Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Een heks op een brommertje

14 jaar geleden

Hallo,

Ik kan mij nog een droom herrinneren van jaren geleden, nu achteraf kan ik er best om lachen maar hij heeft mij wel lang bezig gehouden.

Ik was een meisje van een jaar of 8 / 9 toen ik deze droom kreeg. Ik droomde dat ik achterna gezeten werd door een heks op een brommertje, ik rende zo hard als ik maar kon maar zij haalde mij toch in. In het voorbij gaan bekogelde ze mij met boerenkool stampot en het deed haar veel plezier. Vanaf die tijd heb ik een vreemde verhouding met boerenkool stampot, het is niet dat ik het niet lust, maar als ik hem voor mij heb staan dan schiet mij nog wel eens die droom binnen. Soms zijn dromen zo vreemd dat je hem eigenlijk niet uit durft te leggen, bang dat mensen lachen, maar het gevoel wat een droom je bezorgd en hoe hij je bij kan blijven is soms een beetje vreemd.

Kort voordat ik mijn ouders verloor had ik een vreselijke droom over spinnen ( ik ben als de dood voor spinnen!) Ze zaten overal, door mijn hele kamer, op mijn bed, het was echt afschuwelijk, ik werd nat van het zweten wakker, de tranen stroomden over mijn gezicht. De spinnen deden mij niks, ze renden alleen kris kras door mijn kamer en zaten op me.

Nu nog vaak droom ik over spinnen, ze kruipen dan gewoon langs mijn muren en in mijn droom lig ik dan altijd in bed bah. Volgens mijn man doe ik dan ook erg gek, hij wordt dan wakker van mijn gewoel en dat ik om mij heen sla om die spin van mij af te krijgen.

Mijn moeder was ook zo bang voor spinnen... kan ze dit aan mij overgedragen hebben? Mijn dochtertje was er nooit bang voor, nu ze ouder is en mijn reactie op die beestjes ziet wordt ze opeens ook bang. Ik dacht tot voor kort dat ik van spinnen droomde omdat ik er zo angstig voor ben, meestal droom ik ook nog van die beesten als ik er eentje tegen ben gekomen.

14 jaar geleden

Hoi Bo,

Die droom over de heks, dat is echt een kinderdroom. Kinderen dromen vaak over heksen. Het is een beeld voor de moederfiguur, die als heks terugkomt in een droom als een kind boos op haar is. In de droom was de heks bezig je te achtervolgen met voeding. Voeding heeft te maken met het vervullen van behoeften - blijkbaar probeerde je moeder in die tijd je iets op te dringen waar je geen behoefte aan had.

En dan die spinnen. Spinnen zijn wevers en ze maken een web dat doet denken aan een cirkel, een mandala. Dit is een oeroud symbool voor je ware zelf en de spin is de maker daarvan. Dat je de spinnen in je bed tegenkomt, betekent dat je op de plek van de intimiteit, de seksualiteit, je ware zelf en je eigen scheppingskracht ontmoet. Blijkbaar vind je dat nogal angstig. Terwijl je droom duidelijk maakt dat die spinnen je niets doen.

14 jaar geleden

Wat me net inviel over je kinderdroom, Bo, is dat die boerenkool symbool is voor de moederschoot. Je herinnert je vast wel dat mensen vroeger tegen hun kinderen zeiden dat kindjes uit de boerenkool komen. Je wilde dat dus niet slikken. Ik kan me niet voorstellen dat het om het fabeltje gaat. Naar mijn idee wilde je de voeding door de moederschoot niet slikken. Had je in die tijd een probleem met je moeder dat verzorging en vruchtbaarheid raakte, waardoor je eigen contact met jouw innerlijke moeder - je baarmoeder - werd verstoord. Het lijkt destijds te zijn gegaan over een onvermogen om jezelf te voeden. De leeftijd van 8,9 jaar is de fase van de pre-pubertijd en de ontluikende seksualiteit. Dat proces werd vermoedelijk verstoord.
Ik meld het nog even, omdat ik denk dat er een verband zou kunnen zijn met de spinnen in de slaapkamer. Als je als kind een probleem had met je ontluikende seksualiteit, is het niet zo gek dat dat nu nog een rol speelt bij je vermogen tot intimiteit. Het zou je angst verklaren voor spinnen in de slaapkamer, voor het scheppingsproces dat tussen jou en je partner plaatsvindt. En vast ook voor spinnen in het dagelijks leven, want waarom zou je bepaalde symbolen alleen 's nachts in je onderbewuste tegenkomen?

14 jaar geleden

Hoi Dromencoach,

Ten eerste even een complimentje dat je altijd zo spoedig reageerd op de mensen die hier hun verhaal / vraag kwijt willen. Nadat ik mijn droom verleden week hier van mij af geschreven had kreeg ik direct een antwoord waar ik verrast door was, mede het fijt dat ik zelf al maanden mijn dromen probeer te uit te zoeken en er helaas tot voor kort niet echt uit kwam, je kwam met een in mijn ogen zinvol antwoord waarover ik heb nagedacht, voor het eerst kon ik op een redelijk logische wijze mijn droom laten bezinken en ermee werken.

Met een droom werken spreekt mij enorm aan. Al van klein meisje heb ik iets met mensen.... tegen mijn wil in voel ik en weet ik dingen van mensen die ik eigenlijk helemaal niet wil voelen en weten, ik weet dit van mij zelf en heb dit ook afgesloten, ik wil er eigenlijk niets mee te maken hebben omdat het veel mijn eigen energie vergt, de vraag voor mij was en is nog steeds wel van hoe kan dit nu, het is net alsof mij iemand die dingetjes zo even in het voorbijgaan verteld, het zijn van die korte ingevingen, ik kan dit niet verwoorden helaas. Daarom ook mijn nieuwschierigheid naar de betekenis van dromen. Wat wil een droom mij vertellen en tot op welk niveau moet ik die droom serieus nemen... voor veel mensen zijn dromen maar een droom, maar ze blijven mij bij.

Ik heb een fase gehad dat ik bijna een hele week elke nacht droomde over dat ik naar begrafenissen moest, van mijn toenmalige schoonmoeder, die was omgekomen bij een auto ongeluk ( had haar direct ´s morgens gebeld om te kijken of ze er nog was... haha, en of ze aub voorzichtig zou doen in het verkeer ) maar goed, de vrouw leeft nu nog steeds. Daarna een droom over mijn kleine buurmeisje, die was ook overleden... daarna droomde ik dat de overleden opa van mijn ex naast mijn bed stond... die droom heeft ook veel indruk op mij gemaakt, vreselijk was dat, ik weet nog dat ik zijn nabijheid kon voelen, ik zie nog die hoek voor mij waar hij zat, hij stond naast mij bij het nachtkastje, helemaal in licht grijs gekleed, hij zag er prachtig uit. Kort daarna gingen mijn ex en ik scheiden, toen zijn die dromen ook gestopt gelukkig.

Dromencoach, ik werk nu op het moment aan je antwoorden op mijn heks op een brommertje en je antwoorden op mijn spinnen droom, wat mij nu opvalt en daar was ik tot op heden zelf nog niet op gekomen, is dat de ene droom iets met de andere droom te maken heeft, hoe kan dit nu zo op elkaar aansluiten? Er zitten tenslotte jaren tussen in, maar nu ik hier mijn verhalen van mij af begin te schrijven en ik meer antwoorden krijg, vallen mij steeds weer nieuwe dromen in die ik eigenlijk in een hoekje van mijn ziel verstopt had.

Bedankt voor je reactie´s!!

Groetjes Bo

14 jaar geleden

Hey Bo,

Dank je wel voor je compliment> Ik vind het heerlijk om met dromen te werken - het is een roeping, dus ik probeer elke dag een paar gaatjes te vinden. Fijn om zo af en toe te lezen dat anderen er blij mee zijn. Ik herken je fascinatie voor dromen. Als je de boodschap weet te herkennen, leiden dromen je naar genezing, naar zelfrealisatie.

Je dromen over begrafenissen zijn duidelijk een aankondiging geweest van de naderende afsluiting van een belangrijke fase. Niet zo vreemd dat het einde van je huwelijk werd aangekondigd door de dood van een buurtje (iemand die je nabij staat), of familieleden van je ex.

Het is niet zo gek, dat je dromen over de heks en de spinnen verband houden. Onbewust heb je dat verband zelf ook gelegd - anders had je ze niet in één bericht gezet. Je schrijft dat je dochtertje ook bang wordt van spinnen, nu ze jouw angst gaat herkennen. Vermoedelijk is dat de trigger geweest: je hebt onbewust in het contact met je dochter opgepikt dat ze in de fase is gekomen dat overtuigingen over seksualiteit en vrouwelijkheid een rol gaan spelen. Diep in jou weet je dat je jouw angst voor intimiteit aan haar overdraagt, net zo als jouw moeder dat bij jou heeft gedaan. De voeding die je moeder je destijds door de strot duwde over de plek waar de kinderen vandaan komen, geef je door aan de volgende generatie, als je niet ingrijpt. Jouw innerlijke stem wil ingrijpen, vandaar dat je deze herinnering hebt gekregen. Je dochter heeft in deze fase misschien ook wel dromen over een heks die met boerenkool naar haar gooit. Door nu iets te doen met jouw angst, kan je het doorgeven van het familiepatroon stoppen.

Succes ermee!