Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Héél veel kinderen

Lena C.
22 maart 2018

Ik droomde dat ik een beroemdheid op bezoek had (Sarah Silverman). Het was laat in de avond en kennelijk bleef ze logeren. Ik gaf haar wat te drinken (een biertje) en zat aan de keukentafel met haar te converseren. Ik had een baby op mijn arm. Ik vroeg of de beroemdheid er problemen mee had als ik mijn baby zou voeden. De beroemdheid vond het niet erg. Ik gaf de baby borstvoeding. De beroemdheid dronk haar biertje snel op. Ze vroeg me om meer bier, maar aangezien ik aan het voeden was vroeg ik de beroemdheid om zichzelf te bedienen. De beroemdheid scharrelde rond in mijn keuken en schuur en kelder en dronk alle alcoholische dranken op die ze kon vinden. Allerlei soorten drank door elkaar: bier, wijn, cocktails etc. De baby dronk mijn linkerborst leeg maar liet de rechter vol, waar ik van baalde. Ik hoopte dat de baby de helft van een tweeling was, zodat ik de andere mijn rechterborst kon geven.

Ik ging de baby op bed leggen. Ik liep naar de overloop en zocht naar de babykamer. Ik zag meerdere slaapkamers en ook een houten uitschuifladder naar een zolder. Ik trok de ladder naar beneden en kwam op de zolder. Het plafond was een beetje laag, de vloer had verschillende niveaus en opstapjes. Er waren geen ramen en het was vrij donker. Overal stonden kleine kinderbedjes tegen elkaar geschoven. Ik zag een babybedje en legde er de baby in die ik op mijn arm had. Maar in het bedje ernaast lag ook al een baby. Ineens zag ik dat veel van de kinderbedjes bezet waren. Allemaal kinderen van geboorte tot een jaar of 4, tientallen kinderen. Ze kletsen en speelden en lachten. Maar ze bleven niet netjes in bed liggen, kropen en liepen een beetje door elkaar heen. Ik dacht: "Hm... moet ik nu ingrijpen en ze allemaal weer terug in hun eigen bed leggen?" Maar ik concludeerde dat dat onbegonnen werk zou zijn. Het zag er ook best gemoedelijk uit, al die door elkaar krioelende kinderen, dus ik liet het maar zo.

Ineens zag ik mijn keramiekoven staan op de zolder. Ik trok de deksel open en zag daar ook allemaal kleine kinderbedden in staan, met kindjes erin. Ik vroeg me af of dat niet gevaarlijk was, maar ineens wist ik: kinderen kunnen er goed tegen als ze gebakken worden. Daar worden ze sterker en groter van. Ze overleven het wel, als ze gebakken worden. Sterker nog: als de oven aanstaat zijn ze lekker rustig en slapen ze snel.

Ik ging weer naar beneden en zag mijn man. Hij zei: "Verdorie, je moet wel de ladder terug inschuiven hoor, anders gaan aan die kinderen aan de wandel en lopen ze straks door het hele huis heen. Ze moeten wel op de zolder blijven!" Ik bood mijn excuses aan. Kennelijk wist mijn man veel beter hoe hij voor de kinderen moest zorgen. Ik was ontspannen. Ik had alle vertrouwen dat het goed zou komen. Ik liet de beroemdheid een logeerkamer zien en uiteindelijk ging ik ook zelf naar bed.

22 maart 2018
Beheerder

Hemel, een slokop en Holle Bolle Gijs in huis halen als een onverzadigbare boze heks.
De heks heeft je ook te pakken want de hele zolder staat vol met bedjes en kinderen.
Mag jij daar allemaal voor gaan zorgen? Vet mesten?
Neen, als een echte heks steek je ze in de oven om ze "hard" te bakken.

Doet mij denken aan de godin Demeter die een kind in het haardvuur hield om het onsterfelijk te maken.
Vuur is een transformatiesymbool.

Veel kinderen staan ook voor chaotische gedachten.
Het zou op "zorgen" kunnen wijzen of een uit de hand gelopen moedercomplex.

Misschien verzamelt de beroemdheid/heks de "lekkere kindertjes" om ze later op te eten?
Per slot zijn ze al bruin gebakken met een knapperig korstje in jouw "oventje". LOL

Ik snap niet hou je daarna rustig kon slapen en manlief weet al helemaal niet hoe hij met kinderen om moet gaan.
Ze moeten boven blijven als droom.

De kinderen staan uiteraard ook voor eigenschappen en gevoelens die er niet mogen zijn. Weggestopt op een lage kale zolder.
Met als enige warmte geen liefde maar een crematie oven.

Lena C.
22 maart 2018

Tja, de beroemdheid was nogal een slokop. Maar ze was niet onaardig of iets dergelijks. Ik was eigenlijk verrast en een beetje vereerd dat ze bij ons verbleef. Maar wat betekent zo'n symbool in een droom? Moet ik haar zien als kwade heks, als haar enige misdaad is dat ze al mijn alcohol opdronk? Is ze verantwoordelijk voor al die kinderen op de zolder? Ben ík niet de heks, als die kinderen in mijn keramiekoven liggen te slapen en te bakken? Wat zegt het dat ik zo onverschillig ben over al die kinderen op de zolder en dat ik er vertrouwen in heb dat het vanzelf wel goedkomt?

22 maart 2018
Beheerder

Die beroemdheid kent geen maat. Zo'n Koekoeksjong wil je niet in huis hebben.
Ze zou er wel voor zorgen dat je naar haar pijpen danst en haar onverzadigbare drank en eetlust voedt.
Het is een inflatie alsof je bij wijze van spreken de koningin zou binnenhalen.
Die doen zich eenvoudig voor maar het zijn ook onverzadigbare spilzieken.

Het is een vorm van hybris, iets in jezelf dat alle energie tot zich trekt en dan haar roes uit kan slapen.
Deze celebrities denken dat ze goden zijn. Het past niet in een doorsnee gezin om zo iemand te voeden of huisvesten.
Het spreekt van ambitie. Dat is ook de reden dat mensen ervan smullen, ze wouden ook zo willen leven, maar de grijze muizen hebben daartoe niet het geld en de overmatige ego show.

Natuurlijk ben jij de heks die de kinderen in de oven stopt om op te eten.
Dat is precies de inflatie door het kwaad. Je neemt dat over.
Het zegt zeker iets over je onverschilligheid dat je die kinderen aan hun lot overlaat op jouw zolder (hoofd).
In je zelf is het een weeshuis. Dat monster dat alles opvreet is degene die het voedsel voor de kinderen rooft.
Daarom zullen de kinderen niet tot ontwikkeling komen. Je offert letterlijk aan een soort Baäl.
Een demon die kinderen eiste. De oven en de beroemdheid zijn identiek.

Lena C.
25 maart 2018

Hallo Sheherazade,

Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik blijf het echter lastig vinden om je duiding te plaatsen. Ik snap de associaties en de archetypen die je beschrijft, maar ik ben er niet zo in thuis, dus ik moet zoeken naar de betekenis. Wat haal ik hier uit? Ik wil het proberen te recapituleren:

De kinderen, dat zijn eigenschappen en gevoelens die er niet mogen zijn, of moedergevoelens of chaotische gedachtes.

De kinderen worden weggestopt op zolder, maar ook opgegeten of geofferd aan de heks, die ikzelf ben in mijn eigen vorm maar ook in de vorm van de beroemdheid.

De beroemdheid staat voor kwaadaardigheid. Mijn eigen kwaadaardigheid die ik steeds meer laat manifesteren, waardoor ik mezelf toesta om de kinderen kwaad aan te doen.

Ik ben dus steeds halsstarriger gevoelens aan het onderdrukken (of geweld aan het aandoen) die er niet mogen zijn, wellicht om succesvol te zijn/worden (beroemdheid)? Kan ik dat concluderen?

Groeten,
Lena

25 maart 2018
Beheerder

Ongeveer ja.
Alles in de droom is tegelijk een voorstelling van jezelf en je inhoud.
Dromen hebben natuurlijk een verbinding met de realiteit.
Dus soms is er een objectieve en soms een subjectieve duiding nodig of allebei.
Maar deze droom gaat denk ik toch over jezelf en de relatie met je man (of verstand) die geen "kinderen" in huis wil hebben.
Maar kinderen kunnen ook blijdschap opleveren en wat leven in de tent.
Je kunt ze niet blijvend op zolder vestigen.
Misschien heb je geen kinderen omdat je aan een carrière denkt?
Of je grote wensen staan in contrast met de kinderen die daardoor ondervoed raken.
Er moet iets in je zijn dat alle energie absorbeert.
Probeer je eens voor te stellen hoe die kinderen zich voelen op die kale zolder en daarbij die boze heks/beroemdheid als slokop.
Is ze soms jaloers?

*Ooit hoorde ik een opmerking van een zwaarlijvige vrouw (Obesitas) die haar kinderen die dag nog niets te eten had gegeven en ze stelde nonchalant, "Oh, mijn kinderen kunnen makkelijk een dag zonder eten". Ik dacht, "waarom kan jij dat zelf niet?"
Het was zo'n type dat altijd teveel ruimte innam, erg veel aandacht en energie eiste. Ze was onverzadigbaar en egocentrisch, je moest wel met haar behoeftes en hulpvragen rekening houden, maar anderen werden gebagatelliseerd. Wat ze "leende" kreeg je nooit meer terug of defect. Noem het maar selectief geheugenverlies. Ze was dan nog aangebrand als je het na maanden terug eiste.
Raad was altijd aan anderen maar niet aan haar besteed. Typerend is dat er in zo'n neurotiserend gezin een structuur is ontstaan die dit mogelijk maakt.
We noemen dat codependent gedrag. De eetverslaafde wordt dan gestimuleerd omdat het zo lekker is.
Op een keer zakte ze door de bestuurdersstoel van de auto die ze geleend had van een buurvrouw en was nog verontwaardigd dat ze aansprakelijk werd gesteld en er nooit meer in mocht rijden.
Zomaar een voorbeeld hoor. Sprookjes kunnen dat zo prachtig neerzetten.