Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

vier oude muizen

Richard
14 jaar geleden

Het is weer tijd voor een droom die ik vannacht had.
In mijn droom was ik onderweg naar hyppolytushoeve dat lag aan de andere kant van de rivier die door de stad stroomde. De stad was Tilburg . Om over de rivier te komen moest ik beginnen aan mijn wandeling die lang zou gaan duren. Hij zou lang duren omdat het ver was en ik moest lopen. Onderweg kwam ik een onbekend gezin tegen met zo een luxe grote wagen die mij een lift aanboden. Helaas moest ik afslaan. Ik had namelijk bij me vier oude muizen waar ik voor moest zorgen en ik was bang dat ze in die grote wagen er vandoor zouden gaan. Het waren echt oude muizen met hele lange nagels en het liefst sliepen ze onder mijn trui tegen mijn huid aan zodat ze lekker warm bleven.

Toe maar, als iemand enig idee heeft wat dit kan betekenen dan geef je mening.

Zelf dacht ik dat die vier oude muizen oude angsten zijn die mij hinderen op mijn pad. Ik moet over een rivier heen om mijn doel te bereiken en de reis zou lang duren door die muizen. Maar wat die rivier betekent of überhaupt die Hypolytushoeve....
Hyppolytus stamt af van het Grieks en betekend paar verloren. Er is ook een mythe over hyppolytus die door zijn vader verbannen werd na een valse beschuldiging. Maar ik zie het verband niet zo.

Help

14 jaar geleden

Hoi Richard.

De uitleg van de muis is bijna hetzelfde als beschreven bij "Knaagdieren". Muizen kunnen daarbij ook het zinnebeeld van de vagina zijn. Ook de zwakte van de mens wordt door de muis kenbaar gemaakt. Wie in de droom muizen ziet zal zich in het waakbestaan waarschijnlijk overal mee bemoeien. Als muizen met velen in de droom verschijnen dan is dit alleen maar negatief uit te leggen.

De vier heeft bijna altijd een positieve betekenis. Ze staat voor houvast, stabiliteit, macht en het behoudt van dingen. Het is het symbool van de vier jaargetijden, de vier windrichtingen, de vier hemelrichtingen en de vier delen van een etmaal. De betekenis die de vier in de numerologie heeft, is ook hier van toepassing.

De heldere rivier die rustig door het landschap van onze dromen stroomt wijst op een onbezorgd leven en de wens om dichter bij de natuur te zijn.

Het lopen in de droom is het symbool van het vooruitkomen in het leven. Problemen die we op het pad in onze dromen tegen komen zijn problemen in het dagelijkse leven.

Dromen over een harmonieus en gelukkig gezin symboliseert goede gezondheid en gunstige omstandigheden.

Dromen dat u onbekenden ontmoet voorspelt een verandering. Of dat een goede of slechte zal zijn hangt af van of de personen die u ontmoet er aantrekkelijk uitzien.

Het vervoer staat symbool voor de manier waarop wij ons levenspad bewandelen. De auto staat symbool voor ons eigen ik dat we onder controle moeten houden willen we geen brokken maken.

Nagels die in de droom lang zijn of groeien voorspellen geestelijke of materiële winst in het waakbestaan.

De huid moet ons beschermen tegen invloeden van buitenaf

Hoi zo maar een paar woorden uit je droom, kijk maar of je erwat aan hebt.

Groeten H@ns.

14 jaar geleden

Hoi Richard,

Wat een geweldige droom, zeg! Ja, ik denk ook dat die muizen staan voor iets uit je verleden dat je hindert. Je zegt zelf dat het angsten zijn. Vanwege de spreekwoordelijke bange muis? Vier is het getal van tegenstellingen in een mens. Vaak gaat het dan om tegenstellingen tussen gevoel vs verstand en waarneming vs intuïtie. Die functies in jou zijn verouderd. Ze hebben lange nagels, klauwen die zich ergens in vast kunnen slaan. Je houdt je dus aan iets ouds vast. Dat brengt jou naar Hyppolytushoeve en voorkomt dat je in de auto van het gezinsleven stapt. De rivier symboliseert je levensstroom, water gaat meestal over je gevoelsleven.

Hyppolytushoef is een plaats in Noord-Holland, maar dat zal je droom je niet willen zeggen. De mythe heeft te maken met liefde. Hyppolytus kon niet liefhebben en had geen belangstelling voor het andere geslacht. Hij had, als zoon van een amazone, alleen belangstelling voor de jacht. Afrodite, de godin van de liefde, is daar zo boos over, dat ze Hyppolytus in een val lokt en zijn stiefmoeder, koningin Phaedra, verliefd op hem laat worden. Phaedra ziet uiteindelijk in dat de liefde onmogelijk is en pleegt zelfmoord. Door koning Theseus wordt Hyppolytus vervolgens beschuldigd van oneerbaar gedrag en vervolgens verbannen. Hij smeekt om verlossing, die verschijnt in de gedaante van een verslindend monster uit de zee.

Dergelijke mythen handelen altijd over mentale conflicten. Hier gaat het dus over in staat zijn lief te hebben. De problemen in de mythe hebben te maken met de stiefmoeder, de niet erkende vrouwelijke kant van de persoonlijkheid. Het woord stiefmoeder geeft al aan dat er een probleem is, dat de moederfiguur niet als eigen wordt beschouwd. De relatie met de moederfiguur is zeer vormend voor het karakter van een zoon. Als daar iets scheef zit, heeft dat een uitwerking op het vermogen om eigen gevoelens toe te laten en op relaties met vrouwen, kortom, met het contact met de vrouwelijke kant. Doe je niets met die kant, dan blijf je een jager, ben je alleen bezig met veroveringen. En daar gaat de held in het verhaal uiteindelijk aan ten onder aan het monster dat in zijn onderbewuste is gecreëerd.

Jouw droom heeft vermoedelijk dezelfde boodschap als de mythe. Het zou kunnen zijn dat jouw muizen dus iets te maken hebben met een probleem in de relatiesfeer, met intimiteit, dat is terug te voeren op je opvoeding. Dat denk ik ook, omdat je de warmte en de luxe van het autoritje met het gezin afslaat. Je koestert liever je muizen, je verleden. En dat belemmert je in de vorming van intieme gezinsrelaties. Dat is althans mijn duiding.

14 jaar geleden

Hoi Dromencoach,

Bedankt voor je uitleg, jij ook H@ns.
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik jou uitleg erg frapant vind.
Ik heb niet zoveel op met Aphrodite, is zij niet de godin die Deimos (angst)en Phobos (paniek)heeft gebaard? Nee ze is naar mijn smaak te wispeltuurig en haatdragend. Met Artemis heb ik ook niet veel hoewel zij wel zelfstandig is, iets wat ik kan waarderen.
Dat ik naar hyppolytushoeve moet zo denk ik moet toch ook een beetje aangeven dat ik daar mijn doel heb liggen. Hyppolytus kan zeker wel te maken hebben met de verstoorde relatie tussen (stief)moeder en kind. Maar waarom anders dromen van een hoeve of een boerderij, een plaats waar men op vruchtbare grond gewassen kweekt gekoppeld aan de naam Hyppolytus.

Groetjes, Richard

14 jaar geleden

Hoi Richard,

Graag gedaan, ik ben blij dat je je iets kunt voorstellen bij m'n duiding. Als jouw vier oude muizen staan voor je relatie t.a.v. de vier psychologische functies -gevoel, ratio, waarneming en intuïtie - gaat het eigenlijk over de relatie tot jezelf, want samen maken die vier functies de complete persoonlijkheid. Dan zegt de droom dat je je eigen zelfbeeld zou moeten bijstellen, om de stroom van je leven te blijven volgen. De hyppolytushoeve, het drama van Hyppolytus aangaan, belooft je genezing, wat inhoudt dat je niet langer het gevoel hebt dat delen van jezelf met elkaar in strijd zijn, maar dat ze samenwerken. Zolang je vasthoudt aan verouderde ideeën over wie je werkelijk bent, lijkt dat een lange, moeilijke weg.

Door het probleem van Hyppolytus in jou aan te pakken, zal de situatie vermoedelijk inderdaad weer vruchtbaar worden, heling brengen. En vind je wel je plek in het gezin. Dus je droom gaat ongetwijfeld over je levensdoel. Als je die oude muizen(-issen?) loslaat, belooft de droom dat het heel snel zal gaan, want dan staat die mooie auto als vervoersmiddel op je levenspad voor je klaar.