Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Droom in wegrestaurant en in zee

Paula
14 jaar geleden

Vanacht had ik een bijzondere droom met, volgens mij, heel veel betekenissen bij elkaar. Ik ben erg benieuwd of u enig idee heeft wat dit zou kunnen betekenen. Alvast bedankt! Paula

De droom:
Ik was op de terugweg van iets en had een lange weg autorijden achter de rug. Ik zat in de auto en was blij toen we eindelijk een groot en druk wegrestaurant vonden. Heel sterk verlicht het leek een soort kermis, qua sfeer, gekleurde lichten en grootte. Ik ging naar binnen en duwde een kinderwagen met mijn baby/ kindje erin voort. Hoewel ik verbaasd was een kindje te hebben en me afvroeg hoe dat nu kon (ik wil voorlopig beslist geen kids) was ik er ontzettend blij mee. Ik praatte ook met het kindje en het kindje praatte terug. Het kindje legde me uit waarom ze zoveel huilde (ik had het haar gevraagd) en dat dat nu niet meer nodig was (waarom dat weet ik niet meer). In het restaurant pakte ik haar uit de wagen en hield haar dicht tegen me aan, dat was een fijn gevoel . Ik geloof dat het een meisje was, maar weet het niet zeker.

Het volgende moment was ik op diezelfde plek, maar buiten en in de zee. Voor het restaurant bleek dus een boulevard te zijn met een strand (in de droom was dit heel logisch). Ik kwam van dieper uit de zee aanlopen en voegde me bij allemaal blije mensen die ik ook kende. Een soort familie, hoewel het me niet echt duidelijk was wie het nou waren. Overigens was het op dat moment ook niet zo van belang wie het waren, de sfeer was prettig. Ik had dit ook al eerder mee gemaakt. Er waren toen een soort van gevaarlijke wolven in de zee geweest en met elkaar hadden we die toen met messen aan een touwtje met moeite uit de weg geruimd. Nu was het de tweede keer dat zoiets gebeurde en ik had niet kunnen helpen de wolven te verslaan omdat ik te laat kwam, dit was vlak daarvoor al gebeurd. Ik vond dat niet leuk. Ze waren heel blij en mijn geliefde wilde bij mij zijn. Maar ik zag ook dat het nog geen tijd was om blij te zijn en bij mijn geliefde, want er was nog één wolf. Ik ging op de wolf af en versloeg hem met moeite, ik was niet bang, vond het wel naar om dat te doen. Het volgende moment gingen we met zij allen uit de zee en vond ik mijn liefje eindelijk. Ik was ineens een soort man (niet uiterlijk, maar in die relatie) en zij was een wat ouder kind (ook een stuk kleiner dan ik). We waren allemaal naakt en gingen met zijn allen heel blij zwemmen. Ik liep innig gearmd met mijn geliefde de zee in en we gingen samen onder water, dat wou zij heel graag. Daarna gingen we dansen in rondjes en dicht tegen elkaar aan. Er klonk een muziekje met de woorden “ I will show you, I will show you”. Ik vond het allemaal wat raar, maar de sfeer was nog steeds heel prettig en ik voelde me wel lekker. Wel had ik het idee dat haar liefde voor mij groter was dan andersom. Ik vond het ook een beetje raar omdat ze wel heel jong was. Misschien durfde ik er niet helemaal aan te te geven, want toch vond ik het ook fijn. Toen had ik honger en zei ik te willen eten in het wegrestaurant (de baby was ik toen blijkbaar weer vergeten).

14 jaar geleden

Hallo Paula,

Het is inderdaad een rijke droom, zeg! De droom verwijst naar de noodzaak om contact te maken met je innerlijk kind. Dat is het meisje in de droom. Zo lang je haar verwaarloost, huilt ze, maar als je aandacht aan haar besteedt, zo legt ze uit, hoeft ze niet meer te huilen. Het is een behoefte in jou - vandaar het restaurant als symbool van een plek waar je gevoed wordt - en je pad leidt er automatisch naartoe (de auto is je vervoersmiddel op je levensweg).

Bij het restaurant wordt duidelijker waar dat innerlijk kind voor staat. Je behoeften hebben te maken met die zee - symbool voor het onderbewuste - en wat daarin leeft. Eigenschappen van jou die je verborgen hebt, vaak je meer instinctmatige deel. Wolven, in jouw geval. In jouw beleving is dat instinctieve deel dat verborgen is in die zee iets bedreigends. Je vecht ertegen. En je merkt ergens dat het niet klopt, want je verslaat de wolf, maar het voelt niet goed.

Dat is wat je waarschijnlijk nu in je bewuste leven ook ergens doet: je instinctieve, driftmatige deel onderdrukken. Het heeft zijn weerslag op je relatie, volgens de droom. Je gevecht tegen de wolf houdt je in eerste instantie weg bij je geliefde. En dat vechten maakt uiteindelijk een soort man van je naar je partner toe.

Het komt uiteindelijk goed in de droom door je te verbinden met je partner, door háár te volgen (in plaats van je vechtlust). Ze leidt je terug het water in, ze laat je weer contact maken met je onderbewuste. Ik denk dat je partner in de droom symbool is voor de meer vrouwelijke kwaliteiten in jou. Je gevoelskant, je intuïtie. En die kant is meer in staat tot liefhebben dan die mannelijke energie waarmee je je instincten bestrijdt. En je bent ook niet honderd procent blij met je vrouwelijke kant, vandaar dat je zegt dat zij meer van jou houdt dan andersom. Die kant is nog jong, minder sterk ontwikkeld in jou. Maar via je meer vrouwelijke kwaliteiten kom je uiteindelijk wel in contact met je honger, met je lusten, met je behoeften aan innig contact. Daar durf je je nu nog niet helemaal aan overgegeven, maar via je onderbewuste, de zee, kom je ermee in contact. Mocht je nog vragen hebben, stuur gerust een berichtje.

Paula
14 jaar geleden

Beste Dromencoach,

Dank je wel voor je reactie. Het verheldert een heleboel. Toch komen er nog wat vragen in mij op:

Waarom zouden we dan de eerste keer met zijn allen die wolven te lijf zijn gegaan? En waarom was ik te laat toen het en tweede keer zo was (en zij die wolven te lijf waren gegaan zonder mij)

Je hebt het over mijn geliefde. Mijn geliefde en ik zijn kortgeleden uit elkaar gegaan na een prachtige relatie waarin we allebei dachten dat we de ware hadden gevonden. Hij heeft een moeilijk verleden en is van het ene op het adner moment daarin verstrikt geraakt (ervoor niks van gemerkt). Hij werkt er keihard aan met een therapeut nu. We hebben besloten een periode uit elkaar te gaan en daarna zien we verder. Hij had het gevoel geen keuze te hebben, hij kon niet 100% in die relatie staan en geen liefde voelen door slapeloosheid en lichamelijke en psychische problemen. We hebben weinig contact, maar als we het hebben, is het gewoon goed tussen ons. Het gaat langzaamaan beter met hem. Ik heb het gevoel dat we weer wat naar elkaar toegroeien. Ik ben aan de andere kant boos dat hij me heeft laten zitten en dat hij er niet voor me is. En dat als hij zich echt wat beter voelt, dat hij dan niet het gesprek met me aangaat, in ieder geval nog niet. Hij vraagt nogal wat van mij en hoewel ik in deze liefde geloof (en hij ook) en hij dus nu "ziek" is, is dit een ingewikkelde situatie. Zou het daar iets mee te maken kunnen hebben? Onderdruk ik iets waardoor hij niet naar me toekomt?

Wat zou het dansen kunnen betekenen en de tekst "I will show you"?

En als ik het goed begrijp voorspelt de droom dat ik beter in staat ga zijn mijn mannelijke en vrouwelijke kant te verbinden en volgen?! Dat is dus eigenlijk iets heel positiefs waar ik dan op dit moment mee bezig ben?!

Alvast bedankt,
Paula

14 jaar geleden

Hoi Paula,

Dat die wolven werden bestreden door anderen, geeft aan dat er kanten aan jou zijn die handelen zonder dat je er bewuste controle op hebt. Alle mensen in je droom zijn kanten van jou. Ik kan me voorstellen dat je soms 'op de automatische piloot' handelt en dat je gevoel, je sturing er niet echt bij is. Dus dat je je eigen instincten al om zeep hebt geholpen voor je goed en wel door hebt dat je dat doet.

Ja, die droom heeft vast te maken met je relatie. Je zou je eens af moeten vragen waarom juist jij op iemand bent gevallen met zoveel problemen. Wat heeft hij je te leren, met name, aldus je droom, over de wijze waarop je met je eigen behoeften omgaat. Want als je zo'n sterke 'mannelijke' kant hebt, word je al gauw degene in de relatie die altijd aan het werk is en de eigen behoeften ondergeschikt maakt aan die van de partner met problemen. Dat doe je met een reden. Voor een ander zorgen, ten koste van jezelf, houdt je vaak weg bij je eigen pijn, in je onderbewuste. Dat is die zee.

Het dansen is bovenal een beweging van je bekken. Het is je levensenergie, je seksualiteit. I will show you is ongetwijfeld dat het je duidelijk zal worden als je je gaat verdiepen in jouw behoeften. Dan zal duidelijk worden hoe het patroon tussen jou en je partner in elkaar zit en wat jij doet om het in stand te houden. En vooral: waarom je het in stand houdt. In elk geval houd je met je strijdlust je huidige partner op een afstandje. Ik denk dat de droom ook duidelijk maakt dat je deze partner hebt uitgezocht omdat hij veilig voor je is. Omdat je sterk bij hem kunt zijn en je je kwetsbare kant verborgen kunt houden.

Een droom voorspelt helaas meestal niets. Ze raadt alleen waar er een probleem is in je leven, van welke dingen in jouw gedrag - en hun uitwerking op je persoonlijke relaties in je leven - je je niet bewust bent. Dromen geven aan waar er werk aan de winkel is. Maar de boodschap is zeker zoals jij 'm stelt: dat je je mannelijke en vrouwelijke kant met elkaar in verbinding moet brengen. Daarvoor is het nodig dat je jezelf onder de loep gaat nemen en gaat kijken waar er oud zeer zit, dat aan de wortels ligt van jouw strijdlust. Want die strijdlust hindert je inderdaad in je relatie.

Paula
14 jaar geleden

Hallo dromencoach,

Mijn onderbewuste is blijkbaar druk! Vanacht was ik in mijn droom op het station met mijn zusje en werden we "opgepakt" door 2 mannen, waarvan 1 een maatje van mij is (in het echt). We wisten niet waarvoor maar waren bang. Op een bepaald moment liet de ene man de ander (mijn maatje) alleen met ons en vroeg ik hem ons te laten gaan en dan niet aan die andere te vertellen. Hij deed het. Wij zetten het op een lopen, we verstopten ons in zo'n wachthokje achter mensen. Daarna kwamen we in een enorm restaurant met veel zalen en gangen. Ik geloof dat het ook hotel was. Ze achtervolgden ons en we bleven aan de gang met ons te verstoppen in zalen en toiletten, bij de was etc, dan weer wegrennen en we zochten ook de uitgang. Als we de uitgang al vonden, was die geblokkeerd door andere mannen, die er blijkbaar ook bijhoorden. Er kwam op een gegeven moment ook nog een gestresste kleine vrouw naar ons toe met een rood en heel dik hoofd. Ze probeerde ons uit te leggen waarom we ons beter konden overgeven aan die mannen, omdat het ons niet zou kukken om te vluchten. Ze klonk niet overtuigend en we zetten het weer op een lopen. Op een bepaald moment zaten we in een kledingrek, we waren er aan de onderkant ingedoken in de ene zaal en kwamen er aan de bovenkant uitn in een andere zaal. Bleken daar al die mannen in een zaal van het restaurant te zitten eten. Nu kunnen we echt rustig de uitgang gaan zoeken, zeiden we tegen elkaar. Ik probeerde bovendien steeds de leiding te nemen en mijn zusje te beschermen. Normaal als we samen zijn, is het meestal andersom. Overigens herkende ik mijn zusje niet als zodanig, in de droom was ze op dat moment mijn zusje, maar of dat over mijn echte zusje ging weet ik niet.
Het is vast een soort vervolgdroom over hetzelfde.
Alvast bedankt weer,
Groeten,
Paula

14 jaar geleden

Hallo Paula,

Ja, ik denk ook dat het een vervolgdroom is, die je vertelt wat er gebeurt als je je verbindt met de meer vrouwelijke kwaliteiten in je. Daar vertelt het verschijnen van een zusje je vaak iets over. Als je die kant meeneemt op je weg, blijk je bang te zijn voor mannen. En in het bijzonder voor de eigenschappen die jouw maatje zo kenmerkend maken. Je vlucht weg voor die mannelijke eigenschappen.

En dan kom je, net als in de vorige droom, in een restaurant. De plek van de voeding, de vervulling van je behoeften. Nog steeds is het vluchtelement het belangrijkste in de droom. Dat is vaak met dromen in verschillende fasen: een droom geeft meerdere keren dezelfde boodschap, mocht je het de eerste keer niet snappen. Ik denk dat dit restaurant ook een symbool is voor je lichaam, met al die gangen en zalen. Je wilt er het liefst meteen weer uit, als je die mannen tegenkomt. Je houdt je ware zelf verborgen bij zoveel mannelijk vertoon.

Vermoedelijk zit bij jou een sterke mannelijke seksuele kracht nog gedeeltelijk in de schaduw, mag er niet zijn van je. Er zit volgens de droom een duidelijke angst op, die maakt dat je bij een aanblik van die mannen opnieuw op de vlucht slaat en probeert je te verstoppen. Dat leidt in het dagelijks leven vaak tot projectie van je angst op mensen die je confronteren met die kant van je die je diep wegstopt. Angst voor je eigen agressie zou er zomaar toe kunnen leiden dat je een partner kiest die je makkelijk aankunt, zodat je niet bang hoeft te zijn dat hij over je grenzen heengaat.

In de droom zit een aantal oplossingen voor je probleem. Allereerst de toiletten en de was: je moet jezelf gaan ontlasten van oud zeer, je moet jezelf gaan schoonmaken. Dat leidt ertoe, zoals de gestreste vrouw in jou zegt, dat je je kunt overgeven aan die mannelijke energie - in jou en in de ander. Nu neem je het advies van je vrouwelijke kant niet serieus. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat overgave een ingewikkeld thema is. En dat je dat vooral merkt in intieme relaties, maar ook daarbuiten (controle willen houden).

Je droom maakt duidelijk dat die mannen eigenlijk helemaal niet eng zijn, als je het advies van die vrouw ter harte zou nemen. Als je eens goed kijkt naar wat die mannen nou eigenlijk willen en je je aan hen overgeeft. Maar dan moet je wel ophouden jouw innerlijke zusje, het kwetsbare, gevoelige deel in jou, te willen beschermen. Want die houding brengt je buiten het restaurant: als je geen contact maakt met die mannen, verlaat je de plek waar je behoeften gevoed kunnen worden. Dan hou je honger.

Paula
14 jaar geleden

Beste dromencoach,

Ik moet je eerlijk zeggen dat mijn dromen en de betekenissen ervan me wel bezig houden de laatste tijd, ik droom nooit zoveel! Maar opnieuw vannacht. En ik denk dat er iets veranderd is! Ik zou het leuk vinden als jij nog een keer je idee wilt geven over deze droom:

Ik was in de woestijn, een vrouw werd opgepakt omdat ze voor de 2e keer fraude met autopapieren had gepleegd. Het volgende moment stond ze daar met 3 kinderen in verkleurde truien en ze konden geen kant op (soort idee van achtergelaten aan de kant van de weg).Ik keek ernaar alsof ik naar een film keek. Ineens was ik die vrouw en keek ik ondertussen nog steeds van een afstandje, ze waren ergens de dupe van geworden (de kinderen en zij) en zagen er verslagen uit.

Toen was ik ineens in mijn vroegere ouderlijke huis met mijn ouders aan de grote eetkamertafel (soort van weer thuis na het woestijnavontuur). Mijn moeder was duidelijker aanwezig dan mijn vader, mijn vader was een soort achtergrond. Ze vertelden me dat die vrouw in de woestijn een actrice was en het fraudeverhaal helemaal niet waar was. Dat luchtte mij op.

Ik was bezig aan die tafel odnertussen bezig bladmuziek te kopiëren (het stond op de voor- en achterkant van het papier en moest allemaal op 1 kant omdat we dan tijdens het pianospelen geen kantjes hoefden te verwisselen of omkeren. Dit was nodig omdat ik bijna ging trouwen met mijn beste vriendinnetje van de basisschool (we speelden altijd samen piano in het echt). We zouden samen piano gaan spelen op ons huwelijk dat snel erna zou plaatsvinden (tussen haar en mij), daar was het voor. Het lukte me niet zo goed met die kopieen. Mijn moeder keek naar mij en ik begon te huilen. Mijn moeder en mijn vader op de achtergrond probeerden me te troosten. Ik zei “Ik wil helemaal niet met Anke (dat vriendinnetje) trouwen, ik wil gewoon met Ben trouwen (mijn vriend, zie vorige verhaaltje)”. Mijn moeder adviseerde me “Gewoon doorgaan met je leven, dan komt hij vanzelf naar je toe”. Ik snapte niet hoe ze van mij kon verwachten dat ik gewoon met Anke ga trouwen. Hoewel ik ergens ook denk dat het misschien wel klopt, was ik vooral bang dat Ben, als hij hoort dat ik met iemand anders ben getrouwd, ook met iemand anders gaat trouwen en dat wil ik niet. Ik lijk niet bang te zijn om het daadwerkelijk te doen, ik ben er alleen bang voor dat hij dan niet terug komt daardoor.

Alvast bedankt weer,
Paula

14 jaar geleden

Hallo Paula,

Ik ben nieuwsgierig waarom je denkt dat er iets veranderd is m.b.t. je droom. Ik zie nl een vergelijkbare boodschap als in je eerste droom: verbind je met je vrouwelijke kant. Als ik naar het eerste deel van je droom kijk, is het uitgangspunt dat een deel van jou - die moeder en haar kinderen - aan hun lot worden overgelaten in de woestijn. Een woestijn is onontgonnen gebied en daar beland je doordat je fraudeert met je autopapieren. Een auto is je vervoersmiddel op je levenspad en daar is iets mis mee. Je wordt aangehouden, tot stilstand gebracht. De vrouw en vooral de kinderen wekken een beeld van verwaarlozing op. Het zijn kanten in jou die je niet kent. En je bekijkt die delen van jezelf alsof het niet over jou gaat, alsof je naar een film kijkt.

Dat je dat zo doet, heeft te maken met je opvoeding. Je ouders zeggen dat er niets aan de hand is, dat je die vrouw, je gevoelsleven, en je innerlijke kind niet zo serieus moet nemen. Het is vooral de boodschap die je moeder je heeft meegegeven. Vermoedelijk is zij ook niet zo goed in het toelaten van emoties.

Dat pianospel geeft aan dat je tegenstellingen moet gaan verenigen. Zwart en wit naast elkaar, zowel op de bladmuziek als op de piano. Het gaat om dualiteiten in jou - mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten, een conflict tussen bv gevoel en verstand, of waarneming en intuïtie. Die kanten moet je met elkaar in harmonie brengen, vandaar de piano. Dat doe je door je je te verbinden met je vrouwelijke kwaliteiten. En daar heb je duidelijk moeite mee. Dat is een vergelijkbare boodschap als in de andere dromen. Je droom zegt ook dat je bang bent dat je, als je voor je gevoelskant kiest en je daarmee verbindt, bang bent dat Ben je niet meer wil. Ga daar eens naar kijken. Het is een patroon dat je hebt overgehouden aan je opvoeding, vermoedelijk uit de tijd van dat schoolvriendinnetje.

Omdat je nu drie dromen hebt gehad die in grote lijnen dezelfde boodschap hebben (dat is mijn beleving althans), lijkt het raadzaam eens te kijken naar je relatie tot je kwetsbare kant, je gevoelsleven. Je zou er iets aan kunnen hebben om die dromen verder uit te werken. Mocht je daar interesse in hebben, stuur dan een berichtje naar mijn mail (adres via bijgevoegde link). Ik kan je misschien wel helpen aan iemand van mijn dromenopleiding bij je in de buurt die met dromen kan werken.