Droomwoordenboek

R

Raam t/m Reizen

Raam
Een raam in je droom is over het algemeen positief: het staat voor hoop, onmetelijke mogelijkheden en inzicht.
Rabbijn
Als je droomt over een rabbijn, vertegenwoordigt dit je houding ten opzichte van het jodendom. Deze droom zou ook kunnen dienen om je geloof en overtuiging te (her)bevestigen.
Race
Als je droomt dat je in een race meedoet, suggereert dit dat anderen jaloers zijn op wat je hebt bereikt, en dit voor zichzelf willen.
Raceauto
Een raceauto symboliseert je snelgevormde mening en koppige houding. Deze droom kan ook je competatieve karakter, en je be behoefte om te winnen benadrukken.
Racisme
Als je racisme ervaart in je droom, wijst dit erop dat je te bevooroordeeld bent over een bepaalde situatie in je leven. Misschien heb je iemand verkeerd beoordeeld vanwege de manier waarop hij of zij eruitziet.
Racket
Een droom over een racket symboliseert je verdedigingsmechanisme. Er zou iets onbewust kunnen spelen waar je liever niet aan wilt denken.
Radar
Een radar symboliseert inzicht en je intuïtie. Deze droom zou de nadruk kunnen leggen op berichten vanuit je onbewuste.
Ramenwasser
Als je een ramenwasser ziet in je droom, vertegenwoordigt dit je vermogen om situaties te kunnen verduidelijken en nieuw licht op de zaak te werpen.
Ramp
Als je droomt dat je een ramp meemaakt, vertegenwoordigt dit je persoonlijke angsten en moeite met verandering. Je voelt je onzeker omdat je niet weet wat de toekomst voor jou in petto heeft.
Rapen
Als je (kool)rapen eet in je droom, duidt dit erop dat je huidige problemen zult overwinnen. Het staat symbool voor medeleven, rijkdom en heldere vooruitzichten.
Rat
Ratten in je droom duiden op gevoelens van twijfel, schuld en/of jaloezie. Je hebt onwaardige gedachten die je voor jezelf houdt, maar je van binnen opvreten. Het kan natuurlijk ook een metafoor zijn voor een rat (als persoon) in je omgeving.
Ravijn
Als je een ravijn ziet in je droom vertegenwoordigt dit je ondbewuste mening en verborgen gevoelens. Deze droom zou kunnen wijzen op emoties en relaties die je nog niet erkend hebt.
Rechtbank
Als je droomt dat je in de rechtbank op moet komen voor beschuldigen tegen je, wijst dit op je worsteling met kwesties over angst- en schuldgevoelens. Een of andere situatie of omstandigheid in je leven geeft je veel kopzorgen en nood. Je zou van mening kunnen zijn dat je op een of andere manier wordt beoordeeld.
Rechtszaak
Als je droomt dat je betrokken bent bij een rechtszaak duidt dit op schuldgevoel, of de angst om betrapt te worden. Je bent bezorgd om beoordeeld te worden door anderen, of kritiek te krijgen op je handelen.
Regen
Als je droomt dat je nat wordt van de regen, betekent dit dat problemen of zorgen snel over zullen zijn. Regen symboliseert tevens vruchtbaarheid en vernieuwing.
Regenboog
Een regenboog in je droom betekent hoop, succes en geluk in de vorm van geld, prestige of roem. De regenboog is een brug tussen je aardse zelf en je hogere spirituele ik. Voor geliefden betekent de regenboog overweldigend geluk vanwege hun samenzijn.
Regenjas
Een droom waarin je een regenjas draagt, suggereert dat je jezelf afschermt van je emoties. Je bent niet in staat om narigheid onder ogen te zien. Deze droom verwijst tevens naar je pessimistische blik op de zaak.
Regering
Een droom over de regering verwijst naar machten en gevoelens die je leven besturen. Bijvoorbeeld: Bepalen hebberigheid, lust of liefde hoe je leeft, of heb je je leven zelf in de hand? Deze droom zou ook kunnen aangeven hoe je denkt over de maatschappij als geheel.
Reis
Als je droomt dat je een reis maakt, voorspelt dit een erfenis. Dromen over een rampzalige reis symboliseert daarentegen onbekwaamheid en valse liefdes.
Reizen
Een droom waarin je aan het reizen bent, vertegenwoordigt de weg naar je levensdoelen. Het symboliseert tevens je dagelijkse routine en de wijze waarop je vooruitgaat. Als je droomt dat je reis ten einde komt, symboliseert dit een succesvolle voltooiing van je doelstellingen.