Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Nachtvlinders

Dagboekje
6 jaar geleden

Er zitten twee enorm grote, donkerbruine nachtvlinders die het geluid van een mug maken op het rooster van het raam (slaapkamer). Het lukt mij uiteindelijk om ze naar buiten te krijgen, maar ze vliegen steeds terug. Ik blaas ze zachtjes weg en dat lukt aardig. Er vliegt ook een kleine roze-witte vlinder in de kamer. Voor het rooster zit ook een enorm grote sprinkhaan en ik hak per ongeluk zijn hoofd eraf met papier.
Er zit ook een donkerbruine nachtvlinder op mijn kont. Ik pak het dier bij de vleugels, doe de deur open en gooi het naar buiten. Er zit nu een gat in mijn broek/kont. Het dier blijft even liggen en verandert plots in een man. De man wrijft over zijn neus en is op zoek naar verzachting.
“Lekker voor je, ik ga je niet helpen,” zeg ik. Dan draai ik mij om en zie ik plots Lotje (overleden poes) naast mij staan.

Vlinders staan symbool voor transformatie. De kleur bruin staat voor geluk in financiële zaken en thuis. Ze maken het geluid van een mug, dus kunnen potentieel energie verbruiken. Dus eigenlijk kan dat geluk veel energie verbruiken (geld verdienen kost immers energie). Ik wil ze naar hun vrijheid brengen, maar ze vliegen steeds terug, alsof ze gevangen willen blijven zitten. Voorzichtig blaas ik hen terug, hun vrijheid tegemoet. De roze-witte vlinder staat voor een begin van transformatie in liefde, dus eigenlijk helen door liefde. Deze blijft in de slaapkamer vliegen en die laat ik daar blijkbaar vliegen om te groeien. Dus je zou kunnen zeggen dat ik mijn zorgen over financiën (stage op Curaçao aankomend schooljaar) los mag laten en dat ik mijn zelfliefde meer mag laten groeien. De grote sprinkhaan staat ook voor transformatie, maar ik hak zijn hoofd er per ongeluk af met papier. Een hoofd afhakken staat voor succes. Het einde van een succesvolle transformatie?

Er zit ook een donkerbruine nachtvlinder op mijn kont. Ik pak het dier bij de vleugels en gooi het naar buiten: ik geef het vrijheid, maar op een onvriendelijke manier. Het zuigt immers bloed (energie) uit mijn billen en ik ben er klaar mee (een soort ongewenste bloedzuiger, dus).
De vlinder blijft even liggen en verandert plots in een man (een mannelijke bloedzuiger?). Hij wrijft over zijn neus en is op zoek naar verzachting: de neus staat symbool voor wijsheid en energie. De man moet herstellen: immers heb ik zijn energiezuiger ruw van mijn lichaam getrokken (zou je trouwens ook fallisch kunnen zien). Ik besluit om hem niet te helpen. Ik draai mij om en zie onze overleden poes: herstel van de vrouwelijke energie.

Wat denken jullie? Waar staan de nachtvlinders precies voor? (Sorry als ik de lol er vanaf haal door m'n dromen te analyseren)

6 jaar geleden
Beheerder

Quote

Er zitten twee enorm grote, donkerbruine nachtvlinders die het geluid van een mug maken op het rooster van het raam (slaapkamer). Het lukt mij uiteindelijk om ze naar buiten te krijgen, maar ze vliegen steeds terug. Ik blaas ze zachtjes weg en dat lukt aardig. Er vliegt ook een kleine roze-witte vlinder in de kamer. Voor het rooster zit ook een enorm grote sprinkhaan en ik hak per ongeluk zijn hoofd eraf met papier.
Er zit ook een donkerbruine nachtvlinder op mijn kont. Ik pak het dier bij de vleugels, doe de deur open en gooi het naar buiten. Er zit nu een gat in mijn broek/kont. Het dier blijft even liggen en verandert plots in een man. De man wrijft over zijn neus en is op zoek naar verzachting.
“Lekker voor je, ik ga je niet helpen,” zeg ik. Dan draai ik mij om en zie ik plots Lotje (overleden poes) naast mij staan.

De nachtvlinder houdt natuurlijk verband met het onbewuste en de duisternis (Koningin van de nacht?)
Nachtvlinders hebben uiteraard geen opvallende kleuren.
Maar er is een rooster (afweer/filter) op het raam. Dat houdt in dat insecten er niet in of niet uit kunnen.
Dus geldt dat voor goed zowel als het kwaad.
Vlinders maken geen geluiden en vliegen volkomen geluidloos, met een vrij trage slag vergeleken met een nerveuze druktemaker als een mug.
Een mug is klein en het lijkt dus een uitvergrote zaak. (de mug en de olifant)
Een filter is een manier van perceptie, je zeeft als het ware.
Binnen is een leuk vlindertje roze wit dat waarschijnlijk Eros vertegenwoordigt.
Vlinder staan ook beken als zielensymbolen. De symboliek van de vlinder is dan ook treffend als transformatie.
De sprinkhaan is zeker een gevaar voor de vlinders. Je hakt hem het hoofd af (castratie?)
De vlinder zit niet toevallig op je kont. Dat blijkt ook wel als het een man wordt.
Dus de vlinder staat model voor iets dat je wellicht probeerde te verdringen.
De plaats op je bil is erotisch beladen. Ook de benadering van achteren wijst op slinkse invloeden.
De achterkant is immers de minder bewuste kant. De vlinder is bijna een masker of persona.
De neus is een bekend synoniem voor de fallus.
Ook het "bloedzuigen" wijst op een fallische indringer. (Breinvampier)
Het hoeft geen betoog dat het bloed zuigen uit juist de bil een duidelijk doel heeft.
Je loopt een gat op als je hem verwijdert. Maar dan geef je jezelf deels bloot.
Of het probleem komt duidelijk zichtbaarder tevoorschijn.
Je komt er dus niet zonder kleerscheuren vanaf. (schade)
De neus en de bil. Zou hij zijn "neus" in jouw (intieme)"zaken" hebben gestoken en zich daarbij hebben gestoten.

Een nachtvlinder kan ook een symbool zijn als een vleermuis verbonden met het occulte.
Een donkere mantel of cape om iets te verhullen.

Het kan op financieel parasitisme wijzen met b.v. een gat in de zak hebben of overhouden aan zijn verwijdering.

De overleden kat zou weleens een beschermer kunnen inhouden (denk aan Bastet, de Egyptische kattengodin)
Bloed zuigen is vampirisme, energie roven.

Sprinkhanen zijn vruchtbaarheidssymbolen. Ze vermenigvuldigen zich met tienduizenden zelfs miljoenen.
Worden ook graag gegeten. (Een van de bijbelse profeten leefde van sprinkhanen, een niet ongewoon voedsel in de woestijn.
Waar ze uitgeput kunnen neerstrijken bij gebrek aan voedsel).

Ik zie niet in waarom de kop afhakken een vooruitgang zou betekenen voor de sprinkhaan.
Hij verliest zijn verstand. Het lijkt mij geen toeval dat je hem onthoofd.
Je wilt de grote sprinkhaan niet binnen hebben. Het kwaad buiten sluiten.
Een sprinkhaan springt van de hak op de tak en kan ook vliegen.
De sprinkhaan transformeert niet. Hij kan ondergronds gaan tot iets hem wekt.
Maar hij kan ook een plaag vormen. Het is een blijft een schadelijk roofdier en parasiet in grotere getale.
Ze kunnen letterlijk alles kaal vreten. (tenzij je hem onthoofd natuurlijk)
Het zoemen van de mug kan op rusteloze gedachten slaan.

Misschien is er nog een connectie met de groene financiën waaraan de sprinkhaan zou kunnen vreten?

Het geeft niet als je iets zelf probeert te analyseren, per slot moet ieder zijn eigen dromen leren begrijpen. Dus het is te prijzen dat je het minstens zelf probeert. We lezen toch eerst de droom en vormen een mening en later lees ik dan je uitleg.
Ik probeer mij zo min mogelijk te laten beïnvloeden, want het ego is maar al te graag bereid zijn eigen interpretatie de voorrang te geven.
Daarom is het wel goed om de verschillen te ontdekken. Want in principe draagt de dromer de sleutel in zich.
Toch kan de ontbrekende kennis, ervaring, of bepaalde associaties die zeer persoonlijk kunnen zijn een draai of richting geven aan een uitleg. De overgang van de algemene, collectieve duiding naar de puur persoonlijke is alleen mogelijk met medewerking van de dromer die immers een geheel unieke beleving draagt. Daarom is het vrij zinloos om b.v. droomencyclopediën te raadplegen omdat die altijd collectief zijn. Ervaring met droomuitleg voegt een stukje kennis toe maar de psychologische vooral symbolisch kennis en achtergrond zijn essentieel om het geheel te begrijpen.
Het moet dus wel klikken bij de dromer anders spoort er iets niet.
Maar sommigen zijn zo onbewust van hun innerlijke wereld dat het moeilijk is hen tot andere gedachten te bewegen hoe zonneklaar het ook kan zijn voor de "ingewijde". Het zelfde geldt overigens ook voor cognitieve dissonantie, het niet willen zien is erger dan blindheid.

Maar dat laatste is zeker niet op jou van toepassing.



2 keer bewerkt. De laatste keer was 6 jaar geleden door Sheherazade.

6 jaar geleden

Ik vind het goed van je, dat je je eigen dromen analyseert. Zo leer je je eigen droom en problemen te begrijpen. Dromen bevatten zoveel symbolieken. Je zou makkelijk details over het hoofd kunnen zien. Elke aanvulling van jou en ons is altijd handig om mee te nemen.
Inderdaad, we lezen eerst de droom en leggen deze uit en later lees ik een uitleg. Zo kan ik blanco de uitleg doen. Ik wil niet beïnvloed worden door anderen, want dan komt het niet puur vanuit mezelf. Maar soms heb ik weinig tijd om de uitleg te geven en dan lees ik de analyse(s) al wel.

Voor deze droom heeft Sheherazade uitgebreid geanalyseerd en heb ik er niets aan toe te voegen.

Dagboekje
6 jaar geleden

Dankjewel voor je reactie, Sheherazade. Je zou dus kunnen zeggen dat de nachtvlinder een verdrongen zaak is betreft bijvoorbeeld seksueel misbruik? Ik kan mij niet herinneren dat ik seksueel misbruikt ben – al lijkt dat thema de laatste tijd plots wel vaker terug te komen – maar ben als kind wel aangerand.

Het was inderdaad mijn eerste ingeving dat een hoofd afhakken geen vooruitgang zou zijn, maar volgens de droomencyclopedie dus wel (aha).

Dankjewel, Esme!

6 jaar geleden
Beheerder

Quote

Ik kan mij niet herinneren dat ik seksueel misbruikt ben – al lijkt dat thema de laatste tijd plots wel vaker terug te komen – maar ben als kind wel aangerand.

Contradictio in terminis.
Misschien komt de verdrongen inhoud nu boven.
Het kan soms tientallen jaren duren voor zulke herinneringen worden toegelaten in het bewustzijn en ze kunnen nog even heftig zijn door de emoties die de energie vormen achter het trauma. Zonder verwerking kan een onderliggende symptomatische invloed het gedrag en de ontwikkeling in hoge mate beïnvloeden.

De vrees voor misbruik of het zich onveilig voelen kan bedreigender zijn dan een werkelijke aanranding.
Opmerkingen, bekeken voelen, begluren, afluisteren, insinueren, betasten, schenden van de privacy enz. kunnen zeker een kind angst aanjagen en onzeker of nerveus maken, ook ten aanzien van anderen. (De meeste gevallen komen tot uiting in het verstoorde vaak stille gedrag of in eventueel therapeutische tekeningen en spel). Stoeien kan een onderliggende erotisch getinte lading dragen. Meisjes weten dat heel goed en spelen als het ware een uitdagende verleidelijke houding als voorproefje voor een latere werkelijke relatie. Op zich is dat onschuldig, maar de volwassene moet daarbij wel de grenzen in acht nemen.
Pogingen tot, zijn soms even traumatisch als het werkelijke aanranden.
Iemand in de bil knijpen of tikken of andere te intieme ongewenste handelingen b.v. verstoren de sfeer waarin een kind opgroeit.
Dat kan later gevolgen hebben omdat de open houding en het basisvertrouwen blijvend worden aangetast.

Al is volgens Nel Drayer een te strenge vader soms even schadelijk of schadelijker als misbruik omdat het zelfbeeld wordt aangetast.

Plaatste dit mede als aanvulling voor andere lezers.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 6 jaar geleden door Sheherazade.