Droomwoordenboek

D

Dokter t/m Drietand

Dokter
Dromen dat je de dokter bezoekt, duidt op ziekte en een geschil tussen familieleden. Deze droom zou kunnen wijzen op een behoefte aan emotionele en spirituele genezing. Wanneer je droomt over de dokter in een sociale atmosfeer, voorspelt dit een goede gezondheid en welvaart.
Dolfijn
Dolfijnen in je droom symboliseren spirituele begeleiding, je intelligentie, mentale eigenschappen en emotioneel vertrouwen. Ontdek het potentieel van je geest en je zul vooruit komen in het leven.
Donder
Als je donder hoort in je droom symboliseert dit een hevige uitbarsting van woede en agressie. Een alternatieve uitleg is dat het aanwijzing is om meer aandacht te besteden aan iets zodat je een belangrijke levensles kunt leren.
Donker
Als je droomt dat duisternis je overvalt, duidt dit op een mislukking in iets wat je onderneemt. Het donker is synoniem met onwetendheid, onbewuste, boosaardigheid, de dood en angst voor het onbekende. Je zal je falen overwinnen wanneer de zon de duisternis doorbreekt.
Dood
Als je droomt over de dood van een geliefde, suggereert dit dat je een bepaalde eigenschap mist die de geliefde met zich meedroeg. Vraag jezelf eens af wat deze persoon zo speciaal maakt en wat je zo in hem/haar waardeert. Wellicht is het precies datgene dat je mist in jezelf of in je relatie.
Dooi
Als je ijs ziet ontdooien in je droom, suggereert dit dat je langzaam warm loopt voor een idee, persoon of situatie. Je hebt vrede met oude idealen of demonen.
Doolhof
Als je droomt dat je door een doolhof loopt, wijst dit er op dat je een bepaalde taak meer letterlijk moet aanpakken. Je maakt de situatie ingewikkelder dan deze werkelijk is.
Doorgang
Dit is een positieve droom. Wanneer je geheime gangen ontdekt in je droom, suggereert dit dat er iets nieuws en/of opwindend plaatsvind in je wakkere leven. Dit zou kunnen duiden op nieuwe mogelijkheden, een nieuwe relatie of een nieuwe manier hoe je tegen het leven aankijkt.
Doornen
Een droom over doornen symboliseert een trauma uit het verleden of fysiek lijden.
Doperwtjes
Doperwtjes in je droom staan symbool voor kleine problemen en irritaties die je voortdurend dwars zitten.
Dorp
Een droom waarin je in een dorp bent, vertegenwoordigt beperkingen. Het zou ook kunnen betekenen dat je weliswaar niet zo geraffineerd bent, maar wel goed in balans. Een alternatieve uitleg is dat het dorp wijst op zowel gemeenschap, eenvoud als traditie.
Dorst
Als je droomt dat je dorst hebt, symboliseert dit een oningevulde behoefte. Je zou op zoek kunnen zijn naar inspiratie, motivaties of een zetje in de rug.
Douche
Als je droomt dat je een douche neemt met fris, helder water, duidt dit op spirituele of geestelijke vernieuwing. Het kan ook aangeven dat je een behoefte hebt om een bepaalde last uit je leven 'weg te wassen'.
Draad
Een droom over draad staat symbool voor je korte, maar regelmatige reizen. Oude, roestige draad duidt op je slechte humeur.
Draak
Wanneer je droomt over een draak, duidt dit erop dat je je laat meeslepen door je passie. Dit soort gedrag speelt je tegenstanders in de kaart. Je zou meer zelfcontrole aan de dag moeten leggen.
Dreigen
Als je droomt dat je mensen bedreigt, geeft dit aan dat je assertiever zou moeten worden en meer voor jezelf op moet durven komen.
Drempel
Als je droomt dat je over een drempel stapt (of gedragen wordt), symboliseert dit een nieuwe relatie, frisse start of zelfs een huwelijk. Je kan een splinternieuwe fase van je leven ingaan.
Driehoek
Een driehoek in je droom symboliseert streven, potentieel en waarheid. Het is tevens symbolisch voor spiritualiteit: lichaam, geest en ziel. Een alternatieve uitleg zou kunnen zijn dat de driehoek verwijst naar een driehoeksverhouding in je wakkere bestaan,
Drieling
Een droom over een drieling suggereert dat je de fysieke, emotionele en spirituele kant van een bepaalde situatie of besluit moet overwegen.
Drietand
Een drietand symboliseert de god van de zee. Gezien de relatie tot de zee, geldt voor de uitleg van de drietand de symboliek van water. Het is tevens symbool voor je creatieve energie en gevoeligheid.