Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Struikelen

Lonneke
12 augustus 2007

Hoii,

Hebbe jullie dat ook wel eens?
Ben je net bijna in slaap gevallen ,
lijkt het net alsof je ergens over struikeld ,
waarna je weer klaarwakker bent.
Misschien kan iemand hier een betekenis over geven?

xxxLonneke

Lamia
13 augustus 2007

Vallen in de slaap kan wijzen op onzekerheid, maar je geeft al dat je er wakker van wordt. Het volgende stukje daarom voor jou.

- Stadium 1 is de periode van het 'doezelen'. Het EEG vertoont een vlak patroon. Naast alfa- en bèta-activiteit komen er ook langzame ritmen voor: thèta-activiteit (3-8 Hz). Soms zijn er slaapspoelen: perioden van snelle hersenactiviteit (12-14 Hz) met een laag voltage, die van een halve tot twee seconden duren. Op basis van deze kenmerken rekent men stadium 1 tot de slaap, maar de persoon in kwestie kan ontkennen dat hij geslapen heeft ('Ik had alleen even mijn ogen dicht'). Tijdens stadium 1 zijn er langzaam draaiende oogbewegingen. De ledematen worden zwaar en de spierspanning neemt af. Mensen reageren in deze fase minder op prikkels van buiten af en hun gedachten zwalken.

En dan gaat het om die slaapspoelen, die geven een schok door je lichaam, wat voelt als vallen. Dit komt meestal voor als je erg moe, maar toch gespannen bent. Dit gaat idd. vaak ook gepaard met een droom over vallen.