Droomwoordenboek

R

Rits t/m Röntgenstraal

Rits
Een droom over een rits is een verwijzing naar sexualiteit. Een gebroken of vastzittende rits duidt op frustratie over het niet kunnen oplossen van een kwestie. Je zou moeite kunnen hebben jezelf in de hand te houden bij onhandige of openbare situaties.
Rivier
Een droom over een rustig kabbelende rivier suggereert dat je toestaat dat je leven wegdrijft. Het is tijd om besluitvoller te wezen en je leven meer richting te geven. Een ander droomuitleg is dat de rivier staat voor blije genoegens, vrede en welvaart.
Roeiboot
Als je droomt dat je in een roeiboot zit, symboliseert dit hard werken en volharding. Je gaat op je eigen manier, en op je eigen tempo om met problemen en emoties. Let ook op de toestand van het water voor aanvullende informatie.
Roeien
Als je roeit in je droom, duidt dit op een lastige en zware reis of pad. Je doet, al of niet bewust, dingen op de moeilijke manier. Je toont daarentegen wel veel vertrouwen in je eigen kunnen. Als je op koers blijft, dan zul je jouw taken bereiken en je doelen realiseren. Een alternatieve betekenis is dat roeien symbool staat voor je spirituele vooruitgang en emotionele reis.
Roeispaan
Roeispanen in je droom duiden op controle over je emoties. Je bent in staat door het leven te bewegen dankzij de lessen die je hebt geleerd en de vaardigheden die je hebt opgedaan. Als je energiek aan het roeien bent, suggereert dit dat je een zekere situatie agressiever, en meer vastberaden moet benaderen.
Rok
Als je droomt dat je een rok draagt, wijst dit op de signalen die je afgeeft of de boodschap die je probeert over te brengen. De rok symboliseert tevens vrouwelijkheid en jouw mate van sexualiteit.
Roken
Als je droomt dat je aan het roken bent, duidt dit erop dat je jezelf en anderen probeert af te schermen voor je emoties. Je zou moeite kunnen hebben mensen toe te laten.
Rolstoel
Als je droomt dat je in een rolstoel zit, suggereert dit dat je op je eigen benen moet leren te staan, in plaats van anderen afhankelijk te zijn. Mischien voel je je hulpeloos. Een andere uitleg zou kunnen zijn dat anderen met je sollen. Je dient voortaan meer voor jezelf op te komen.
Roltrap
Wanneer je omhoog gaat met een roltrap, suggereert de droom dat je zonder al teveel inspanning hogerop zult raken. Als je met de roltrap naar beneden gaat, wijst dit op tegenslag. Een roltrap die buiten bedrijf is geeft aan dat je op dit moment niet hogerop zult komen.
Rommelmarkt
Als je droomt dat je op een rommelmarkt bent (of er een standplaats hebt) duidt dit erop dat je eerdere ervaringen aan het recyclen bent. Je hebt een nieuwe manier gevonden om je oude ideeën en vaardigheden opnieuw te gebruiken. Je hebt geleerd van het verleden. 
Rood
Rood duidt op ongetemde energie, kracht, passie, aggressie en moed. De kleur rood heeft diepe emotionele en spirituele gevoelswaarde.
Roos
Als je droomt over rozen in de bloei, duidt dit op hoop in de liefde en de komst van vreugdevolle momenten. Rozen staan ook symbool voor liefde, passie, vrouwelijkheid en romantiek, helemaal als het rode rozen betreft. Als je een witte roos ziet in je droom, vertegenwoordigt deze de maagdelijkheid, puurheid en geheimzinningheid. Een gele roos suggereert ontrouw en jaloezie.
Rotsen
Rotsen in je droom staan symbool voor duurzaamheid en stabiliteit, zoals in de uitdrukking "Als een rots in de branding". Deze droom zou er ook op kunnen wijzen dat je een verbinding aangaat in een relatie. Je zou ook bepaalde veranderingen in je leven kunnen overwegen die de grondslag voor een steviger basis zouden kunnen vormen. Aan de andere kant kunnen rotsen ook symbool staan voor koppigheid, disharmonie en ongelukkigheid. Als je droomt dat je een steile rots beklimt, betekent dit strijd, hindernissen en teleurstellingen.
Rotte eieren
Rotte eieren duiden op verlies. Je zou een bepaalde situatie uit de hand hebben kunnen laten lopen.
Roze
Roze staat voor liefde, plezier, zoetheid, blijheid, affectie en vriendelijkheid. Deze kleur wordt ook geasscocieerd met verliefd zijn en de helende kracht van liefde.
Ruimteschip
Als je droomt over een ruimteschip, symboliseert dit je creativiteit. Het duidt op een spirituele reis waarin je jezelf zal ontdekken. Je zou een andere invalshoek moeten overwegen, ongeacht hoe vreemd of bizar dit is.
ruïne
Dromen over een ruïne voorspelt afspraken die niet nagekomen zullen worden, zakelijke tegenslagen, een slechte oogst en een slechte gezondheid. Dromen over ruïnes uit de oudheid geeft aan dat je verre reizen zult maken, maar je zult zich triest voelen na het bereiken van een lang gekoesterd doel. De afwezigheid van een vriend weegt zwaar.
Rups
Een droom over een rups wijst op een periode in je leven van persoonlijke groei en ontwikkeling. Je bent goed op weg, maar hebt je doel nog niet bereikt.
Ruzie
Een droom waarin je ruziet met een bepaald persoon duidt erop dat er verborgen bittere gevoelens en conflicten tussen jou en deze persoon zijn.
Röntgenstraal
Een droom waarin je met een röntgenstraal wordt onderzocht, suggereert dat je wordt bedrogen door een persoon of situatie. Het is de hoogste tijd om verder te kijken dan de buitenkant. Aan de andere kant zou het kunnen betekenen dat een probleem dat je dwars zat nu doorhebt.