Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Droom

Tina
14 jaar geleden

Ik droomde vanacht dat ik parachute ging springen (was een keuze). Ik werd door iemand begeleid en had er zin in. We hadden allebie een parachute maar sprongen samen en hielden elkaar vast. Ik was heel bang, vooral dat er met hem iets niet goed zou gaan, maar toen dacht ik "het komt wel goed, want we hebben allebei een parachute". We hielden elkaar goed vast tot degene met wie ik sprong zei "Je kunt nu ook wel een stukje alleen" en hij duwde me van zich af. Ik voelde me bang en verloren. Uiteindelijk kwam degene met wie ik sprong toch terug en liep het allemaal net goed. We zijn samen op de grond terug gekomen. Hoe precies was niet duidelijk, maar het was angstig en ging net goed. Op de grond was het heel druk. Degene met wie ik sprong had was meteen vertrokken, ik zocht hem, wilde tijd met hem doorbrengen. Zijn schoenen had hij uit gedaan (het waren nieuwe fietsschoenen) en stonden recht voor mij. Hij liep druk door allerlei mensen heen en leek gestresst, tijd voor mij had hij niet. Ik vroeg me de hele tijd af waarom hij zijn schoenen had uitgedaan en daar neergezet en het maaktte me angstig dat hij na die heftige ervaring niet even tijd met me kwam doorbrengen ("geen tijd, geen tijd".)

Ik zit in een verwarrende tijd en ben erg benieuwd wat de droom kan betekenen? Op de droomwoordenboeken kom ik alleen info tegen over de parachute op zichzelf en zeker niet met 2 mensen springen.

Alvast bedankt voor uw reactie
Tina

14 jaar geleden

Hoi Tina,

De droom gaat over aarden, over uit je hoofd komen en op de grond landen. Daar ben je bang voor en te gehaast (geen tijd, geen tijd). Je springt samen met een man, m.a.w. jouw mannelijke en vrouwelijke kant werken samen om op de grond te komen. Verstand en daadkracht enerzijds werken aanvankelijk samen met gevoel en intuitie anderzijds. Dus je weet, rationeel wat je nodig hebt.
Maar dat verandert, als je er vervolgens naar gaat handelen, als je je keuze om te aarden in de praktijk wilt brengen. Er ontstaat een probleem, doordat je het contact met je mannelijke kant kwijtraakt, doordat die mannelijke helft jou wegduwt, zich afkeert van je gevoel. Dan ben je overgeleverd aan angst en paniek. Je komt wel op de grond, maar nog maar net. Je weet dat die twee kanten in jou samen moeten komen en daarom ga je meteen naar hem op zoek. En dan zie je wat het probleem is: hij heeft z'n schoenen uitgedaan, dus zijn gronding losgelaten. Dat 'geen tijd, geen tijd' is dus wat je problemen veroorzaakt, wat het moeilijk maakt te aarden. En heb je geen gronding, dan raak je in paniek. Dan is alles wat je op de grond tegenkomt een bron van stress. Dus als je uit je hoofd wilt komen, doe je dat niet alleen door naar je gevoel te luisteren, maar ook door je ratio tot rust te manen.

Tina
14 jaar geleden

Bedankt voor uw reactie. Dit alles gaat waarschijnlijk wel op voor mij, maar het verast me ook. Er speelt nl nog iets anders:
2 weken geleden heeft mijn vriend onze relatie beeindigd vanwege zijn psychische problemen, hij wilde mij er niet in meeslepen. Ik ben het hier niet mee eens want ik vind dat je niet zomaar met een relatie stopt die goed is. We spreken elkaar nog wel en hij heeft het moeilijk, maar wil dat het tussen ons goed komt, maar aan de andere kant vindt hij dat dat nu niet kan omdat hij zo verward is en hij wil dat ik doorga met mijn leven en niet word beinvloed door zijn "ziekte". Ik had verwacht dat het hier iets mee te maken zou hebben...
Ben benieuwd wat u daarvan denkt. Alvast bedankt,
Tina

14 jaar geleden

Hoi Tina,

Het klopt allebei: jouw dagelijkse werkelijkheid weerspiegelt een innerlijke situatie. Door onbewuste conflicten creƫren we in het dagelijks leven voorbeelden die precies datzelfde innerlijke probleem voor onze ogen neerzetten. Zo komen interne conflicten tussen mannelijk en vrouwelijk, verstand en gevoel, terug in de relaties die we in het dagelijks leven hebben. Je ontmoet nl je partner(s) om er zelf iets in te leren. Bij jou gaat het om een zwakke, geesteszieke partner. Als je daar nu niet van leert, zal je net zo lang hetzelfde relatiepatroon herhalen, tot je jouw innerlijke balans tussen mannelijk en vrouwelijk herstelt. Want verdien je geen man waar jij ook eens op kunt steunen, in plaats van dat je de hulpverlener bent van je vriend? Aangezien ik niets wist van het concrete relatieprobleem, kon ik alleen maar iets zeggen over hoe je droom je onbewuste dilemma beschrijft.

Ik denk dus dat je moeilijkheden ervaart in het dagelijks leven om geaard te blijven, om je ratio en gevoel samen op de grond te krijgen, en dat je daarom een partner tegenkwam die je dat liet zien. Toen je in het dagelijks leven je mannelijke partner kwijtraakte, maakte dat een angst in jou los, een paniek. Je richt je in je droom zo op het welzijn van die ander, de zwakke man, die niet durft te springen, dat je het contact met jezelf verliest. Pas als je voor hem kunt zorgen, met hem verbonden blijft, voelt het goed op de aarde. Alsof je zonder hem niet kunt bestaan. Doe je dat in het dagelijks leven ook: voor je partner zorgen, om zelf een bestaansrecht te hebben?

Je droom zegt mij in elk geval dat je denkt dat het zonder je mannelijke partner niet goed is, niet klopt. De paniek en angst die je voelt in je droom wijst erop dat het niet alleen gaat over een verlies in het dagelijks leven, maar ook over een verlies van je interne man. Degene die je tot de orde kan roepen als je doordraaft in je emoties. Vandaar je paniek als je op de grond komt, zonder je springpartner. De les uit je droom is dat je je schoenen niet uit moet doen, dat je je moet blijven richten op jouw aardse werkelijkheid. En niet op het welzijn van die partner die je onderweg bent kwijtgeraakt. Door te gaan aarden kom je in balans en dat zal je ook terugzien in de relatie die je dan krijgt. Als je gaat gronden, kom je er achter wat jij jezelf echt waard vindt. Daardoor zal je leven waarschijnlijk heel anders gaan inrichten.