Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Nachtmerrie.. De zoveelste

8 jaar geleden

Hallo allemaal!

Vroeg heb ik zo nu en dan wel eens advies gevraagd (heeft geholpen) om een droom op droominfo, maar heb er door drukte een tijd niet naar omgekeken. Sinds enkele weken heb ik weer ontzettend last van continue nachtmerries en ik wil graag wat advies!
Ik zal de twee nachtmerries omschrijven die nog ik nog heb onthouden.

De eerste speelde zich af op zee, ik denk ergens rond Alaska of Antartica op een groot containerschip, waar de achterkant en onderkant van het schip mistte. Waar die stalen delen mistte, waren balken geplaatst en daar zaten mensen op. Onderweg vielen continue mensen in het water en ik weet nog de schrik die ik in me ogen had en angst die ik voelde in mijn droom. Het water was woest, pikzwart en het voelde ontzettend koud aan.

De tweede nachtmerrie speelde zich rond het begin van de ochtend af. Ik was in een huis met mijn vriend waar kennissen van ons wonen. We hadden een feest gehad die de hele nacht duurde.. en zaten 's ochtends nog even na. Op een gegeven ogenblik kregen mijn vriend en ik ruzie, waardoor hij naar boven liep en ik uiteindelijk achter hem aan kwam om het uit te spreken. Hij lag in mijn droom in mijn bed, precies dezelfde plek en dekbedovertrek etc. en toen ik langzaam de dekens naar beneden trok zag ik allemaal bloed over zijn gezicht lopen (hij is kaal.. dus dan zie je het snel). Hij had ivm onze ruzie, wat hij mij vertelde in de droom: ''zichzelf in zijn gezicht gesneden met scheermesjes''. Uiteindelijk hebben we het uitgesproken en hebben we samen op bed gelegen. Maar die droom was een perfecte reflectie van mijn slaapkamer.

Hierbij moet ik wel zeggen dat ik de laatste tijd weer iets beter slaap dan een tijd terug. Ik heb veel slaapproblemen gehad en werd continue wakker terwijl ik overdag niet vooruit te branden was. Ook voor deze dromen heb ik veel last gehad van vreselijke nachtmerries, ik weet het gevoel erbij nog maar kan het niet meer beschrijven.

Graag zou ik wat advies willen, wat dit betekend en wat ik eventueel kan doen aan me inner zelf!

Alvast heel erg bedankt.

Liefs, Ellen

Online Psychologenpraktijk Boom
8 jaar geleden

Het zou kunnen dat je wat aan online therapie voor nachtmerries kan hebben. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op: www.psychologenpraktijkboom.nl

jeroen jansen
8 jaar geleden

Een Nachtmerrie. Het is een van de meest verborgen oorzaken van stress, burn out en oververmoeidheid. 2 miljoen Nederlanders hebben er meerdere keren per maand last van en zo’n 250.000 mensen worden er zelfs enkele keren per week door geplaagd. Ze schrikken zwetend wakker en beginnen met een groot slaaptekort aan de dag en dat vermindert op vele gebieden je weerstand.

Wanneer volwassenen last hebben van een nachtmerrie gaan deze vaak niet vanzelf weg. Hij blijft bestaan zolang je blijft denken dat er niets aan gedaan kan worden. Als je last hebt van nachtmerries ben je prikkelbaar en kan het leiden tot:
?concentratieproblemen
?stress
?slaaptekort
?angstgevoelens
?depressiviteit
?paniekaanvallen

Kortom: Een nachtmerrie heeft een grote invloed op je dagelijks leven.

Wat is een nachtmerrie ?

Een nachtmerrie is een droom waarbij de beelden zo afschrikwekkend zijn dat de dromer de nachtmerrie ervaart alsof de nachtmerrie werkelijkheid is. Er is een gevoel van immense angst, machteloosheid en vaak pijn Je wordt meestal totaal verward, badend in het zweet en met lichamelijke ongemakken wakker.

Een nachtmerrie gaat vaak over de emoties rond een gebeurtenis in je leven die je verdrongen hebt en blijft verdringen. Deze emoties verbergen zich in je onbewuste tot er iets gebeurt waardoor deze emotie in een keer getriggerd word. En in de vorm van een nachtmerrie komt deze emotie met een verpletterende klap terug je bewustzijn in omdat dat wat je verdrongen is aandacht nodig heeft.

Nachtmerries zijn er in grofweg twee soorten:
1.Nachtmerries die ontstaan na een traumatische ervaring.
2.Nachtmerries die over een negatief patroon, zeer beperkende overtuiging of levensbedreigende situatie gaan .

Deze laatste nachtmerries vinden meestal plaats in een bepaalde context (vallen, achtervolging, verdrinken, etc.) .

Een nachtmerrie kun je het best vergelijken met een angstaanjagende horrorfilm die in je hersenen wordt afgespeeld. Je speelt de hoofdrol in een film die je zelf hebt geproduceerd, geregisseerd en geacteerd. Alleen je hebt geen flauw idee over het script en geen enkele invloed op je eigen handelen.

Sommige mensen denken dat het niet verstandig is om iets aan een nachtmerrie te doen maar dat is onverstandig. De nachtmerrie blijft dan echter doorwoekeren, lang nadat mensen de ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt. En zo blijft dit verleden zijn negatieve invloed uitoefenen in je leven.

Wat kan je doen aan een nachtmerrie ?

Hoe intenser je beleving van je emoties/angsten in de nachtmerrie zijn hoe voorzichtiger je met de nachtmerrie en zijn gevolgen om moet gaan. Met Droomologie kan je op een rustige en doelgerichte manier snel achter de boodschap van je nachtmerrie komen. Dat is iets wat je goed moet onthouden: De nachtmerrie wil je heel dringend iets vertellen.

Dat is waar we bij Droomologie naar op zoek gaan. De onderliggende boodschap, de verdrongen emotie die zich meldt in de nachtmerrie: Daar willen we mee aan de slag. Als we namelijk met deze emotie werken en deze transformeren dan zal de nachtmerrie tot het verleden gaan behoren. En kan je met een gerust hart je je hoofd op je kussen leggen en wegdromen in een heerlijke nachtrust. En de volgende morgen fris en uitgerust de dag tegemoet……..

misschien kan ik je helpen www.droomologie.nl

mvg,

jeroen