Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

lange dromen

Anna
15 jaar geleden

Altijd als ik droom, zijn het korte verhalen die allemaal met elkaar in verband staan. Als ik dan wakker wordt kan ik me altijd elk detail nog herinneren en kan ik het verband zien tussen de dromen. De laatste drie nachten heb ik achter elkaar na mijn lange droom een korte nare droom die totaal niet bij de rest past.
De eerste keer droomde ik dat mijn broer overleden was, nadat ik een heel fijn gesprek met hem had gehad. Ik moest het vervolgens aan mijn moeder vertellen, mijn moeder wilde het niet aan mijn vader vertellen dus deed ik dat. Mijn vader huilde niet, net als mijn moeder.
De laatste twee nachten droom ik ervan dan mijn vriend opeens weg gaat. De eerste nacht belde hij op dat hij op zijn hoofd was gevallen. Toen waren we het 'uit elkaar gaan' vergeten en was alles weer goed.
De dag daarop, dus de laatste droom, droomde ik weer na een leuke lange droom, heel kort dat mijn vriend weer bij me weg is gegaan. Maar deze keer wist hij niet zeker of hij terug kwam. Toen ben ik met een vriendin weggegaan naar een hotel met veel lichte kleuren, veel licht blauw en licht groen. In die droom heb ik bijna alleen maar gerend, hand in hand met een vriendin. Ook was er een schoenenwinkel... Deze had hele diepe kleuren, vooral veel rood en bruin.

Ik vind het vreemd dat ik opeens nare dromen heb. In de droom over mijn broer werd ik bijna hyperventilerend wakker en kon de eerste tien minuten niet stoppen met huilen. Wwet iemand hoe kan het dat ik opeens zulke korte rare en nare dromen heb?

Groetjes Anna

15 jaar geleden

Hallo Anna,

Dromen zijn raadgevers voor dingen in je leven die niet in balans zijn. Dromen zijn dus niet bedoeld om leuk te zijn; over dingen die goed gaan in het dagelijks leven, hoeven we niet te dromen. Misschien is het juist omdat je tot nu toe vooral de prettige kant van je dromen hebt gezien, dat je nare dromen krijgt. Deze dromen lijken je duidelijk te maken dat er een probleem is tussen je gevoel en je verstand, vrouwelijk en mannelijk. Die hebben een communicatieprobleem in de eerste droom. Als jij praat met je broer (broers staan vaak voor aspecten van jezelf die je niet erkent, maar projecteert op een ander), gaat hij dood. Je moeder wil niet over het probleem praten en toont geen emoties. Er is dus geen uitwisseling tussen de moeder en de vader in jou. Dat je ouders in de droom verschijnen, wijst erop dat het een familiethema is, dat wordt doorgegeven via de opvoeding.
In je tweede droom is hetzelfde probleem nader uitgelegd en 'vertaald' in een scheiding tussen boven en beneden, je bewuste en je onbewuste kant. Je maakt geen contact met je mannelijke kant (bv ratio, daadkracht). Hij gaat van je weg, maar alles wordt opgelost als hij met z'n hoofd op de grond valt, m.a.w. als boven en beneden met elkaar in contact komen.
Het komt terug, als advies aan jou, in de laatste droom. Je bent weer geen contact met een onbewuste, mannelijke kant, want je bent voortdurend aan het rennen met die vriendin. Je vrouwelijke bewuste kant gaat met je aan de haal(blauw heeft volgens Jung te maken met bewustzijn, rood met het onderbewuste) en je komt op een plek waar je niet kunt blijven, kunt aarden, buiten je eigen lichaam (want je bent niet thuis). Het advies in de droom is om te gaan aarden - die schoenen in aardekleuren rood en bruin maken dat duidelijk - waardoor datgene wat zich vanuit je onderbewuste aandient kan doordringen in je bewustzijn. Dat je daar nu opeens over droomt, betekent dat het tijd is om er naar te kijken.

Anna
15 jaar geleden

Heel erg bedankt voor de uitgebreide reactie!

Groetjes Anna