Droomwoordenboek

O

Ontbijt t/m Oscar

Ontbijt
Wanneer je droomt over ontbijt, duidt dit op de start van een nieuw project of het begin van een nieuwe fase in je leven.
Ontdekking
Een droom over een ontdekking wijst erop dat je een nieuwe levensfase ingaat, of dat je qua persoonlijke groei je verder ontwikkeld. Het zou er ook op kunnen wijzen dat je een aspect van jezelf hebt ontdekt wat van belang is in je wakkere leven.
Onthouding
Als je droomt dat je jezelf onthoud van drinken, sex of welke andere verleiding danook, is dat een waarschuwing tegen te zelfverzekerd gedrag. Je zou het wat rustiger aan moeten doen.
Ontslag
Dromen dat je ontslagen wordt, duidt erop dat je een bepaalde relatie of situatie zou willen beëindigen. Het suggereert tevens dat je onderdrukt waar je werkelijk het meest naar verlangt.
Ontsnapping
Een droom waarin je ontsnapt uit de gevangenis (of een andere vorm van opsluiting), wijst erop dat je jezelf zou moeten bevrijden van een situatie of houding die je beperkt.
Ontvoering
Een droom over ontvoering geeft aan dat je geen baas bent over een situatie, maar dat de omstandigheden of iemand jou controleren. Als je in je droom iemand ontvoerd ziet worden, voorspelt dit onverwacht nieuws.
Onweer
De droomuitleg van een naderend onweer is niet gunstig. Het voorspelt ziekte, tegenvallende (zakelijke) resultaten en verlies van vrienden, waar je een triest gevoel aan overhoud. Als de bui overtrekt, dan zal je deze gevoelens in mindere mate ervaren.
Onzichtbaar
Dromen dat je onzichtbaar bent, wijst op een gevoel dat je niet opgemerkt wordt of dat niet wordt herkend wat belangrijk voor jou is. Een alternatieve uitleg zou kunnen zijn dat je zou willen ontsnappen aan de werkelijkheden van het leven.
Oom
Als je droomt over je oom, vertegenwoordigt hij een aspect van je familietradities of erfgoed. Deze droom kan ook symbool staan voor nieuwe ideëen en opkomend bewustzijn.
Oor
Een dromen waarin een oor voorkomt suggereert dat je (meer) open moet staan voor tips of hulp van anderen. Je vertrouwt wellicht teveel op je eigen oordeel en intuitie. tracht meer te luisteren naar wat anderen je proberen te vertellen. Een alternatieve droomuitleg is dat de droom wijst op je onvolwassenheid en gebrek aan ervaring.
Oordeel
Als je een oordeel hoort vellen in je droom, duidt dit erop dat je bang bent voor de waarheid. Je zou ook bang kunnen zijn om beoordeeld te worden en kritiek te krijgen voor wat je doet.
Oorlog
Wanneer je droomt over oorlog, duidt dit op wanorde en chaos in je persoonlijke leven. Je zou een intern conflict of emotionele strijd kunnen ervaren.
Operatie
Een droom waarin je een operatie ondergaat suggereert dat je iets uit je systeem kwijt moet. Misschien is er iets dat je zou moeten loslaten, of een oude gewoonte die je wilt afleren.
Ophaalbrug
Een ophaalbrug vertegenwoordigt beveiliging/veiligheid. Je zou het gevoel kunnen hebben dat een bepaalde situatie of relatie je probeert te domineren. De droom kan betekenen dat je grenzen voor jezelf stelt.
Opleiding
Dromen waarin je bezorgd bent om een opleiding te volgen symboliseren je behoefte aan kennis, maar tegelijkertijd je angst om boven je naasten te staan. Je zal opvallen temidden van je gelijken.
Optocht
Als je naar een optocht kijkt in je droom, duidt dit erop dat je op een zijspoor zit of dat je afgeleid wordt bij het bereiken van je doel. Je zou jezelf kunnen dwarsbomen je doel te bereiken omdat je het gevoel hebt dat je toch wel zou falen.
Oranje
De kleur oranje vertegenwoordigt hoop, vriendelijkheid, beleefdheid, levendigheid en duidt bovendien op een extravert karakter. Het symboliseert ook stimulatie van de zintuigen. Je zit goed in je vel! Je zou je horizon willen verbreden en nieuwe interessegebieden willen ontdekken.
Orgasme
Een droom waarin je een orgasme beleeft duidt op een opwindend einde van iets. Wat voelt helemaal af voor jou? Een andere uitleg is simpelweg dat je niet genoeg sex hebt, en dat je wat van die sexuele enerrgie moet kwijtraken.
Orka
Als je droomt over een orka, suggereert dit dat je socialer of meer uitgesproken over iets mag zijn. Sta op en laat jezelf horen.
Oscar
Als je droomt dat je een oscar ontvangt, wijst dit erop dat je vind dat je wel wat erkennning of anders bevestiging van je werk verdient. Als je in je droom juist geen oscar krijgt, symboliseert dit een gevoel van ontoereikendheid.