Droomwoordenboek

Z

Zeepaardje t/m Zoeken

Zeepaardje
Het zeepaardje staat symbool voor de goede verstandhouding tussen man en vrouw, waarbij beiden de verantwoordelijkheid delen. Het zeepaardje staat tevens voor een man die de verzorging van de kinderen en het huishouden op zich neemt. Soms hebben zeepaardjes een erotische betekenis, maar dat zou de rest van de droom dan uit moeten maken.
Zeester
De zeester staat voor houvast, grip, herstel en verjonging. Zeesterren zijn dus bijna altijd positief uit te leggen, mits we in de droom door een enorme zeester worden vastgegrepen. In dat geval komen we in de greep van iemand anders terecht. Wie in de droom zeesterren ziet is standvastig, heeft grip op de situatie en krijgt de kans bepaalde karakterfouten te herstellen.
Zeevruchten
Als je zeevruchten eet in je droom, duidt dit op herkenning en een samengaan van je spirituele- en je bewuste zelf. Je erkent en vervult de behoeftes vanuit je onderbewuste.
Zeewier
Als je droomt over zeewier, suggereert dit dat je op je intuitie moet afgaan en je instinct moet vertrouwen.
Zeeziek
Als je droomt dat je zeeziek bent, vertegenwoordigt dit de emoties die als een last op je schouders drukken. Je zou van deze gevoelens afmoeten.
Zeilboot
Een zeilboot vertegenwoordigt succes. Rustig water voorspelt eenvoudig te bereiken geluk en afwezigheid van armoede en ellende. Een kleine zeilboot geeft aan dat je wensen haalbaar zijn.
Zeilen
Dromen dat je zeilt op kalme wateren geeft aan hoe je leven gaat, en hoe je in staat bent om levensproblemen aan te pakken. Een droom waarin je tegen de wind in zeilt, duidt erop dat je geconfronteerd zult worden met veel moeilijkheden.
Zeis
Als je droomt over een zeis, suggereert dit dat je alle excessen en overbodige dingen uit je leven moet uitbannen. Deze droom zou ook een metafoor kunnen zijn voor het gevoel om afgesneden of geïsoleerd te zijn. Een alternatieve uitleg is de zeis symbool staat voor de dood of het einde van iets.
Zelfmoord
Als je droomt dat je een zelfmoord begaat, duidt je droom erop dat de omstandigheden in je leven zo frustrerend zijn, dat je niet langer bereid bent het hoofd te bieden aan bepaalde situaties of relaties, zoals je in het verleden wel hebt gedaan.
Ziek
Als je droomt dat jij of iemand anders ziek is, duidt dit op moeilijkheden in je leven. Het kan een signaal zijn dat een deel van jezelf moet herstellen, mentaal of fysiek. Het zou misschien kunnen dat je zwelgt in zelfmedelijden. Je zou in dat geval eigenlijk op moeten houden zielig te doen.
Ziekenhuis
Wanneer je droomt over een ziekenhuis, symboliseert dit je behoefte om je fysieke- of mentale gezondheid te (her)vinden. Je zou nodig terug moeten keren naar de normale dagelijkse gang van zaken.
Ziekte
Dromen over een ziekte duiden op wanhoop, onplezierige veranderingen en overspannenheid. De ziekte zou symbolisch kunnen zijn voor een onvermogen om een bepaalde situatie het hoofd te bieden en je ziet ziek zijn als een makkelijke (emotionele) uitweg.
Zijde
Als je zijde voelt of ziet in je droom, symboliseert dit luxe, glad- en zachtheid. Wanneer je droomt dat je zijde draagt, wijst dit op prestige. Je zal niet snel een gebrek hebben aan de noodzakelijke dingen in het leven.
Zijdelings
Als je droomt dat je zijdelings beweegt, suggereert dit dat je behoefte hebt aan een ongecompliceerder manier van doen. Wees wat directer.
Zilver
Als je droomt over zilver, symboliseert dit de maan, intuïtie en de vrouwelijke kant van je karakter. Zilver kan tevens staan voor beschermende energie en rechtvaardigheid.
Zingen
Als je zingt in je droom, symboliseert dit blijdschap, harmonie en vreugde over een bepaalde situatie of relatie. Andere mensen raken opgemonterd door je positieve houding en vrolijke karakter. Zingen is een manier om uw gevoel te delen, te communiceren en iets te vieren.
Zink
Zink in je dromen betekent dat doelstellingen op zakelijk of educatief gebeid een proces van positieve vernieuwing en energieke vooruitgang zullen ondergaan. Wanneer je zink proeft in je droom is dit een manier van je onbewuste om aan te geven dat je een essentiele vitamine of mineraal ontbeert. Wees bewust op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen.
Zinken
Dromen waarin jezelf of iets zinkt, duiden erop dat je je overweldigt voelt en dat er iemand of iets je naar beneden trekt. Wellicht voel je je minder zelfverzekerd. Het kan ook betekenen dat een belangrijke fase in je leven tot een einde komt. Let op wat er precies zinkt, e het belang ervan.
Zitten
Als zitten het belangrijkste is dat je van je droom herinnert, dan wijst dit op je besluiteloosheid en dat je niet weet wat je met jezelf aanmoet in de nabije toekomst. Het zou er ook op kunnen wijzen dat je simpelweg lui bent en eigenlijk niets doet.
Zoeken
Wanneer je in je droom op zoek bent naar iets, staat dit symbool voor de behoefte om iets te vinden dat je in je leven mist of nodig hebt. Je zou op zoek kunnen zijn naar de oplossing voor een specifiek probleem.