Droomwoordenboek

N

Naaien t/m Nummers

Naaien
Wanneer je droomt dat je aan het naaien bent, suggereert dit dat je het weer goed wilt maken met anderen. Wellicht is er een bepaalde situatie of relatie die moet worden hersteld. Je zou misschien een nieuw beeld van jezelf hebben en een nieuwe houding hebben aangenomen. Naaien staat tevens symbool voor vruchtbaarheid, groei en emotionele volwassenheid.
Naaimachine
Als je droomt over een naaimachine, duidt dit erop dat bezuinigen je zal helpen om moeilijke periodes door te komen.
Naaktheid
Alles lijkt redelijk normaal te verlopen in je droom. Je volgt je normale dagelijkse ritme: je gaat naar school, naar je werk of je doet boodschappen in de lokale supermarkt. Plotsklaps realiseer je dat je geen kleren aan hebt en iedereen kan zien dat je naakt bent.
Nacht
Als je droom ’s nachts plaatsvind, suggereert dit tegenslag en obstakels bij het bereiken van je doel. Er zijn enkele kwesties in je leven die je niet helemaal duidelijk zijn. Je zou deze kwesties eerst even naast je neer moeten leggen, zodat je even je hoofd kan legen. Een andere symbolische interpretatie van de nacht is de dood, wedergeboorte en een nieuw begin.
Nagel
Wanneer je droomt dat je een nagel breekt, suggereert dit dat je een bepaalde situatie wil vermijden of dat je verantwoordelijkheid tracht te ontlopen.
Nat
Een droom waarin je nat bent, suggereert dat je door emoties overweldigt bent. Het wijst tevens op een spirituele reiniging, wedergeboorte of vernieuwing.
Natuur
Een droom over de natuur duidt op vrijheid, rust, herstelling en vernieuwing. Deze droom zou aan kunnen geven dat je je instinct volgt.
Navelstreng
Een navelstreng in je droom symboliseert een gebrek aan individualiteit: je zou vrees kunnen hebben om op jezelf te staan en in je eigen behoeften te voorzien.
Neergeschoten
Als je droomt dat je neergeschoten wordt, duidt dit op een-of-andere vorm van zelfstraf die je jezelf onbewust oplegt.
Nek
Een droom over je nek symboliseert de relatie tussen lichaam en geest. Het vertegenwoordigt wilskracht, zelfrestrictie en de behoefte om je gevoelens in bedwang te houden. 
Neus
Wanneer je jouw eigen neus ziet in je droom duidt dit op een bewuste poging om te bereiken wat je wilt. Een neus vertegenwoordigt energie, intuïtie en wijsheid. Deze droom zou er op kunnen wijzen dat je meer over de huidige situatie moet leren. Een alternatieve droomuitleg is daarentegen dat de neus symbool staat voor nieuwsgierigheid. Misschien bemoei je je met situaties of zaken die je niets aangaan.
Neushoorn
De neushoorn staat symbool voor blinde woede en enorme kracht. Waar andere dieren weg zouden lopen, valt een neushoorn juist aan. Als je droomt over een neushoorn, suggereert de droom daarom dat je recht op je doel af moet gaan en geen “nee” moet accepteren. Laat je niet tegenhouden door belemmeringen of obstakels. Je mag best wat agressiever optreden.
Nijlpaard
Een nijlpaard in je droom symboliseert verborgen talent en kracht. Je hebt waarschijnlijk meer invloed en macht dan je jezelf realiseert.
Nijlpaard
Een nijlpaard in je droom symboliseert verborgen talent en kracht. Je hebt waarschijnlijk meer invloed en macht dan je jezelf realiseert.
Nul
Dromen over het getal nul duiden op absolute vrijheid en superbewustzijn. Een nul kan een synoniem zijn voor een cirkel, wat symbolisch is voor oneindigheid en compleetheid. Deze droom zou ook kunnen aangeven dat je je in rondje beweegt of dat je niets hebt.
Nummers
Meestal worden alleen de eerste numerieke waardes (0-9) gebruikt bij het zoeken naar de betekenis van getallen uit meerdere cijfers. Het nummer 1973 zou het jaar 1973 kunnen betekenen. Je kan ook de waardes optellen totdat je één nummer ontdekt: 1973 => 1+9+7+3 => 20 => 2+0 => 2. Hieronder zie je de algemene droombetekenis van de eerste negen nummers.