De 10 beste voedingsmiddelen voor een goede nachtrust

Hoe vaak heb jij een off-day? Hoeveel keer kwam het voor dat je eigenlijk nergens zin in had? Misschien helpt het je om te weten dat een rotdag of een slecht humeur het resultaat kunnen zijn van een slechte nachtrust.

Eten kan helpen als het gaat om een goede nachtrust. Van de volgende 10 voedingsmiddelen is het bekend dat ze de aanmaak van slaapverwekkende hormonen als serotonine en melatonine stimuleren. Bovendien hebben deze voedingsmiddelen meer positieve bijwerkingen zoals het ontspannen van spieren en het kalmeren van een gestresste geest.

N.B. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter, betrokken bij het reguleren van slaap, boosheid, agressie, lichaamstemperatuur, humeur, enz). Melatonine reguleert je dag en nachtritme; het stimuleert slaap als het avond wordt. Mensen die lijden aan slapeloosheid hebben maken niet genoeg melatonine aan. Ook stress kan het niveau van melatonine dat door je lichaam wordt geproduceerd verminderen.

Bananen

Bananen bevatten zowel melatonine als serotonine, wat feitelijk de beste slaap-stimulerende middelen zijn die er bestaan (dergelijke substanties worden ook gebruikt in de farmaceutische industrie). Bovendien bevatten bananen magnesium, een mineraal wat een spier-ontspannende eigenschappen heeft.

Warme melk

Je moeder wist het vroeger al, een beker warme melk is dé oplossing als je niet in slaap kan vallen. De verklaring hiervoor is dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een aminozuur dat door je lichaam wordt omgezet in serotonine, wat weer een kalmerend effect heeft. Bovendien helpt het calcium in de melk je hersenen met de opname van tryptofaan. N.B. wetenschappelijk gezien is er trouwens geen hard bewijs dat melk helpt met in slaap vallen (daarvoor zou de hoeveelheid tryptofaan de klein zijn). Het kalmerende ritueel van de drinken van een kop warme melk zou psychologisch gezien slaapbevorderend werken.

Kamille thee

Kamille is een van de oudste tuinkruiden die er zijn. In het oude Egypte werd het plantje gezien als de remedie voor vele kwalen. Van Kamille wordt doorgaans thee gezet, en thee heeft een rustgevend effect. Kamillethee is niet alleen bekend vanwege zijn ontspannende effect, maar ook om zijn rustgevende werking, waardoor het op deze manier ook een perfect natuurlijk tegengif is voor gestreste geesten en lichamen.

Honing

Over het algemeen krijg je van zoete voedingswaren extra energie. En als je denkt aan extra energie, ben je helemaal niet met slaap bezig. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat glucose (zoals er in honing zit) je hersenen kan stimuleren om de hoeveelheid orexin in je lijf te verlagen. Orexin is een pas ontdekte neurotransmitter die geassocieerd wordt met alertheid.

Aardappelen

Aardappelen? Ja, aardappelen! Ze breken namelijk zuren af die de werking van het tryptofaan-aminozuur verstoren (het stofje wat een kalmerend effect veroorzaakt). Gebakken aardappelen kunnen zelfs een nog groter slaapverwekkend effect hebben als je er een glas warme melk bij drinkt (maar wie zou in hemelsnaam ooit deze combinatie willen proberen 😉

Amandelen

Deze noten bevatten zowel het tryptofaan aminozuur als magnesium (voor ontspannen spieren).

Havermout

Deze ontbijtvlokken zijn uitstekend voor een goed nachtrust omdat ze de productie van melatoninen stimuleren.

Volkorenbrood

Het eten van brood zorgt ervoor dat er insuline in je lichaam vrijkomt, waardoor tryptofaan in je brein terechtkomt waar het wordt omgezet in serotonine.

Kalkoen

Kalkoen is een zeer goede bron van tryptofaan. Let er wel op dat tryptofaan het beste werkt als je maag meer leeg dan vol is. Je kan ook het beste wat koolhydraten in je buik hebben en niet teveel eiwitten.

Lijnzaad

Deze kleine zaadjes zijn rijk aan omega 3 vetzuren, die fungeren als natuurlijke humeur-verbeteraars. Dus als een somber gevoel je wakker houdt, kan je lijnzaad beschouwen als een tegengif.