Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Een lange droom

John A
6 jaar geleden

31-08-2017

Ik droomde dat ik in een groot gebouw liep. Het leek op het warenhuis V&D! Ik liep langs de kantine die vol zat met etende mensen, en zocht de trap om naar de volgende verdieping te gaan.
Het bleek dat ik via de uitgang moest om in het andere deel van het gebouw de trap naar boven te nemen. Ik liep verder en kwam bij een grote draaideur! Ik liep door die draaideur naar buiten en op datzelfde moment kwam een blanke jongeman naar binnen. Hij zei, tot 2x, wat tegen mij, maar ik kon hem niet goed verstaan omdat die glazen ramen tussen ons in stonden. Toen liep hij via de zij ingang naar buiten. Hij keek me glimlachend aan en zei: je ziet er fantastisch uit. Net een moderne cowboy. Ik mijn droom had ik een donkerblauwe denim spijkerbroek aan, een witte overhemd en zwart/witte puntschoenen. Om mijn nek had ik een dikke zilveren ketting met een knoop erin als dat van een stropdas! Ik zei: dank je en liep verder!

Ik liep in datzelfde gebouw, maar dan in een ander gedeelte, op dezelfde begane grond! Ik zag een trap en klom daarop. Het bleek de verkeerde trap te zijn omdat het halverwege ophield! Dus ik weer naar beneden. Ook zag links van mij die roltrap die ik moest hebben en bestudeerde hoe ik daar moet komen. Ik ben toen naar rechts gelopen en zag daar een andere roltrap die ook naar de bovenste verdieping ging! Voordat ik naar boven ging, keek ik omhoog en zag aan de zijwand van de roltrap allerlei dingetjes hangen! Mijn oog viel op een plat pakje met ouwe Surinaamse kopermuntjes bestaande uit, ½cent, 1cent, 2cent en 2½cent!

Daar liep ook een man, die ik uit mijn vorige woonplaats van gezicht ken. Hij is van oorsprong Papoea! Hij zei: o dat is mooi ik koop het ook voor mijn dochter Eline! Toen ik haar naam hoorde zei ik: oh is dat uw dochter, ik zie haar later op de vergadering! Daarop bukte hij voorover om die munten goed te bekijken. We liepen samen naar de roltrap en kwamen boven aan! Daar stond een oud collega van mij, Magda, die zei: ik heb die munten voor jullie. Even later kwam ze met die munten en gaf die aan ons! Ik vroeg wat ze kosten, en ze zei een bedrag, helaas weet ik dat bedrag niet meer! Ik zei dat ik ga pinnen. Die Papoea man begon nerveus te doen omdat hij geen geld bij zich had! Daarop zei Magda: jullie hoeven niet te betalen, houd het maar! Ik stopte dat pakje met munten in een grote tas vol met andere spullen, die ik opeens in mijn bezit had, en zag mijn portemonnee bovenop liggen. Ik pakte hem en verstopte het onderin die tas!

Ik liep verder en het leek alsof ik op kantoor was bij de thuiszorg waar ik salarisadministrateur ben geweest. Het was een grote zolderkamer. Magda stond daar en gaf me een zwarte map. Ik moest een toets maken! Ze zei: jij gaat economie opgaven maken. Ik dacht: oh jee ik ben geen ster in economie, hoe te beginnen. Ik liep weg en zag andere ex collega's werken. Ook zag ik studieboeken die ik voor Praktijk Diploma Boekhouden heb gebruikt daar liggen! Het waren rechts/ en wetskennis en handelskennis boeken. Ik vroeg van wie ze waren en ze zeiden van Riet! Maar die werden niet meer gebruikt! De tijd voor het maken van die toets zat er bijna op en ik had nog niets gedaan. Opeens verscheen op die muur achter Magda een silhouet en die hand schreef alle antwoorden op. Opeens voelde ik mij zo slim en alle antwoorden kon ik zo uit het hoofd schrijven zonder om op die muur te kijken. Ik heb mijn werk ingeleverd! Wat daarna gebeurd is, weet ik niet. Ik werd wakker en het was 5:30uur!

Kan iemand mij uitleggen wat deze droom betekent?

6 jaar geleden
Beheerder

Misschien heeft met waardegevoel te maken.
Eerst die cowboy uitrusting met die patsersketting.
Maar de muntjes vertegenwoordigen nauwelijks waarde. Het zijn de kleinst muntjes als een fooi of aalmoes.
Je wilt hogerop komen maar de trappen werken niet mee (promotie?)
Later krijg je een zak muntjes wat misschien een stukje waardering inhoudt ook al doe je er niets voor.
Je zou het ook als speelgeld kunnen opvatten, iets waarmee je dobbelt of kaart.
Ook de toets stelt niets voor en iemand schreef je het als het ware voor. Dat is niet toegestaan bij een examen.

Eigenwaarde kan je alleen maar verkrijgen door echte prestaties.
Je krijgt het nooit cadeau want anders heeft het geen waarde.

John A
6 jaar geleden

Helaas zit er geen promotie bij omdat ik niet meer werkzaam ben! Die antwoorden heb ik niet overgenomen ook al waren ze voorgekauwd. Die antwoorden zaten opeens in mijn hoofd en kon zonder naar die muur te kijken die toets maken. Ik heb wel degelijk eigenwaarde hoor. Het is niet zo dat ik alles cadeau krijg. Ik heb voor alles wat ik bereikt hebt, kei hard gewerkt. Nu geniet ik van een welverdiend pensioen. Maar goed, ik ga niet verder in op uw antwoord. Uw antwoord past in zijn geheel niet bij mij. Maar bedankt voor de moeite.

6 jaar geleden
Beheerder

Misschien is die cowboy je macho alterego?
Ik heb hier geen glazen bol staan en de droom past niet echt bij iemand op gevorderde leeftijd.
Het is een droom die je bij een veel jonger iemand zou verwachten.
Waarom zou een bescheiden mens een zware zilveren ketting met een knoop (of strop) dragen.
Of op flitsende zwart/wit punters gaan lopen?

De Papoea man is iemand die connecties heeft met zijn (en jouw) roots.
Hij staat symbool voor de chtonische invloed.
Waarom zou hij uitgerekend van die goedkope muntjes willen verzamelen?
En kom niet af met dat het voor zijn dochter is, want dat is tevens een onbewust of verwaarloosd deel van jezelf.
Dus het komt wel degelijk op een herverdeling van waardering of energie aan en het blijft een aalmoes.
De "vergadering" is een beeld van alle elementen in jezelf. Een herstructurering wellicht?
Maar jij houdt je bezig met het trappenhuis.

Ik denk aan de uitdrukking "je moet op de kleintjes letten" (centen)