Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Droom van ratten en een leeuw

6 januari 2009

Hallo,

Deze morgen heb ik het volgende gedroomd: Ik wandelde in een tuin. Het was mooi weer. Toen ik een boom passeerde zag ik enkele ratten op de grond naast die boom. Het waren zwart wit gestreepte ratten, net zebra's. Ik schrok. Vlug nam ik iets om de ratten te verjagen. Ik nam wat tuinafval die daar toevallig op de grond lag en werpte dit naar hen. Ze verdwenen. Ik was terug op mijn gemak en richte mijn aandacht op iets anders. Toen ik terug keek naar dezelfde plaats waar de ratten zaten zat nu een leeuwenwelpje. Ik werd terug opgeschrikt door het gebeuren. Het welpje liep vrij rond in de tuin. Ik dacht, ik moet zien dat het niet kan weglopen. Ik lokte het naar de garage en dit lukte me vrij goed. Het welpje zat nu opgesloten samen met mij in deze garage. Ik was blij dat ik het welpje kon vrijwaren van enig ongeluk dat hem misschien zou kunnen overkomen indien het nog losgelopen zou hebben. Plots zag ik plots voor mij een indringende boodschap.
Ik zag plots de goudgele letters J U X T U U N voor mij. Ze werden duidelijk aan mij getoond, want iedere letter werd een voor een vergroot, net als een vergrootglas, aan mij vertoond. Ik dacht bij mezelf, die tekens moet ik zeker onthouden. Ik heb ze herhaaldelijk geciteerd om ze niet te vergeten. Toen werd ik wakker en heb deze tekens onmiddelijk neer geschreven.

Wat kan deze droom voor betekenis hebben?

Alvast bedankt,
Groeten Jan

7 januari 2009

Hoi Jan,

Je blijft nogal over dieren dromen! Dierendromen gaan over je relatie tot je meer instinctmatige kant. In jouw tuin - het deel van je leven waar de groei plaatsvindt - kom je ratten tegen. Vermoedelijk zijn er kanten aan jezelf die je waardeert, maar ook delen waar je moeite mee hebt. Aspecten van jou die je als ongedierte beschouwt. Die ratten zijn zwart-wit gestreept en verwijzen daarmee naar innerlijke tegenstellingen, naar een strijd in jou. Tegelijkertijd vertelt het witte van het patroon van hun vel dat er een oplossing schuilt, als je je verdiept in de vraag waar die rat in jou voor staat. Als je de kanten van jezelf leert kennen die je niet zo prettig vindt, ontdek je meestal dat daar ook een kwaliteit van je inzit.

De ratten maken als het ware een metamorfose door in de droom. Je gooit tuinafval naar ze. Je maakt je tuin dus schoon, zorgt ervoor dat wat er in de aarde is tot bloei kan komen. Door aandacht te besteden aan wat er op de grond ligt, door te aarden, vind je een oplossing waarmee je die ratten in je kunt bestrijden. Dan blijkt dat de energie waar de ratten je op wijzen, in werkelijkheid een jonge leeuw is. Er schuilt dus een nog onvolgroeide kracht in jou, passie, vuur.

De droom laat zien dat je bang bent voor die kant: je sluit jezelf met die leeuw op in de garage. Een opslagruimte waarin jouw kracht verborgen blijft voor de buitenwereld. Je bent bang dat die ontluikende kracht in je gevaar loopt als je ermee naar buiten gaat en dus sluit je jezelf ook maar op. Het is het thema dat ook in je vorige droom zat.

Dan dient zich echter een oplossing aan: in gouden letters verschijnt een woord. Goud is de kleur van de zon, van als mannelijk gedefinieerde kwaliteiten als creativiteit en daadkracht. Het woord is JUXTUUN. Wat dat precies betekent, weet ik niet, maar het zou wel eens een samenvoeging kunnen zijn van de latijnse woorden juxta en unum, dichtbij en één, oftewel: bijeen, samenvoegen. Net als de gestreepte ratten zou dit dan verwijzen naar de noodzaak om tegenstellingen in jou te verenigigen. Daar heb je die jonge leeuw bij nodig en daarvoor moet je eens kijken naar het afval in je tuin. Met andere woorden: het helpt je waarschijnlijk als je aandacht besteedt aan je gronding, via meditatie of yoga bijvoorbeeld.