Droomwoordenboek

K

Kaal t/m Kanker

Kaal
Dromen dat je kaal wordt, suggereren een gebrek een zelfvertrouwen en zorgen over ouder worden. Anderzijds staat kaalheid ook symbool voor bescheidenheid, puurheid en persoonlijke opoffering. Je bent in een fase van je leven waarin je je vertrouwen genoeg hebt om jezelf te tonen zoals je bent.
Kaars
Als je een brandende kaars ziet in je droom, wijst dit erop dat geluk en hoop in kleine, maar zekere doses je ten deel zullen vallen. Je bevindt je wellicht in een comfortabele periode in je leven en bent nu op zoek naar spirituele verdieping. Een verlichte kaars staat tevens symbool voor het intellect, verlichting, bewustzijn of de zoektocht naar de waarheid.
Kaarsvet
Kaarsvet in je droom geeft aan dat er teveel activiteit gaande is in je leven. Je zou het wat rustiger aan moeten doen; tijd voor een pauze. Een andere betekenis is dat deze droom symbolisch is voor het verstrijken van tijd.
Kaarten
Wanneer aan het kaarten bent in je droom, wijst dit erop dat je met succes vaardigheden als bluf, strategie en timing hebt eigengemaakt in het dagelijkse leven. Ruiten duiden op welvaart, klaveren op werk, harten wijzen op geluk in de liefde en schoppen duiden op moeilijke tijden in je nabije toekomst.
Kaartje
Een droom over een kaartje symboliseert de start van een nieuw avontuur. Je hebt een besluit genomen over de kant die je op wilt, en de doelen die je jezelf hebt gesteld. Het soort kaartje is ook van belang: een kaartje voor de bus of trein staat symbool voor de prijs die je betaalt om vooruit te komen in het leven, terwijl een ticket voor de bioscoop een noodzaak om objectiever te zijn vertegenwoordigt.
Kabel
Een kabel symboliseert je uithoudingsvermogen en duurzaamheid. Wanneer de kabel gebroken is,duidt het op een gebrek aan kracht.
Kabouter
Een droom over een kabouter symboliseert je innerlijke kind en fantasieën. Een kabouter is een positief droomsymbool, aangezien ze meestal in dromen verschijnen om je emotioneel bij te staan en op weg te helpen in moeilijke tijden.
Kakkerlak
Dromen over een kakkerlak duiden op een behoefte aan vernieuwing of verjonging en de zelfreiniging van je psychologisch, emotioneel en spiritueel wezen. Je zou belangrijke aspecten van je leven opnieuw moeten beoordelen.
Kalender
Een kalender duidt op het verlopen van tijd en voorgaande gebeurtenissen. Deze droom kan je ook doen herinneren aan een geplande gebeurtenis in je echte leven.
Kalf
Wanneer je een kalfje ziet in je droom, symboliseert dit onvolwassenheid en onervarenheid. Je zou je verder moeten ontwikkelen.
Kalkoen
Als je droomt over een kalkoen, duidt dit erop dat je onnozel bent geweest. Je denkt niet helder. Aan de andere kant zou het kunnen verwijzen naar kerstmis, en dus een periode van samenzijn en familie vertegenwoordigen.
Kalm
Een droom waarin je kalm bent, duidt op een compleet leven. Je bent tevreden met wat je hebt. Als iemand je daarentegen probeert te kalmeren in je droom, wijst dit er juist op dat je vele tegenslagen zult ervaren als je je emoties niet onder controle krijgt.
Kam
Als je droomt dat je je haar kamt, suggereert dit dat je even alles op een rijtje moet zetten en je gedachten moet ordenen. Je zou bij jezelf te rade moeten gaan wat er precies niet helemaal duidelijk is in een bepaalde situatie of relatie. Een alternatieve droomuitleg is dat het kammen van je haar symbool staat voor je bezorgdheid over hoe je overkomt, of dat je uiterlijk belangrijker vind dan inhoud en kwaliteit.
Kameel
Als je droomt over een kameel, suggereert dit dat je wat meer op jezelf moet letten: er rust een te grote last op je schouders. Je zou de neiging kunnen hebben om problemen op te kroppen in plaats van problemen openlijk te bespreken. Je zou moeten leren om te vergeven en vergeten. Een kameel in je droom kan daarentegen ook de nadruk leggen op je talent om met grote problemen of verantwoordelijkheden om te gaan.
Kamer
Als je droomt dat je in een kamer bent, vertegenwoordigt de kamer een specifiek aspect van jezelf of van een specifieke relatie. Dromen over verschillende kamers zijn vaak verwijzingen naar onbekende aspecten van je bewuste zelf en persoonlijkheid.
Kamerplant
Kamerplanten in je droom suggereren dat je (persoonlijke) groei op enigerlei wijze is belemmerd of wordt tegengehouden. Je ervaart wellicht een gebrek aan zelfstandigheid. Aan de andere kant zou deze droom ook kunnen wijzen op je behoefte wat dichter bij de natuur te staan.
Kampvuur
Als je droomt over een kampvuur, staat dit symbool voor delen en je behoefte aan gezelschap. Je zou je mischien wat meer moeten openstellen naar anderen, en ze toelaten om je beter te leren kennen.
Kanaal
Als je droomt over een kanaal, heeft dit te maken met de vooruitgang in je leven. Wanneer het kanaal is opgedroogd suggereert dit dat je stilstaat en op zoek moet gaan naar manieren om weer op gang te komen. Troebel water in het kanaal duidt op tegenslag. Helder water daarentegen wijst op een moeiteloze voortgang.
Kanarie
Een kanarie in je droom vertegenwoordigt blijdschap en harmonie
Kanker
Als je droomt over kanker is het van belang om je persoonlijke situatie in de droomuitleg te betrekken. Kanker is een ernstige aandoening, en wanneer deze ziekte jou of je dierbaren treft, is een droom hierover vooral een manier om je emotionele leven in balans te krijgen. In dit geval is een droom over kanker een typische 'verwerkingsdroom': een droom om trauma's met behulp van je onderbewuste te verwerken.