Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Tweelingen

Suzan
6 jaar geleden

Ik zat alleen met een ‘’stuurman’’ in een schip, die later beweerde dat het schip elk moment kon zinken en wilde zelfmoord plegen. Ik keek met paniek uit het raam maar de zee bleek mooi blauw te zijn en we waren bijna bij een kust. Bij de volgende scene van mijn droom was ik een soort van op de vlucht en bleek dat iemand 2 baby’s gerold in witte doek in zijn/haar armen te hebben die beweerde dat het mijn tweelingen waren. De baby’s moest ik van een exotische jongen hebben waarvan ik me niet kon herinneren een relatie mee te hebben, laat staan de hele bevalling. Toch wist ik wel hoe hij eruit zag. De baby’s waren wel groot voor een tweeling en 1 baby was wit van huidskleur en de ander getint, wat ook opviel. Ik pakte de baby’s vast en ging verder op de vlucht. Ik voelde me op een of andere reden erg gelukkig met de 2 kleine wonderen, ze waren prachtig en erg rustig. Even later kwam ik bij mij thuis waar er een feestje werd gegeven voor mijn ‘’bevalling’’. Ik werd verwelkomd maar de gasten waren op het begin niet erg enthousiast maar alsnog verbaasde het mij wel aangezien ik vanuit een streng gezin kom waarbij kinderen buiten het huwelijk not done is. Het huis was versierd met slingers en er waren lekkere hapjes. Ik ging naar een andere kamer toe en daar stond een andere jongen waar ik verliefd op was, die mij verdrietig aankeek. Ik voelde een gevoel van spijt en schuld en had een neiging om hem een kus te geven, wat niet ging aangezien ik net bevallen was van een ander. De vader van de tweeling bleek door een of andere reden niet echt in beeld te zijn. Ik ging in de woonkamer op een stoel zitten en zag de baby’s natuurlijk op de schoot van familie en voelde me in tegenstelling tot daarvoor erg veel spijt dat ik nu mijn jeugd en vrijheid heb opgeofferd en nu opgescheept zit met 2 baby’s.

6 jaar geleden
Beheerder

Het gaat niet om echte baby's maar om eigenschappen en het innerlijke kind.
Het vormt hier weer het beroemde 4 tal.
De jongen is een wat meer ontwikkelde maar toch nog in het onbewuste levende eigenschap.

Dat zinkende schip kan een crisis zijn of een stukgelopen relatie.
Maar er zijn kinderen dus je overleeft de ramp wel.

Misschien wel 2 kapiteins op een schip waarvan er een zal verdrinken?
Hij staat ook voor de stuurman, of het dominante mannetje dat hier het "hoofd" laat hangen. (Freud zou ervan smullen)
Niet jij stuurt, alhoewel jij, of je wilt of niet, minstens mede verantwoordelijk bent voor de schipbreuk.
Misschien kan of wil hij niet zwemmen, zelfs met de kust in zicht. (zinkstuk)
De kust is het bewustzijn of de vaste grond.
De zee is het (collectieve) onbewuste.

Reden tot een feestje, want je heb ineens een tweeling.
Vader onbekend, maar dat is een bekend thema voor het kindarchetype.
Zo kan het bijvoorbeeld een geestelijke vader zijn. (in de bijbel is dat god)
Maar de vondeling is een heel bekend motief in vele verhalen en mythen of dromen.

Typerend is de omslag in de droom. Eerst een rampenplan en daarna de blijdschap van kindjes.
Maar je durft nog niet aan het feest deel te nemen omdat je met een schuldbesef rondloopt.
In dromen hoef je geen partner te hebben.
Kinderen zijn producten van jezelf.
Al is het mannelijke element hier grotendeels onbewust.1 keer bewerkt. De laatste keer was 6 jaar geleden door Sheherazade.

6 jaar geleden

Je bepaald niet zelf je koers. Het water waarop je dobbert staat symbolisch voor emotie. De moed zinkt je in de schoenen. De stuurman staat symbool voor structuur en grip hebben op de situatie. Een situatie is niet meer grijpbaar en wil je lozen (zelfmoord).
Maar misschien maak je je druk om niets. Dat kan te maken hebben met perfectionisme. De kust bied je een veilige haven. En dat heb je nodig.

Een baby staat voor vruchtbaarheid. Een nieuwe kijk op het leven. Je mag er dubbel van genieten, want het zijn het twee. Deze droom laat nieuwe doelen en ideeën je op een creatieve manier zien. De exoot is het onbewuste. De trucjes voor deze eigenschappen uit vinden hoor je nog te ontdekken. Het zal veel overwegen zijn. Dit komt ook door normen en waarden die je van je ouders meegekregen hebt. Sommige zijn al niet meer van deze tijd.
Dit kost wel tijd, omdat je er nu nog voor vlucht. Het zijn de angsten die je achtervolgen.

Suzan
6 jaar geleden

@Sheherazade: Bedankt voor je bericht. Wat bedoel je met het beroemde 4 tal en het dominante mannetje dat het hoofd laat hangen?

Suzan
6 jaar geleden

@Esme: Bedankt voor je bericht. Maar over wat voor trucjes en eigenschappen heb je het over? En waarom is de exoot het onbewuste?

Suzan
6 jaar geleden

De laatste tijd droom ik steeds vaker over ''kinderen''. Vandaag waren er soort van adolescenten in mijn huis en moest ik iemand de bushalte wijzen. Even laten besloot ik met hem mee te lopen en het bleek ineens een kindje van 3 te zijn die ik niet alleen durfde te laten gaan.

6 jaar geleden
Beheerder

Het dominante mannetje is een mannelijke eigenschap.
Zoals bijvoorbeeld ondernemingsdrift maar ook onderdrukkende invloeden die je waarde omlaag halen.
De innerlijke criticus kan onverzoenlijk zijn.
Ik maakte ook een Freudiaans grapje, want het hoofd laten hangen is iets anders laten hangen (libidoverlies)

6 jaar geleden

De exoot komt van een ander werelddeel, dus daarom het onbewuste of onbekende. Je goede en minder goede eigenschappen ontdekken door zelfonderzoek te gaan doen die je met trucjes (processen evt. met hulp) naar boven kan halen.

*Wil je voor andere dromen een nieuwe topic maken. Anders wordt het onoverzichtelijk voor ons.1 keer bewerkt. De laatste keer was 6 jaar geleden door Esme.