Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Droom in de haven

Véronique
14 jaar geleden

Hallo iedereen,

Ik heb vannacht een droom gehad en ik krijg niet goed in elkaar gepuzzeld wat ik er nou van moet denken. Er zitten heel veel elementen in die ik niet goed kan duiden doordat ze net iets anders erin voorkomen als wat de mogelijke betekenissen zeggen. Ik hoop dat jullie me er wat over kunnen uitleggen.

Het speelde zich af op een boot die voor anker ligt in een haven, wel van de kant vandaan. Het water is rustig, maar ik kan alleen het oppervlakte zien. Ik kom met mijn ouders aangelopen op de kant en zie mijn ex-vriend in de haven met een dolfijn zwemmen. (Ik zie van de dolfijn alleen heel even de rugvin) Dit maakt mij in mijn droom heel boos, want hij had beloofd te wachten tot ik terug was zodat we dat samen konden gaan doen.
Aan boord verleg ik wat spullen en verhang ik een boei omdat mijn vader anders weer kwaad wordt dat dingen in de weg liggen en niet op de goede plaats. Terwijl ik daarmee bezig ben wordt hij kwaad op me dat ik overal vanaf moet blijven en naar de woonboot moet gaan zodat hij me niet kan zien. Onderweg naar de andere kant van de boot (om daar over te stappen op de woonboot die naast de 'gewone boot' ligt) heb ik ruzie met mijn ex-vriend die inmiddels ook aan boord zit. Hij maakt een gemene opmerking en ik schreeuw dat hij niet naar me wil luisteren en dat hij altijd dingen zegt die hij niet moet zeggen, en dingen die hij zou moeten zeggen juist niet zegt.
Als ik over wil stappen op de woonboot, moet mijn tante ook ineens overstappen. Ik help haar en zie een berg fruit liggen op de woonboot waardoor ik op een ander stukje moet overstappen om het fruit niet te vertrappen. Ik ga op de woonboot naar het hele kleine badkamertje om me te douchen en mijn haar te wassen. De deur van het badkamertje is een cremekleurige handdoek die je voor de opening kunt schuiven. Dan ben ik ineens al klaar met douchen en sta ik voorover gebogen om mijn haar te drogen. Daarbij blijkt dat ongelooflijk veel haar is uitgevallen. Ik veeg het op een hoopje en ga mijn moeder zoeken om het te laten zien.
Ik loop dus weer van de woonboot naar de andere boot, waar ik mijn moeder zie staan. Ik probeer haar te vertellen wat er aan de hand is, maar ze wil niet luisteren en pas nadat ik heel erg sta te drammen wil ze meekomen.

En dan word ik wakker.

14 jaar geleden

Ik heb me maar even aangemeld op het forum. Bovenstaand bericht is van mij.

14 jaar geleden

Hoi Véronique,

Je droom gaat vermoedelijk over een innerlijk conflict. Het heeft te maken met je gevoelens (water), die op het oog rustig zijn, maar waar er onder het oppervlakte nogal wat afspeelt. De dolfijn staat voor datgene wat er uit het onderbewuste kan opduiken. Je mannelijke kant (waar je moeilijk contact mee maakt - de kant komt terug als 'ex') is ermee in contact. In de droom ben je voortdurend in conflict met je mannelijke helft (je vader, je ex). Het kan dus heel goed gaan om een naar buiten gerichte kracht, boosheid, agressie, die je handelen in de buitenwereld stuurt, maar waar je gevoel niets mee kan. Je verwijt je mannelijke kant dat ie steeds andere dingen doet dan jij zou willen. Het is vermoedelijk een familiepatroon, omdat je zowel met je vader als met je ex ruzie krijgt. Ouders in dromen wijzen je vaak op gedragspatronen die al een tijdje in de familie zitten.

Er ontstaan complicaties als je van het conflict weggaat en je richt op de vrouwelijke kant (je tante en later je moeder). Dat is altijd een belangrijk moment in dromen, want complicaties wijzen erop dat een bepaalde, vertrouwde, strategie uit je dagelijks leven niet werkt, dingen ingewikkeld maakt. Je komt erdoor op een plek waar je heel voorzichtig om een berg fruit, vruchten heen manoeuvreert. Wat zijn de vruchten van je keuzes, tot nu toe, die je probeert te vermijden? Iets uit het verleden? Je probeert je ervan schoon te maken, door te douchen, maar dan blijkt dat je haar uitvalt. Haar staat voor je kracht (denk aan het bijbelverhaal waarin Samson zijn kracht verliest als zijn vrouw zijn haar afknipt). Ik denk dat dit stuk met je verhouding tot je moeder te maken heeft, of met een gedragspatroon dat je herkent van je moeder. Door het vermijden van de vruchten, het verleden, verlies je je kracht en dat maakt je drammerig. Het innerlijke conflict waar de droom, samenvattend, over gaat, is het familiepatroon waarin de mannelijke kant ruzie maakt en de vrouwelijke kant krachteloos wordt.

De cremekleurige handdoek zou wel eens op een oplossing kunnen wijzen. Iets waarmee je je afdroogt, het water dat aan je hangt opdroogt, waarmee je de stroom van gevoelens stelpt. Het is in je droom ook een gordijn, bescherming waardoor energieën van buiten niet naar binnen kunnen komen.

14 jaar geleden

Hm, dat klinkt in ieder geval bekend. Er zijn inderdaad hele duidelijke gedragspatronen in mijn familie waar ik het moeilijk mee heb. Mijn ouders zijn behoorlijke tegenpolen in sommige dingen en ik lijk die karaktertrekken van beiden te hebben waardoor ik nog wel eens overhoop lig met mezelf. Daarnaast is er een grote 'situatie' aan de gang in de familie die draait om de tante die in mijn droom verscheen. Kort samengevat kan ik over dat laatste zeggen dat iedereen de kop in het zand steekt en mijn vader soms behoorlijk voor onrust zorgt.
Kan mijn droom ook zo uitgelegd worden dat ik mijn 'mannelijke kant' onderdruk omdat ik bang ben dat het niet goed uitpakt als ik er te veel naar luister? De frustraties in de droom om die ruzie met m'n ex-vriend had ik nog toen ik wakker werd dus die waren erg sterk aanwezig.
De vruchten vind ik heel moeilijk te vertalen. Wat ik op dit moment erg probeer te vermijden, zeker m.b.t. gedragspatronen en mijn ouders, zijn ruzies met mijn vader. Ik heb in het verleden ontzettend veel ruzie met hem gehad en dat is nu minder doordat ik vaak mijn mening voor me hou. Kan het daarop wijzen? Dan zou het namelijk echt 1000% kloppen en weet ik wel wat ik moet gaan aanpakken nu.1 keer bewerkt. De laatste keer was 14 jaar geleden door Maan.

14 jaar geleden

Graag gedaan. Probeer eens of je de betekenis van die handdoek kunt achterhalen door je erop te concentreren. Even de hele droom terughalen, aan jezelf vertellen en dan een tijdje stil blijven staan bij die handdoek. Misschien dat je dan snapt waar die over gaat. Succes ermee.

14 jaar geleden

Ja, ik denk dat ik het wel weet. Ik moet toch maar eens knopen gaan doorhakken. Heel erg bedankt!

14 jaar geleden

Oh, ik lees je gewijzigde bericht. Ja, het kan zeker staan voor die onderdrukte mening, de ruzies die je nu vermijdt. Zo strijden de erfenis van je vader en van je moeder met elkaar in je onderbewuste. Want door je mening voor je houden maak je jezelf vermoedelijk net zo als die vrouwen in je familie.
Je mannelijke kant zit in het water, in de droom, in een hoop emoties, dus ik kan me helemaal voorstellen dat je zo je angst voor die mannelijke energie uitbeeldt. Voor een deel wordt die mannelijke kracht, je agressie, gestuurd door je onderbewuste, de dolfijn. Dus waarschijnlijk onderdruk je 'm wel, uit angst, maar heeft ie toch een grotere invloed op je gedrag dan je zelf kunt zien. Als je je mening voor je houdt, betekent het namelijk echt niet dat niemand door heeft dat je het ergens niet mee eens bent...