Droomwoordenboek

L

Leger t/m Lijm

Leger
Als je droomt over het leger, suggereert dit dat een overweldigende macht je tegenwerkt. Je voelt je onder druk gezet en onmachtig om deze situatie het hoofd te bieden. Als je droomt dat je in dienst gaat, suggereert dit gevoelens van superioriteit. Het lijkt of niemand een gelijke partij voor je is.
Legging
Als je droomt dat je een legging draagt, suggereert dit dat je geen moeite hebt om bepaalde aspecten van jezelf bloot te leggen.
Leider
Een droom waarin je een leider bent, symboliseert jouw vermogen om je ideeën te verdedigen en/of je talent om anderen leiding te geven. Deze droom kan ook aangeven dat je je te passief opstelt en een meer actieve rol moet spelen in een bepaalde situatie. Neem controle over je leven en je gedrag.
Lek
Een lek staat symbool voor verlies, teleurstelling, frustratie en tegenspoed. Je verspilt je energie aan iets nutteloos. Een andere uitleg is dat de lekkage er op wijst dat onderdrukte gevoelens uit je onderbewustzijn boven komen drijven. Misschien kan je droom ook een spreekwoordelijk ‘lek’ aangeven: alsof een geheim is ‘uitgelekt’.
Lelijk
Als je droomt dat jij of anderen lelijk zijn, vertegenwoordigt deze droom aspecten van jezelf waar je van walgt. Dit zouden gevoelens kunnen zijn die je hebt verworpen of weggedrukt in je onderbewuste.
Lening
Als je droomt dat je een lening nodig hebt, verwijst dit naar je geldzorgen. Aan de andere kant zou deze droom er ook op kunnen wijzen dat het ok is om hulp te vragen aan vrienden en familie. Je zou misschien alles teveel zelf willen doen.
Lente
Als je droomt over de lente, wijst dit op een nieuw begin en creatieve ondernemingen. De lente staat ook symbool voor warmte, viriliteit en productiviteit.
Lepel
Een droom over een lepel verwijst naar een wederkerige relatie, waarbij je zowel (voeding) moet geven en ontvangen.
Leraar
Als je een leraar in je droom ziet (van vroeger of nu), suggereert dat je op zoek bent naar advies, begeleiding of kennis. je gaat een nieuwe richting op in je leven en je bent klaar om te leren door voorbeelden of voormalige ervaringen.
Letters
Als je droomt over letters (of het alfabet) symboliseert dit elk object, beest of plaats wat met deze letter verbonden is, of wat deze letter vertegenwoordigt. De letter T bijvoorbeeld kan een t-splitsing van een weg vertegenwoordigen. Een andere uitleg is dat je probeert een bepaald concept of emotie te begrijpen dat zich nog aan het ontwikkelen is.
Leunen
Dromen dat je tegen iemand aan leunt symboliseert je afhankelijkheid van die persoon. Je moet leren op jezelf te staan. Als iemand tegen jou aan leunt, wijst dit op jouw verantwoordelijkheden. Je voelt het gewicht van andermans lasten.
Lichaam
Als je droomt over je lichaam, is dit een indicatie van je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Vaak is je zelfbeeld verbonden aan hoe je over je lichaam denkt. Het lichaam staat ook voor je bewuste identiteit en is tevens representatief voor je gezondheid.
Liefde
Als je droomt over liefde of dat je verliefd bent, duidt op intense gevoelens die je overbrengt van een echte relatie uit je wakende bestaan. Het wil zoveel zeggen dat je tevreden bent met wat je hebt en waar je bent in het leven.
Liefdesverdriet
De meest voor de hand liggende verklaring voor deze droom is dat je zelf last hebt van liefdesverdriet. Je gaat door een periode van emotionele onrust en je weet niet precies hoe je hier mee om moet gaan. Dit werkt door in je droom.
Lieveheersbeestje
Een lieveheersbeestje staat symbool voor een gemakkelijk succes in een bescheiden onderneming.
Lift
Als je in je droom met de lift omhoog gaat, duidt dit erop dat spoedig je aanzien en rijkdom zal toenemen. Je zou een hoger bewustzijnsniveau bereikt kunnen hebben, en de wereld van bovenaf kunnen beschouwen. Als je met de lift naar beneden gaat, duidt dit erop dat pech je zal overvallen en ontmoedigen. De op-en-neer gaande beweging van de lift kan de (normale) ups en downs van het leven vertegenwoordigen.
Lijk
Een lijk in je droom vertegenwoordigt een aspect van jezelf wat (af)gestorven is. Het kan ook betekenen dat je niet in staat bent om je duidelijk te uiten.
Lijkwade
Een droom over een lijkwade symboliseert de dood of het einde van iets. Een andere uitleg zou kunnen zijn dat deze droom aangeeft dat je een bepaalde emotie - waar je nog niet klaar voor bent om te erkennen - probeert te verbergen of onderdrukken.
Lijkwade
Een droom over een lijkwade voorspelt de komst van slecht nieuws. Als je droomt dat je de lijkwade van een dood iemand opligt, wijst dit op verdriet en rouw.
Lijm
Als je lijm ziet in je droom, duidt dit op de angst om vast te zitten in een bepaalde situatie waar je niet uit kunt komen.