Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

verdrinking dochter

trikke
14 jaar geleden

hey ik heb onlangs twee nachtmerries gehad over mijn dochtertje dat verdinkt. In de eerste droom vond ik ze drijvend in de gracht achter de tuin van mijn ouders. In de jongste droom zakte zij samen met mijn vrouw door het ijs. Haar heb ik eruit gehaald en warme kleren aangedaan (hoewel ik niet zeker ben of ze nog leefde) terwijl mijn vrouw nog aan het verdrinken was. Ik weet hier geen raad mee en durf bijna niet te gaan slapen. Wat kan dit alles beteken?

14 jaar geleden

Hallo Trikke,

Deze dromen zeggen vermoedelijk iets over de vraag hoe je met je kwetsbare kant, met je gevoelskant omgaat. Daar wijst de verschijning van een dochter in dromen vaak naar. En trouwens ook van een vrouw: je echtgenote in je dromen is vaak symbool voor je eigen vrouwelijke kant, je emoties, je kwetsbaarheid, je ontvankelijkheid. Je kunt wel stellen dat er met die meer vrouwelijke eigenschappen in jou een probleem is. Je laat ze namelijk verdrinken.

Het ijs is de barrière tussen jou en je gevoelsleven. Je dochter en je vrouw liggen daaronder, zijn onder water. Water verwijst vaak naar je onderbewuste. Het is de plek waar je je meer vrouwelijke eigenschappen hebt verborgen. De eerste droom maakt duidelijk dat het probleem met je gevoelskant in jouw familie vaker voorkomt. Je bent namelijk bij je ouderlijk huis. Deze plek komt vaker voor in dromen die verwijzen naar problemen die hun oorsprong hebben in de relatie met (en tussen) je ouders.

Je dromen maken duidelijk dat je onderbewuste aangeeft dat je aandacht moet besteden aan je gevoelskant. Ik kan me heel goed voorstellen dat jouw innerlijke problemen met je gevoelens gereflecteerd worden in de relatie die je hebt met je vrouw en je dochter. Als je de kwetsbaarheid in jezelf niet kent en toelaat, is het meestal niet zo makkelijk om die kwetsbaarheid van anderen er te laten zijn. En dan bestaat de kans dat je mensen die je dierbaar zijn ook laat verzuipen. Je zal hen in elk geval maar mondjesmaat toelaten tot jezelf, vanwege die laag ijs die je tussen jou en je gevoelens hebt staan.