschap en je sociale milieu. Wanneer je droomt dat je in een verlaten stad bent, of als je het gevoel hebt vervreemd te zijn geraakt van de bedrijvigheid in de stad, dan suggereert je droom dat je je verworpen voelt door degenen om je heen.
Stadhuis
Als je droomt dat je in het stadhuis bent, duidt dit op een gebrek aan kracht of hulp van buitenaf. Je zou het gevoel kunnen hebben dat je wordt gepest, of dat je wordt overtroefd door een machtige bron.
Staf
Als je een staf in je droom ziet, geeft dit aan dat je op zoek bent naar bevestiging en ondersteuning voor je beslissingen.
Stagediven
Wanneer je droomt dat je stagedivet, duidt dit erop dat je een risico neemt met iets en dat je het volste vertrouwen heb in de mensen om je heen.
Stalker
Als je droomt dat je wordt achtervolgd door een stalker, duidt dit op een probleem of moeilijkheid dat je niet wil confronteren. Deze problemen zullen echter niet verdwijnen door ze simpelweg te negeren. Als je het echte leven wordt gestalkt, kan deze angst worden overgedragen naar je droom.
Standbeeld
Wanneer je een standbeeld ziet in je droom, duidt dit erop dat je weigert om de zaken te accepteren voor wat ze werkelijk zijn. Je bent misschien bang dat je jezelf niet op een positieve wijze profileert.
Station
Een station symboliseert een stop- en mogelijk overgangspunt op de reis van het leven.
Steen
Stenen symboliseren kracht, eenheid en onwrikbare overtuiging. In bepaalde culturen hebben sommige stenen hebben een heilige of magische betekenis. Voor moslims bijvoorbeeld is de zwarte steen van Mekka een medium om rechtstreeks met God te communiceren. Stonehenge heeft ook een belangrijke sprituele betekenis. Als je droomt over stenen kan dit ook duiden op morele kwesties en/of schuldgevoel.
Steiger
Als je droomt dat je op een steiger staat, wijst dit op iets dat tijdelijks is in je leven. Je zou behoefte kunnen hebben aan wat extra steun om jezelf naar een hoger niveau te tillen of je doelen te bereiken.
Steil
Steil is in je droom een teken voor fouten uit het verleden en spijt in je leven.
Stem verloren
Een droom waarin je geen stem hebt, duidt op een verlies aan identiteit en een gebrek aan persoonlijke macht. Je bent niet in staat je uit te spreken en voor jezelf op te komen.
Stemmen
Als je stemmen hoort in je droom, duidt dit op een boodschap uit het onbewuste of spirituele domein.
Stier
Een stier in je droom vertegenwoordigt koppigheid, sterke wil en kracht. Het is misschien tijd om actie te ondernemen en meer assertief te worden. Een alternatief is dat een stier duidt op een rijk, voorspoedig en welig leven.
Stikken
Als je droomt dat je stikt, wijst dit erop dat het je niet lukt om aan te geven hoe je je werkelijk voelt over een bepaalde situatie.