Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Re: dromen over overleden persoon

Ella 444
6 jaar geleden

Hallo,
ongeveer 1 jaar denk ik is mijn oma (meme) overleden en een paar maanden geleden heb ik een droom over haar gehad. Toen ze overleden was vond ik het altijd eng om meetegaan in het funerarium of zoiets, het leken toen poppen en ik vind het gewoon helemaal niet aangenaam. Die droom ging over iets in een soort ziekenhuis waar mijn meme op een bed lag en ze was toen dood , maar ze kon ieder moment wakker worden en ze zag er een beetje uit als toen ze in dat funirarium lag, dus durde ik helemaal niet naar haar toegaan dus liep ik een beetje weg, mijn zussen waren daar ook en nog een paar familieleden en toen kwam ze plots wakker en ik liep weg omdat ik het zo eng vond, maar ze was lik mij aan het zoeken, om een gegeven moment gingen we dan terug naar huis en de verpleegsters kwamen naar buiten en riepen van, 'Ellen jou meme wil je nog eens zien', en dat wou ik dus niet omdat ze er zo eng uitzag en ik liep naar de auto maar de verpleegsters hielden mij vast. En toen kwam mijn meme aangelopen (beetje eng moment) en toen pakte ze mij vast en begon teknuffen en vanaf dat moment dacht ik, ik hoef nietmeer bang tezijn en ik knuffelde haar terug en zij zoende me en zij 'ik zie je graag Ellen', en ik riep luid 'ik jou ook meme' en toen was de droom gedaan ong. Ik had wel afscheid kunnen nemen toen ze nog niet overleden was maar ziek was door hersentumor, maar ik heb nooit gezegd 'ik zie je graag' en daar voelde ik me een beetje schuldig over, want ik zag haar ook HEEL graag! En door die droom heb ik dat nu wel kunnen zeggen. Weet er iemand of dit echt mijn meme was en of dat dit een betekenis heeft?


Vannacht had ik ook nog eens gedroomd over haar, overlaatst is ook iemand uit onze familie gestorven een man maar in die droom ging het dus over die man maar hij zag er niet uit als die man, hij zag er uit als mijn meme en het was weer niet zo een aangenaam uiterlijk, ze was heel mager en kaal... En er waren er ook plots 2 meme's dus toen ging ik ook weg. Het was eigenlijk net op de moment van de begrafenis alles stond klaar voor de begrafenis in de aula en mijn meme was nog niet overleden, we mochten nog afscheid nemen en daarna gingen ze haar een spuitje geven dan, maar dat heb ik niet gezien in mijn droom. Er waren daar ook kleine kindjes en ik ging daar even spelen en dan zijn we met onze zussen (en de begrafenis ondernemen) wat heel raar is naar de stad geweest en met de kindjes gaan spelen. Dus de begrafenis heb ik niet meegemaakt in mijn droom, vanaf dan had mijn droom niks meer te maken met mijn overleden meme. Heeft dit ook iets te betekenen deze droom? Stuur dan terug aub! Ik ben heel benieuwd.

6 jaar geleden
Beheerder

Je weet nooit zeker of ze dat werkelijk was.
De droom is een verwerking.
Het komt wel vrij vaak voor dat mensen over overledenen dromen.
Afscheid nemen is een van de meest voorkomende dromen na een overlijden.
Ook het groeten net voor of tijdens het overlijden, of een grote reis ondernemend zijn veel voorkomende dromen.
Maar ik geloof wel in een lijntje over de grens.

Het is afschuwelijk om in een mortuarium te zijn waar in een klinische kille sfeer iemand ligt opgebaard.
Een funerarium is dan wat vriendelijker ingericht, maar het blijft wel een overledene, waar men instinctief afkeer of angst van heeft.
Vooral jongeren schrikken want rond de dood hangt altijd een angst.
Terwijl het niet meer is dan het stoffelijke jasje, want de geest is gevlogen.
Maar juist daarom bestaat er een (terecht) taboe rond alles wat met de dood te maken heeft.

Het is de confrontatie met de eindigheid van het leven en raakt de hybris en bravoure van degenen die menen "onsterfelijk" te zijn.
Daarom haal ik jongeren aan, die de heldenmoed nodig hebben om hun vleugels uit te slaan.

Belangrijker is dat je hiermee een verzoening hebt bereikt en iets hebt geuit dat je in het leven hebt verzuimd.
Het is tegelijk een beeld van het probleem in jezelf dat een oplossing zoekt.

Belangrijk is dat je vrede en acceptatie vindt.