Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Nemo, slechterik en schieten

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Volgens mij is het forum over nachtmerries the place to be voor mij...

Ik zit op de hoek van een bank, met een jeugdigde speelse jongeman in het midden en een wat oudere man op de andere hoek. Op de stoel zit de slechterik. Het is een huiskamersetting, met een koffietafel om ons te verbinden. Ik heb een halfdode Nemo, die in twee kartonnen bekertjes gevangen zit met water, op de tafel naast de bank gezet. De slechterik mag Nemo niet zien, want we zijn hier om de slechterik uit te horen voor Nemo.
Plots vertrouwt de slechterik ons niet. De jongeman gaat naast zijn rode sportauto staan, die ín het raam staan, om de slechterik nog te overtuigen, maar het werkt niet. Achter de bank sluipen een paar mannen op ons af, zij hebben ieder een pistool. Ik hoor een spannend muziekje op de achtergrond, lol. De oudere man begint te schieten. In slomotion schiet hij de mannen neer, maar de slechterik begint ook te schieten. Wij rennen er vandoor.
Er gaat een alarm af met de boodschap dat iedereen naar de begane grond moet en dat het huis zichzelf zal gaan opblazen. Eenmaal aangekomen bij de trap bedenk ik mij dat Nemo nog op tafel staat en ik ren terug om het mee te nemen. De slechterik schudt zijn hoofd. Ik ga er snel weer vandoor. Daarna ren ik nog een keer terug om m'n horloge en ringen te pakken.
De jongeman heeft een opblaasfiguur en springt tussen de trappen naar beneden. Ik voel zijn arm af en toe in mijn nek als ik naar beneden ren en besef mij dat hij dood is. Eenmaal beneden - na tien verdiepingen - rennen de oudere man en ik door de donkere tuin. Ik zie de rode auto staan, maar het is nu een doodgewone, rode auto. Aan de zijkant zit één kleine deuk, wat wel opvallend is, aangezien de auto vanaf de tiende verdieping naar beneden is gegooid.
Er wordt op ons geschoten, en ik sta vrij om de kogels op te vangen. Ik schrik wakker.

Nu ga ik een poging doen om deze droom te verklaren.
De twee mannen op de bank representeren eigenschappen van mezelf: een verstandige, volwassen kant en een speelse, enthousiaste kant. De slechterik representeert mijn angst. De vis zit gevangen in twee kartonnen bekers en is halfdood. Het zal wel een eigenschap zijn die bij mij meer dood dan levend is en gevangen zit in mij. De angst mag deze eigenschap niet zien, want we willen dat de angst weg gaat door de eigenschap te versterken (wat zal die eigenschap dan zijn?).
De sportauto deed mij denken aan een Ferrari, iets wat alleen rijke mensen zich kunnen veroorloven. Wat precies de betekenis is, begrijp ik niet helemaal. Het is wel iets om de angst af te leiden, maar het werkt niet. Mannelijke eigenschappen besluipen mij, en deze worden gedood door mijn verstandige, volwassen kant. De angst wordt agressief van deze verstandige, volwassen kant en probeert mij onderuit te halen. Ik ren er echter voor weg.
Het alarm suggereert dat ik een conflict ervaar in een relatie. Ik moet met beide benen op de grond gaan staan voordat het huis, mijn psyche, zal instorten. Een soort waarschuwingsdroom? Wel moet ik mijn halfdode eigenschap meenemen, zodat dit niet mee ten onder gaat. Opvallend vind ik de handeling dat ik m'n horloge en ringen mee moet nemen, want deze heb ik in real life meestal op een tafel in de keuken liggen zodat ik ze omdoe als ik weg ga. Ik vraag mij echter af wat de betekenis is in deze droom.
Waarom het huis precies tien verdiepingen heeft kan ik niet verklaren. Mijn speelse, enthousiaste kant gaat ten onder als het probeert te vluchten op een opblaasfiguur. Wat is de betekenis van een opblaasfiguur? De dode arm in mijn nek suggereert dat ik op dit moment niet goed voor mijzelf zorg.
Waar de donkere tuin voor staat, weet ik niet. Wel is de Ferrari veranderd in een doodgewone auto met alleen aan de zijkant een deuk, in plaats van dat de auto totall loss is, wat je zou verwachten. Ik kom beter uit de strijd dan dat ik denk.
Dat ik word neergeschoten in de tuin duidt op een confrontatie in het echte leven, en dat is vandaag gebeurd :')

Hopelijk kunnen jullie mij een ander inzicht geven/helpen de onbekende betekenis van symbolen te ontdekken.

ce
5 jaar geleden

Het opblaas figuur is nep en kwetsbaar.
Het zou zeker een waarschuwingsdroom kunnen zijn. Ik vind dat je een mooie uitleg heb gegeven!

Groet ce

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Dankje voor je reactie, CE!
De speelse, enthousiaste kant wordt één met het opblaasfiguur, het wordt kwetsbaar. Vervolgens wordt het de dood ingejaagd...

5 jaar geleden
Beheerder

Een opblaasfiguur is een inflatie, dus letterlijk opgeblazen zijn, of opgefokt.
Maar het is ook gebakken lucht, het heeft geen inhoud.
Je sleept met het lijk van jezelf rond, het oude ik.
Een patsers-wagen/ zuipschuit als een Ferrari is een fallisch energiesymbool.
Past bij voorkeur bij een te jong ego dat energie verslindt.
Mannelijk attribuut, macho, jetset, narcisme, libido, peniskoker, geen wagen voor de gewone sterveling.
Het horloge heeft met de tijd te maken zoals een zandloper in de kunst (Vanitas/ vergankelijkheid).
Ook de ringen horen in de symboliek. Ringen geven een verbond aan, maar kunnen ook ijdelheid betekenen.
De ring is een cirkel en dus een heelheidssymbool.
Tien etages.
Tien is een heelheidssymbool.

Een donkere tuin is het onbewuste, er schijnt geen zon, het is een depressieve scene.

De oude man zou de wijze man moeten zijn. Hij staat zo in contrast met die jeugdige branieschopper.
Misschien heeft hij die patserswagen wel omlaag geworpen?

Kogels zijn fallisch maar staan meest voor kritiek.
Jij bent echter flink genoeg om ze te incasseren.

Al met al een heel positieve droom.2 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

De laatste tijd merk ik juist dat de oude, enthousiaste ik soms nog eens om de hoek komt kijken en daar ben ik heel erg blij mee. Juist in deze droom lijkt het tegenovergestelde te gebeuren: deze kant van mij gaat dood (maar hijgt wel in mijn nek als een dode arm?).

De dag voorafgaand had ik bijna een confrontatie met persoon X. Hij antwoordde steeds op mijn berichten, terwijl hij wilt dat ik geen berichten stuur.
Dus de volgende dag heb ik gezegd dat ik best boos ben op het feit dat hij zelf ook niet weet wat hij wilt en dat hij een keuze moet maken: negeer mij, negeer mij niet of blokkeer mij, maar doe niet van beide een beetje. Dat frustreert mij enorm. Vervolgens zei hij dat hij mijn advies zou opvolgen en dat hij mij zou blokkeren. Dat heeft hij ook gedaan. En jeetje, wat luchtte dat op, zeg.3 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door Sheherazade.

5 jaar geleden
Beheerder

Wat er als opgeblazen of verzopen lijk aan je nek hangt is iets waar je niets aan hebt.
Laat los. Het is iets wat je tegenwerkt. Het is iets geestelijks (lucht)

Ik zie dat je juist nog wat aangepast hebt (toevallig he?)

Inderdaad zou X heel goed die dodemansarm kunnen zijn.
Maar je vroegere helper kan zelf wel eens de verdronken man zijn.2 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Er zijn ook veel dromers op het forum, kan gebeuren :)

Ik moet bij mezelf even ten rade gaan wat dat geestelijke is wat mij tegenwerkt. Misschien het idee dat ik X nodig heb als reddingsboei?

Klopt m’n verdere droomuitleg wel?

5 jaar geleden
Beheerder

Reddingsboeien zijn soms opblaaspoppen.

De jongeman met de patsersauto is een narcist. (manisch/depressief?)
Zo'n yup. Maar aangezien mensen niet in zulke superwagens rondrijden is het duidelijk overdreven.
Bovendien kiepert het ding van de 10e omlaag. 10 zou nog op jaren kunnen slaan (kinderlijkheid)
Kinderen fantaseren graag rijk te zijn en te kunnen doen wat ze willen.
Dat moet natuurlijk bijgesteld worden naar een meer realistisch leven.

De vis is in twee gespleten, geen wonder dat het beestje zich niet lekker voelt.
Het wijst op een dubbele identiteit of een letterlijke gespletenheid.
Dat kan ook ambivalentie inhouden, of wisselend temperament, of, volgens het sterrenbeeld, twee die tegenovergesteld staan.
(vijandige tweeling?) twee zielen in een borst.
Dan denk je aan een vat vol tegenstrijdigheden.

Je analyse is heel behoorlijk.2 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Ik vraag mij altijd af hoe letterlijk ik de betekenis van nummers en kleuren moet nemen in een droom. Het was een rode sportauto, dat rood zal dan vast ergens op slaan, als alle symbolen in een droom betekenis hebben. Ik bedoel, het is niet zomaar dat de auto rood is in plaats van zwart of groen. Hetzelfde met tien verdiepingen. Bij het getal tien popt er niet directs in mij op.

De vis is niet zozeer gespleten, het zit gevangen tussen twee kartonnen bekers (bekers die hier op de hogeschool aanwezig zijn). De bekers zitten in elkaar, maar dan wel op zo’n manier dat het water erin blijft zitten. De onderste beker is wat vervormd, neem ik aan, al zag ik dat niet direct.
Dankje :)

5 jaar geleden
Beheerder

Nou dat was natuurlijk niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat het visje totaal geen ruimte heeft om te leven.

De ziel gevangen? Nota bene vervormd, ingeperst in een Procrustesbed.
Hoe weinig water zit er in twee bekertjes die door een van de twee wordt weg geperst?
Geen vrijheid.

Rood is eros. Natuurlijk vooral libido, Ferrari's zijn om die reden uitsluitend rood.
Het heeft te maken met drift en dynamiek, te veel PK's.
10 is een heelheid, gemakkelijk te onthouden vanwege de 10 vingers.
Het is eigenlijk een 1 met een nul. De een is de eerste priem. Dus ook een Zelf-, of Godssymbool, de ondeelbare eenheid.
Identiek met de fallus als schepper. Bij een en nul heb je niet veel fantasie nodig lijkt mij om de connectie te zien met de Yoni.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Ik kan mij trouwens nog herinneren dat ik voorgaand van dit scenario nog een droom had, dat over Nemo ging. Wie weet is dit van grote invloed op de bovenstaande droom.

Om een of andere reden moet ik twee Nemo's verzamelen. Ik sta in een winkelcentrum, met achter een etalage één groot aquarium. Het ziet er vredig uit, veel helder water en veel kleine vissen, geen grote vissen zoals haaien. Hier en daar koraal. Voor de etalage zoek ik de Nemo's op, om vervolgens door een gordijn van water het aquarium binnen te stappen. Een van de Nemo's zit in een hoek en het kost mij heel veel moeite om de vis te vangen, vooral omdat m'n zuurstof opraakt. Ik blaas een bel en de vis komt in die bel terecht, waarna ik de bel naar mezelf toetrek door middel van een pen. Vervolgens doe ik de vis in kartonnen beker.
Dan sta ik in een douche, het lijkt op de douches in een sportschool. De vis staat in twee kartonnen bekers, die in elkaar zijn geperst, in een hoek van de ruimte. Ik sta daar met nog iemand. Nemo wordt steeds levenlozer, maar ik benoem dat Nemo doet alsof hij doodgaat.
Daarna gaat de droom over in de droom van het topic.

Wat is "Yoni"?

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Haha, bizar. Ik stapte het huis binnen en vroeg mij af hoe met met de oranje sluierstaart ging. Die was namelijk nogal opgeblazen en mam zei dat 'ie binnenkort waarschijnlijk dood gaat.

5 jaar geleden
Beheerder

Bedenk eens hoe jij je zou voelen ingeklemd tussen twee bekertjes terwijl je zojuist nog redelijk wat water had.
Dat kun je geen aanstellerij noemen, want dat is barbaars en ongevoelig.
Je vermoordt dat visje doelbewust.
Wat heeft dat arme visje jou gedaan dat je het zo behandelt?

Zelf duik je zeg maar in het persoonlijke onbewuste, de vakjesgeest.
Waarom zet je dat diertje niet in een beekje of de vrije natuur?
In feite ben je zelf dat visje dat niet leven kan of durft.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Ik ga er eens over nadenken wat die eigenschap is... Bedankt, Sheherazade!