Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Fantasie in dromen?

SteamTrainDriver
5 jaar geleden

Hallo iedereen, al sinds ik me kan herinneren -en sinds ik kan tekenen- fantaseer ik elke dag over één of meerdere zelfbedachte karakters tegelijk. Meestal gebeurt het dat ik die nacht ga dromen wat ik bedacht heb. En dat heb ik een keertje opgeschreven... Ook apart is dat ik soms ook na het lezen van een boek of het zien van een film, het verhaal/ de film "herzie" en dat dan de hoofdpersoon is vervangen door mijn eigen personage, die alles oplost (en daarmee op een gegeven moment ook het plot verandert en het verhaal een wending krijgt) en op zijn eigen manier doet. Maar het slaat alles dat ik dan de film /het verhaal niet herzie alsof ik erbij sta, in mijn dromen bén ik het personage dat ik bedacht heb, denk en doe zoals ik sar bij diegene bepaald heb en beleef alles wat ik een paar uur daarvoor nog op tv heb gezien of heb gelezen. Heeft iemand hier een verklaring voor?

Alvast bedankt!

5 jaar geleden
Beheerder

Het is een eigenschap van mensen om zich met karakters en rollen te identificeren.
De fantasie komt uit het onbewuste en dus is het niet vreemd dat je doorgaat met de film of fantasie in dromen. Films zijn vaak dromen met fictieve karakters.
De geest dobbert voort als je gaat slapen en breidt er een stukje verder aan.
Vooral tekenen stimuleert het beeldend vermogen. Sommige mensen hebben een eidetisch vermogen, dat is het beeldend voorstellen van wat ze denken, of ze hebben beeldende impressies bij het horen van b.v. muziek. Iemand die schrijft probeert zich voor te stellen hoe de scene is.
Het onbewuste is een eindeloze caleidoscoop van beelden, creativiteit en indrukken.