Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Paardrijden en een nest vol eieren

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Vannacht superslecht geslapen, werd steeds wakker uit nachtmerries. Ook hier weer één droom die ik kan uitwerken, de rest is vaag.
De vage droom is dat ik vlak bij een kinderboerderij sta en mij bedenk dat ik de volgende dag - een donderdag - moet werken. Ik vraag mij af van hoe laat tot hoe laat. Van 9 tot 17? Nee, het is van 9 tot 16. Ik werk in een klein cafeetje en ik heb er absoluut geen zin in. Ik vraag mij af hoe het zit met het salaris, aangezien ik geen contract heb en daar al weg ben gegaan, maar ze hebben gevraagd of ik nog een extra dag wilde komen.

Opvallend is dat ik nog nooit in de horeca heb gewerkt, alleen in de detailhandel (supermarkt, winkels). Ik zou ook nooit in de horeca willen werken, want dat is te druk voor mij.
Het lijkt in deze droom te gaan dat ik geen "nee" kan zeggen, aangezien ik wel weg ben gegaan bij het werk, maar wel een dag kom werken.

Ik ben op de buitenplaats van een manege en er lopen paarden rond. De paarden zijn losgebroken uit de stallen, maar er rent niemand achter ze aan. Wel springen er mensen op de paarden om paard te rijden, zonder zadel. Ik spring op een bruin paard, ook zonder zadel, maar met een zwarte halster.
We rijden paard in een binnenbak. De binnenbak bestaat uit zand en is onregelmatig, want hier en daar ligt een hoop zand, vooral rechts. Het paard waar ik op zit is onrustig en snel, ook al trek ik aan de teugels. Maar het paard loopt wel netjes de hoeken door en ontwijkt de obstakels.
Een groep meisjes staat aan de rechterkant van de bak met grasmaaiers, om het zand op gelijke hoogte te verspreiden. Echter zakken sommige door het zand heen: ze ontdekken een nest met eendeneieren, een kwakende moedereend en een kuiken. Ondertussen ben ik van mijn paard af en loop ik langs de breedte van de bak, om te ontdekken hoe lang het nest is. Ik zak ook weg in het zand: een gat onder het zand met een kip. Er liggen geen eieren in, en de kip lacht zichzelf uit, omdat het geen eieren heeft gelegd (dat zegt de kip). Ik word even in mijn been gepikt.

De paarden zijn losgebroken uit de stallen: ze staan symbool voor mijn losgebroken gevoelens. Ik ga mee met deze losgebroken gevoelens, al heb ik geen stevige basis (het zadel ontbreekt). Ik probeer wel controle uit te oefenen (halster).
Het zand staat voor een moeilijke tijd, die bestaat uit dalen en pieken. Ik luister meer naar mijn gevoel dan naar mijn denken (rechts). Mijn gevoelens zijn onrustig, wellicht agressief (net zoals [www.droominfo.nl]), ook al probeer ik controle uit te oefenen. Gelukkig ontwijkt het wel de obstakels.
De kinderen staan voor het kind in mij, de grasmaaier duidt erop dat ik mensen en gewoontes uit mijn leven moet snoeien die een negatieve invloed op mij hebben. Zo worden de moeilijke tijden (zand) weggenomen en ontstaat vernieuwing en heelheid (de eieren). Langs dezelfde lijn ontdek ik een gat van een kip (gebrek aan wilskracht?). De kip lacht zichzelf uit, omdat het geen eieren heeft gelegd: ik word gewaarschuwd dat ik mijzelf niet moet uitlachen, omdat het wellicht niet allemaal lukt.

Klopt dat zo of zie ik iets over het hoofd?

5 jaar geleden
Beheerder

Je bent al een heel eind.
Paarden zijn dan wel dragers van het ego.
Maar kunnen naast het lichaam vooral gedachten symboliseren.
Hier slaan de dieren op hol door het vuur.
Het vuur is woede, drift, emoties.
De stal is een statische verblijfplaats, het vuur doorbreekt die passiviteit.
De stal kan het thuis zijn.
Maar je zit nog niet goed in het zadel en rijdt als een wilde Indiaan met alleen leidsels.

Grasmaaiers op zand?
Lijkt mij niet echt praktisch om te egaliseren.
Je maait alles wat op kan komen omver.
De kale zandbak is het bewijs.
Onder het zand huis nieuw leven in de vorm van eieren en een kip (moedersymbool)
Met een grasmaaier in de buurt zijn ze niet veilig (het maaiveld)
Ook de paarden zijn hier gevaarlijk, je zou ze de grond in stampen.

Het café wijst wel op gezellig samenzijn, maar ook op drankzucht. Dus ontremming.

Die manege kan op dressuur wijzen, discipline, maar ook op onvrijheid en beperkingen.
Paarden horen in de vrije natuur te leven niet in een soort kooi.
Maar het is wel belangrijk dat ze een vorm van leiding ondergaan als je ze wilt berijden.
Kennelijk luistert het paard wel naar je wil, maar de verdere omstandigheden wijzen toch op een geforceerd geheel.
Soms is het vuur nodig om uit je situatie te worden gedreven naar iets nieuws.
Van stal naar manege en wie weet naar buiten?

Dat café is dan weer een soort vervangend thuis.
Waar overigens wel "vuurwater" wordt gedronken.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Dus de paarden symboliseren losgebroken gedachten, die van huis willen zijn, alleen heb ik er geen bewuste controle meer over? De grasmaaier symboliseert dan een gevaar, evenals de paarden, die nieuwe gedachten/gevoelens/nieuw leven bedreigen? Begrijp ik dan deels dat het een positieve droom is, maar wel met een waarschuwing eraan vast?

5 jaar geleden
Beheerder

Er is leven onder het maaiveld.
Maar jij maait het weg.
Ik denk aan dressuur. (discipline)
Wat moet je met een kale zandbak?

Het nest is begraven.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

“Je moet gewoon een beetje dieper graven.” Daar moet ik nu aan denken, uit de Disneyfilm “Prinses en de kikker”. Eigenlijk ontneem ik mijzelf het ‘nieuwe leven’?

5 jaar geleden
Beheerder

Juist, dat is een mooi inzicht.