Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

droom van mama

Dochter
17 december 2008

mijn moeder had een droom waarin ze aan het verhuizen was naar een kleiner huis deze verklaring stond er niet in ook was haar schoonmoeder aan het klagen dat zij het kerstdiner wou doen omdat mama zo gezegd niet kon koken maar oma is ziek dus dat is best wel gek betekent dit iets speciaals of zo?

18 december 2008

Hoi Dochter.

Dromen we dat we aan het verhuizen zijn terwijl daar in het waakbestaan geen sprake van is, dan staan ons veranderingen te wachten. Mogelijk voelen we ons in het waakbestaan ergens niet meer op ons gemak.

De schoonmoeder kan in de droom de vervanger zijn voor de eigen moeder, maar ook de kwade vrouw die nooit tevreden over ons is.

Grootouders treden in de droom vaak op als beschermers en raadgevers, ook als deze in het waakbestaan al lang zijn overleden. Grootouders moeten ons behoeden voor stommiteiten die we dreigen te begaan. Natuurlijk moet men wel een goed contact hebben gehad met zijn grootouders, of tenminste over hun goedheid hebben gehoord. de grootmoeder steunt ons in liefdesaangelegenheden en moederlijke zaken. Soms wijzen grootouder echter ook op aangeboren zwakheden.

Kijk maar of je erwat aannhebt het zijn een paar woorden uit je droom en ik denk dat die op jezelf slaat, of er iets aan jou veranderen moet.

Groeten H@ns,

18 december 2008

Hoi dochter,

Deze droom wijst op een familiepatroon, iets waar je moeder last van heeft als gevolg van de opvoeding die ze gekregen heeft. Het wijst op een probleem in de vervulling van vrouwelijke behoeften. Ik vermoed dat het bewust worden van dit patroon iets te maken heeft met een verandering in je moeders leven. De plek waar ze woont, haar lichaam dus, verandert. Ze gaat naar een kleiner huis. Ze komt in de overgang, denk ik, of de kinderen gaan het huis uit. Dat is hèt moment bij uitstek om je bewust te worden van je eigen betekenis in het leven. Waarschijnlijk is die betekenis nu zo verbonden met haar moederrol, dat ze nu niet weet hoe ze haar andere behoeften moet kennen en voeden.

Je moeder klaagt in haar droom tegen haar schoonmoeder, en dat is niets anders dan haar eigen moeder. Net als 'stiefmoeder' geeft het woord schoonmoeder aan dat je relatie met die vrouw niet geweldig is. Het probleem betreft voeding voor de vrouwelijke kant van de familie, voor je moeders eigen vrouwelijke kant, voor haar ontvankelijkheid en gevoelskant. De zieke oma wijst erop dat dit probleem al heel lang in jullie familie zit. Dat de vrouwen in de familie slecht voor zichzelf zorgen en blijven wachten tot hun moeder voor ze kookt, hun lichamelijke behoeften vervult. Dat oma ziek is, en er dus geen enkele andere moederfiguur in haar leven is die kan uitleggen hoe ze haar behoeften moet voeden, betekent dat ze nu toch echt zelf moet gaan bedenken wat ze lekker vindt. En dat vindt ze lastig.