Droomwoordenboek

O

Oase t/m Onkruid

Oase
Een oase in je droom symboliseert een plek van rust en kalmte. Deze droom suggereert dat je in het echte leven de rust vind waar je al lang naar op zoek was.
Oceaan
De oceaan is in dromenland niet meer dan een grote zee. het is een indicatie van hoe je er emotioneel voorstaat. De oceaan geeft een behoeft weer aan spirituele verfrissing, kalmte en vernieuwing.
Ochtend
Als je droomt dat het ochtend is, duidt dit erop dat geluk en plezier op de loer liggen. Het staat symbool voor een nieuw begin, vernieuwing of fris ontwaken.
Offer
Als je droomt dat je wordt (op)geofferd, verwijst dit naar je neiging om jezelf te straffen. Je zou tevens het gevoel kunnen hebben dat anderen je talent en inspanningen niet echt waarderen. Aan de andere kant zou deze droom je er ook op attent kunnen maken dat je sommige omstandigheden dient te elimineren om zo tijd en ruimte te maken voor meer productieve en lonende ervaringen.
Ogen
Als je over je eigen ogen droomt, symboliseert dit verlichting, kennis en intellectueel bewustzijn. Onderbewuste gedachtes zouden boven kunnen komen drijven en zo tot meer begrip leiden.
Oksel
Als je droomt over je oksel, staat dit voor je sociale netwerk en hoe je je naar anderen presenteert. Het zijn de kenmerken en de persona die je verkoos om aan het publiek te tonen.
Olie
Een droom over olie stelt een behoefte voor om dingen gesmeerder te laten verlopen. Je zou moeten leren om meer liefde en medeleven te tonen in je leven.
Olifant
Een droom over een olifant is positief: het wijst erop dat je een stevige basis voor rijkdom en succes legt. Je bekleedt een eervolle en waardige positie. Als de olifant in je droom wild en onbeheerst is, dan verwijst je droom naar tirannie en niet te beheersen krachten.
Oma
Dromen over je oma gaan over veiligheid, verzorging en onvoorwaardelijke liefde. Denk aan de eigenschappen die je zo hebt gewaardeerd in je oma.
Omhoog
Dromen waarin je naar omhoog gaat, suggereren dat je een of andere deprimerende of negatieve situatie te boven komt. Je zou je zelf high of euforisch kunnen voelen. Een dergelijke droom zou ook juist een gevoel van droefheid in het echte leven kunnen compenseren. Een andere uitleg is dat deze droom wijst op een opgeblazen ego.
Onbekende
Een onbekend persoon in je droom vertegenwoordigt een verborgen en onderdrukt gedeelte van jezelf. Gewoonlijk symboliseert dit de archetypische droomhelper die je inzicht en advies probeert te verschaffen.
Ondergoed
Dromen waarin je in je ondergoed staat, symboliseert een situatie die voor jou heeft geresulteerd in een verlies aan respect. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat deze droom een prive/iets van jezelf vertegenwoordigt. Als je je schaamt om in je ondergoed te staan, dan wijst deze droom op je weerstand om je werkelijke gevoelens, mening of andere verborgen ideeen te tonen.
Ondergronds
Een droom over ondergronds leven of een droom over ondergronds gaan, duidt erop dat je gedachten en problemen wegstopt in je onderbewuste. Je zou je onderbewustzijn moeten onderzoeken en eventuele problemen durven confronteren. Als je droomt dat je op een ondergronds treinspoor reist, wijst op angst en paniek afkomstig van een eigenaardige activiteit.
Onderhoudsbeurt
Als je droomt dat je een auto of ander voertuig een onderhoudsbeurt geeft, suggereert dit dat je het wat kalmer aan moet doen voordat je helemaal opgebrand raakt.
Ondersteboven
Als je droomt dat je ondersteboven bent, suggereert dat er een situatie of probleem in het echte leven opgelost dient te worden. Het kan ook aangeven dat je oorspronkelijke veronderstellingen compleet tegengesteld waren van wat je dacht.
Onderwater
Wanneer je droomt dat je onderwater bent, suggereert dit dat je overweldigt bent door emoties en dat je behoefte hebt aan meer controle in je leven. Je bent wellicht te betrokken in een of andere situatie.
Ongedierte
Kruipend en wriemelend ongedierte in je droom vertegenwoordigt ziekte en problemen. Je zou ook te kampen kunnen hebben met veel tegenslagen en obstakels.
Ongeluk
Als je droomt dat je een ongeluk meemaakt, duidt dit op opgehoopt schuldgevoel waar je jezelf onbewust voor straft.
Ongesteld zijn
Als je droomt dat je menstrueert, duidt dit erop dat je opgekropte spanning en zorgen loslaat. Het kan duiden op het einde van een moeilijke periode, en het begin van ontspanning. Een andere uitleg is daarentegen dat je je vrouwelijke kant ontkent/negeert.
Onkruid
Dromen dat je onkruid aan het wieden bent, suggereert dat je jezelf zou moeten bevrijden van al de negativiteit in je leven om als persoon te kunnen groeien. De tijd is gekomen om oude wraakgevoelens los te laten en aan toekomstige relaties te bouwen.