Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Ijzig huis

B. M
30 augustus 2018

Beste allemaal,
Ik droomde vannacht dat ik met mijn man, dochter, zoon en twee onbekende personen (die wij kennelijk bleken te kennen) in een groot huis was. Als je door de ramen naar buiten keek, zag je dat het grijsgroenige water tot ongeveer de vensterbank aan de buitenkant tegen het raam aan duwde. Ik vond het gek maar besteedde er verder geen aandacht aan. Een tijdje later liepen we door het huis en steeds liepen we langs dezelfde gang. In deze gang was een deur die steeds door iedereen ongeopend bleef. Bij het voorbijgaan van deze gang raakte ik steeds iedereen kwijt behalve mijn dochter. Op een gegeven moment hoorde ik achter de deur een stem die bedoelde: kom naar binnen, ik ben hier. Ik wilde perse weten wat er achter deze deur zat en wilde hem openen. Mijn dochter schreeuwde dat ik dat niet moest doen maar het gevoel was zo sterk dat ik het toch deed. Bij het openen van de deur kreeg ik onmiddellijk een ijskoud gevoel dat mij de adem benam. Ik liep twee treden naar beneden en zag een gestalte staan. Ik had heb het nog nooit zo koud gehad als in deze droom. Ik wilde weg, alleen de twee traptreden op ging zo ongelooflijk zwaar! Ik had het gevoel alsof er aan mij getrokken/ gehangen werd. Na uit alle macht, achteruit de trap op te zijn geklauterd, moest ik de deur sluiten. Ook dit ging ongelooflijk zwaar, ik kreeg hem bijna niet dicht. Toen hij eenmaal dicht was, werd ik wakker. Ik zou graag willen weten wat dit betekent. Zou ik de dood in de ogen hebben gekeken?

Met vriendelijke groet, M

30 augustus 2018
Beheerder

Het water staat je zeg maar aan de lippen.
Het onbewuste dringt zich op en omringt het huis.
Het zal overal binnen dringen als er geen maatregelen worden genomen.
Zoiets gebeurt als er teveel is verdrongen en de energie vanuit het bewustzijn in het onbewuste terecht is gekomen.
Dat verhevigt dromen maar kan ook overdag zijn invloed laten gelden in angsten en dwanggedachten of afdwalen (geoccupeerd zijn) enz.

Er is dus iets aan de hand. In het spookhuis is de geheime deur (of het kleine kamertje van Blauwbaard) met zijn omineuze inhoud.
De zuigkracht is enorm. De "verboden kamer" draagt terecht een taboe en dus had je dochter helemaal gelijk.
Wie de gestalte was weten we niet. Het is een monster. Kan iets zijn waaraan je nare herinneringen hebt, maar ook een boze reus die je gevangen wil houden of opeten. Dus het ego verslinden. Het is de draak in zijn hol.
Terug is moeilijk want de zuigkracht van het onbewuste is als een draaikolk.

Het is zoiets als het labyrint van de Medusa.

Het onbewuste is wel verbonden met het dodenrijk maar meestal droom je niet van je eigen dood, al kan het wel zo aanvoelen.
Dood is meer symbolisch bedoeld.

Het gaat om een angst voor iets wat verdrongen is. De confrontatie met de draak is onontkoombaar als je "geheeld" wilt worden.
Het is de tocht door de hel van je innerlijk. Niet iets voor kleinmoedigen.

Geeft ook aan dat alleen lichtzinnigen zonder schroom die poorten binnengaan, waaruit je maar moeilijk of nooit kunt ontsnappen.
Het is de vraag in hoeverre dit in je leven spoort? Het huis lijkt een beetje op de ark van Noach in de zondvloed.