Droomwoordenboek

S

Specht t/m Stagediven

Specht
Een droom over een specht geeft aan dat je iets vergeten bent je wakkere bestaan. De specht symboliseert tevens industrie en ijver.
Speeksel
Speeksel staat symbool voor sexuele/ sensuele verlangen of creatieve energie. Als je droomt dat je speeksel uitspugt, wijst dit erop dat je bang bent om de controle te verliezen, fysiek of emotioneel.
Speelgoed
Speelgoed in je dromen staat symbool voor je kinderjaren, huiselijke geluk en harmonie. Je zou op zoek kunnen zijn naar het comfort en geborgenheid van thuis. Speelgoed vertegenwoordigt ook je speelse houding of kinderachtige manier van doen.
Speelgoeddoos
Een droom over een speelgoeddoos wijst erop dat je je kinderachtige maniertjes achter je het gelaten. Aan de andere kant zou deze droom ook een behoefte kunnen vertegenwoordigen om onopgeloste kwesties uit je kinderjaren te regelen.
Speeltuin
Als je droomt over een speeltuin, duidt dit op je behoefte om te ontsnappen aan je dagelijkse verantwoordelijkheden. Misschien zou je je niet zo’n zorgen moeten maken. Je zou je eigen talenten moeten erkennen.
Speer
Dromen dat je een speer werpt, duidt erop dat je je volledig inzet voor een huidige situatie. Het is een statement van je kracht en toewijding. Een speer wordt ook gezien als een phallussymbool en vertegenwoordigt daarom mannelijke dingen.
Spel
Als je droomt dat je een spel speelt, duidt dit op ontspanning of competitie. Deze droom kan ook verwijzen naar de regels waar je mee leeft.
Spelshow
Als je droomt dat je in een spelshow zit, suggereert dit je iets in je leven dient te veranderen. Je voelt je misschien wat onzeker over wat de toekomst zal brengen. Let op het soort spelshow waar je aan deelneemt. Waar je precies voor speelt, duidt het belang in je wakkere bestaan.
Spiegel
Wanneer je je eigen reflectie ziet in een spiegel, suggereert dit dat je filosofeert over je innerlijke zelf.
Spin
Als je droomt over een spin, geeft dit aan dat je je een buitenstaander voelt in een bepaalde situatie. Het kan ook zijn dat je afstand wil bewaren van een verleidelijk aanbod.
Splinter
Een droom over een splinter suggereert dat je toelaat dat kleine en triviale dingen je van de wijs brengen. Dit hindert je groei. Probeer om de opmerkingen en meningen van anderen niet persoonlijk op te vatten.
Spook
Spoken symboliseren schuldgevoel, angst en/of onderdrukte herinneringen. Je droom dient als medium om je angsten onder ogen te zien. Het is daarom belangrijk aandacht te besteden aan hetgeen het spook je probeert duidelijk te maken.
Spookstad
Als je droomt dat je in een spookstad rondwaart, suggereert dit dat je je afgewezen voelt door de maatschappij. Misschien isoleer je jezelf van anderen. Een andere uitleg kan zijn dat je teveel in het verleden leeft en vasthoudt aan herinneringen. Het is tijd om ze los te laten en in het nu te leven.
Spookstad
Als je droomt dat je in een spookstad bent, suggereert dit dat je je door de maatschappij afgewezen voelt. Je zondert je misschien af van de anderen. Een andere uitleg kan zijn dat je in het verleden leeft en (teveel) vasthoudt aan oude herinneringen. De tijd is gekomen ze los te laten en in het heden te gaan leven.
Sport
Een droom waarin je aan het sporten bent wijst op het leren van regels, talent en het bereiken van je doel. Deze droom benadrukt ook het belang van samenwerking, harmonie en het werken in een team. Een alternatieve uitleg is dat een sportdroom je gevoelens over sex als een agressieve handeling verbeelden.
Springen
Als je droomt dat je springt, duidt dit erop dat je ergens voor moet (durven) gaan en een risico moet nemen. Obstakels zal je weten te omzeilen en je zal dichter bij je doelen komen.
Staart
Als je in je droom alleen de staart van een dier ziet, duidt dit op irritaties en complicaties in situaties waar juist plezier te verwachten was. Aan de andere kant kan dit droomsymbool ook balans vertegenwoordigen.
Stad
Als je droomt over een stad, wijst dit op een gevoel van gemeenschap en je sociale milieu. Wanneer je droomt dat je in een verlaten stad bent, of als je het gevoel hebt vervreemd te zijn geraakt van de bedrijvigheid in de stad, dan suggereert je droom dat je je verworpen voelt door degenen om je heen.
Stadhuis
Als je droomt dat je in het stadhuis bent, duidt dit op een gebrek aan kracht of hulp van buitenaf. Je zou het gevoel kunnen hebben dat je wordt gepest, of dat je wordt overtroefd door een machtige bron.
Stagediven
Wanneer je droomt dat je stagedivet, duidt dit erop dat je een risico neemt met iets en dat je het volste vertrouwen heb in de mensen om je heen.