Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

De boom en de spiraalwegen

5 jaar geleden

Ik heb door mijn leven heen heel vaak aan deze droom gedacht. Ik heb deze droom gedroomd toen ik 4 of 5 jaar oud was maar ik ben het nooit vergeten. Ik ben nu 14 en ik wil nogsteeds weten wat deze droom betekent.

Ik liep door een heel donker bos. Ik zag niets todat ik een vaag licht zag waar naartoe liep. Ik zag een rare weg die als een soort kronkeling naar binnen liep en naast die weg liep een klein riviertje. Ik zag onderweg allemaal slakken. Overal zag ik slakken. Op de grond en in de bomen. Over de kleine riviertjes liepen bruggetjes van slechts een paar planken en daar liep ik overheen. Na een lange weg kwam ik in het midden van het bos terecht en er waren nog meer van die spiraalpaden die ook allemaal naar het midden toe liepen. In het midden stond een hele grote oude, kronkelige boom en de bladeren hielden al het licht tegen. Toch kon ik nog iets zien, net alsof er een licht was maar geen lampen of zon. Ik bleef een hele tijd op de grond zitten om naar de boom te kijken. Toen ik terug liep via de paden kwam ik mijn opa tegen. Hij nam me mee terug het bos uit en ondertussen waren we aan het praten over alle slakken op de weg. Mijn opa was toen nog gezond maar hij is inmiddels overleden.

Ik weet niet waarom deze droom mij na zo'n 10 jaar nogsteeds bijstaat maar ik zou graag willen wete waarom het zo'n indruk op me heeft gemaakt.

5 jaar geleden

Het bos is de weg naar het onbewuste. De plek van vernieuwing en vergankelijkheid. Het licht is een lichtpuntje. Het riviertje brengt je naar je gevoelige kant. Water is emotie. De slakken hebben hun eigen tempo. Het gaat allemaal wat traagjes, maar je komt waar je wezen moet. Het is wel als een soort plaag, dus eigenlijk kan het irriteren. Er is een irritatie gaande dat niet tot je bewustzijn is gedrongen. Een boom staat normaal gesproken voor aarding, stabiliteit, groei en bescherming. Maar deze boom is misvormd.
De misvorming is het verlies van je opa. Het heeft nogal de stabiliteit op z’n kop gezet. Vandaar die misvormde boom. Oudere mensen hebben de kracht en wijsheid in zich door hun levenservaring.

De irritatie kan die droom zijn. Je kan het niet van je af zetten. Maar je mag het loslaten. Je opa, mag je ook loslaten. Het leven gaat gewoon door.

5 jaar geleden
Beheerder

Het bos is een labyrint van het onbewuste.
Je kunt het centrum zien als een mediator net als in een doolhof.
Daar staat de oude wijze boom die tot in de hemel reikt.

Slakken staan voor traagheid.
Zijn ook vruchtbaarheidssymbolen.
Het heeft te maken met de levensweg.
Het is een heel mooie bijzondere droom.
Vermoedde al dat het om een overledene ging.
De boom heeft ook te maken met de stamboom (zoals de totempaal)