Droomwoordenboek

A

Aanbidden t/m Acrobaten

Aanbidden
Dromen dat je iets of iemand aanbidt, wijst erop dat je teveel aandacht aan deze persoon besteedt of aan wat het voorwerp vertegenwoordigt. Deze droom kan ook betekenen dat je open staat-, of ontvankelijk bent voor invloeden van buitenaf.
Aandelen
Wanneer je droomt over de aandelenmarkt, vertegenwoordigt dit de ups en downs in je leven. Deze droom kan ook verwijzen naar risico's die je bereid bent te nemen.
Aanhangwagen
Een droom over een aanhangwagen suggereert dat je je overbelast voelt. Je hebt een grotere last op je schouders dan je hoeft te hebben. Deze droom zou ook aan kunnen geven dat je meer een volger dan een leider bent.
Aanraken
Dromen waarin je iets of iemand aanraakt, duiden erop dat je tracht je gevoelens te communiceren en op een behoefte aan contact. Je zou ook een situatie proberen te evalueren of informatie te verzamelen over je omgeving.
Aanscherpen
Wanneer je iets aanscherpt in je droom, suggereert dit dat je flexibel in je denkpatroon moet wezen. Soms moet je je wel eens aanpassen aan de wensen van anderen. Hou het totale plaatje in gedachten in plaats van alleen aan jezelf te denken.
Aanval
Als je droomt dat je iemand aanvalt, suggereert dit dat je slechte humeur en temperament ertoe kunnen leiden dat je iemand kwaad doet. Je laat opgekropte frustratie en boosheid los. Je hebt het gevoel dat je onrecht is aangedaan. Dergelijke gevoelens zijn makkelijker in een droom te uiten dan in het echte leven.
Aap
Als je droomt over apen, duidt dit op teleurstelling, ondeugendheid en valsheid. Een andere uitleg zou kunnen zijn dat je nodig wat dient te kalmeren. De aap kan tevens verwijzen naar je wilde innerlijke kant, met name het sexuele aspect.
Aardappel
Een aardappel staat symbool voor luiheid en/of domheid. Als je aardappelpuree ziet of eet in je droom, is dit een aanwijzing dat je je bezorgd maakt over financiele zaken.
Aardbeien
Aardbeien in je droom staan symbool voor je sensuele verlangens en verleidingen. Ze worden ook vaak geassocieerd met vrouwelijke eigenschappen en vrouwelijke sexualiteit. Een alternatieve droomuitleg is als aardbeien erop duiden dat je ideeën en doelen weldra gerealiseerd zullen worden.
Aardrijkskunde
Als je droomt dat je aardrijkskunde studeert, voorspelt dit dat je veel zal reizen in de nabije toekomst. Je vind het leuk te leren van- en over vreemde culturen. Misschien denk je er over te verhuizen.
Aardverschuiving
Een aardverschuiving vertegenwoordigt de emoties die je al heel lang tegenhoudt. Je staat op het punt van volledige emotionele overbelasting. Je emoties komen op een onverwachte of gewelddadige manier tot uitbarsting. Deze droom kan ook symbool staan voor alle stress in je leven ,en alle verantwoordelijkheden die op je schouders rusten.
Abdij
Een abdij in je droom betekent spiritualiteit, peace-of-mind en bevrijd worden van angst. Je bent tevreden. Voor jou is er altijd hulp beschikbaar.
Abnormaal
Dromen over abnormale dingen geeft aan dat je binnenkort een oplossing vind voor problemen die je gedachten al een poosje in beslag hebben genomen. Iets dat er abnormaal uitziet vraagt om specifieke aandacht. Iets in je leven stemt niet overeen met hoe jij voelt hoe het zou moeten zijn.
Aboriginal
Een aboriginal in je droom vertegenwoordigt je ongetemde, natuurlijke zelf en onschuld. Je zou meer in contact moeten komen met je intuitie en aangeboren kracht. Dit droomsymbool kan ook betekenen dat je te emotioneel bent of geen grenzen meer kent. Je kan je gevoel van welbehagen kwijtraken als je niet beter jezelf leert beheersen.
Abortus
Als je droomt dat je een abortus ondergaat, wil dit zoveel zeggen dat je jezelf hindert en je eigen groei in de weg staat. Je twijfelt om een nieuwe weg in je leven in te slaan. Deze droom kan uiteraard ook slaan op een abortus die je in het echte leven hebt ondergaan. In dat geval is deze droom een manier om met dit trauma om te gaan en een begin van het natuurlijk helingsproces en zelfacceptatie.
Abscess
Een droom waarin je een abscess hebt, geeft aan dat iets geuit moet worden.
Accordeon
Als je de muziek van een accordeon hoort in je droom, duidt dit erop dat amusement en plezier je gedachten zullen afleiden van een trieste en deprimerende situatie. Als je zelf accordeon speelt in je droom, suggereert dit dat intense emoties zorgen voor fysieke belasting en moeheid.
Achtbaan
Als je droomt dat je in een achtbaan rijdt, suggereert dit dat je onstabiel gedrag vertoont. Dit gedrag kan veroorzaakt zijn door een situatie, of omdat je het misschien wel over jezelf hebt afgeroepen. Het is heel wel mogelijk dat je in het echte leven regelmatige ups en downs hebt.
Achtervolgd worden
Achtervolgd worden is een veel voorkomende droomverschijnsel. Het vindt zijn oorsprong meestal in angsten uit het dagelijkse leven. Achtervolgingsdromen geven mogelijkerwijs aan hoe je met angst en stress omgaat.
Acrobaten
Wanneer je droomt over acrobaten, suggereert dit dat je belemmert wordt in het uitvoeren van een taak als gevolg van je angst voor vreemden. Dromen waarin je samen optreedt met acrobaten duiden erop dat het gekonkel van je rivalen ondragelijk vervelend aan het worden is.