Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

niet kunnen bewegen

Hanneke
15 jaar geleden

Ik heb de afgelopen week meerdere malen gedroomd dat ik wakker werd en me niet kon bewegen, ik was alstware helemaal verstijfd. Ik had terwijl ik droomde ook echt het idee dat ik wakker was, en dat het echt gebeurde. Ik wist de eerste keer dus ook niet zeker of ik het gedroomd had of dat het echt gebeurd was. Ik was in mijn droom in paniek omdat ik geen hulp kon halen, ik kon niet bij de telefoon komen om iemand te bellen. Toen ik me na de eerste keer ook realiseerde dat het een droom was probeerde ik wakker te worden, maar dit lukte me ook niet. Ik probeerde in mijn droom om met me hand tegen het bed te slaan zodat ik wakker zou worden maar ik kon me niet bewegen. En als ik vervolgens echt wakker werd was ik helemaal in paniek.
Heeft iemand een idee wat deze droom kan betekenen? Alvast bedankt.

Groetjes Hanneke

15 jaar geleden

Beste Hanneke

Als men slaapt, maakt het lichaam een verlammend stofje aan, zodat je in je slaap geen wilde bewegingen maakt. Dit is een soort veiligheid. Soms als mensen wakker worden, werkt dit stofje nog, maar kan men later zich wel weer bewegen. Het is is niet gevaarlijk en komt vaker voor.

Groetjes Wolkje

Pluk
15 jaar geleden

Hay,

Ik heb regelmatig precies hetzelfde en het is goed te weten dat dit geen droom is. Je kunt wel dromen tijdens deze "verlamde"fase en dat maakt het verwarrend.
De naam voor dit verschijnsel is : slaapverlamming of slaapparalyse.

Slaapverlamming of slaapparalyse is een slaapstoornis waarin spieren in het lichaam vlak voor het in slaap vallen of direct na het ontwaken verlamd zijn. De verlamming kan gepaard gaan met hallucinaties.

Het verschijnsel is relatief onbekend en er wordt nog maar recent wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Om deze reden is er nog geen zekerheid over de oorzaak van het verschijnsel. Vermoed wordt dat minstens 20% van de mensen ooit last heeft gehad van slaapverlamming.

Verlamming van de spieren treedt normaliter op tijdens de REM-slaap. Alleen de oogspieren en het hart zijn dan nog actief. Deze verlamming treedt op ter voorkoming dat bewegingen in dromen echt uitvoerd worden.

Het geeft een heel angstig gevoel en het komt vaak voor na een "tussendoor"dutje en niet na een goede nacht slapen. Voor je gevoel kan het heel lang duren, maar probeer rustig te blijven. Maar.....ik weet het......het is heel angstig en doodvermoeiend.

Groetjes Pluk

derya
15 jaar geleden

Ik heb gedroomd dat ik bij iemand achterop zat, geen idee wat. Volgens mij een motor of zo.
Maar we reden over het water en zag naast me allemaal kratten bier drijven.
Ik drink wel tijdens het stappen, maar geen bier.
Wat dit te beteken heeft weet ik niet. Echt heel raar!

Groetjes derya

derya
15 jaar geleden

Ik werd een week geleden wakker en zat ook helemaal vast in me bed. Heel eng! Want ik was gewoon wakker!
Ik zag zwarte schimmen die heel snel heen en weer..tja waaien...hoe zeg ik dat?
Maar zodra ik los kon komen waren die zwarte schimmen weg. Heb verder die nacht ook niet geslapen.
Heb dit wel eens eerder gehad..Maar dat was een droom..een zwarte schim drukte mijn mond dicht. Kreeg geen lucht meer.
Het klinkt allemaal vaag. Maar het was ook een vage droom. Dit zijn toch geen kwade geesten he??
Ben ermee naar een helderziende geweest. En die zei dat ik een kom met water aan het hoofd einde van me bed moest zetten en een kom met zout aan het voeten einde. Kijk ik wil er ook wel van af, maar dit gaat toch wel wat te ver!
Maar goed...weet iemand wat dit is?

x derya

N
15 jaar geleden

Wij (in de moslimgemeenschap) kennen dat verschijnsel heel goed. Het is inderdaad een zwarte schim die je mond dicht drukt zodat je inderdaad geen adem bijna kunt halen en verder niets kunt zeggen. Zodra het je lukt om te bewegen dan is hij weg. Het is een soort geest die mensen opzoekt snachts. Maar ik heb het alleen weg kunnen halen door de Koran op te zeggen. In jouw geval kan je bescherming zoeken door de bijbel naast je te leggen of een gebed op te zeggen waarin je toevlucht zoekt bij God. Dus dat verschijnsel ken ik heel goed. Gek ik dacht dat hij alleen bij de moslims kwam, het is zeker niet gek wij noemen hem Boekabas.

Dat water kan ook goed helpen hooor probeer het maar. En bij moslims is het inderdaad zo dat zout de kwade geesten verjaagd dus dat kan ook heel goed.

joyce
15 jaar geleden

hey

ik heb ook zoiets ,

dat ik dan wakker wil worden in mijn droom maar dat lukt dan niet en wil me dan omdraaien maar ik kan gewoon niks opdat moment!!
heb eens gedroomd dat eringebroken was en dat de dief naar mijn slaapkamer was gekomen en boven op me kroop en ik gewoon niks kon doen, later dacht ik dus dat ik wakker was maar dat was niet zo en het bleef zich een paar keer herhalen totdat ik een beetje in pniek begon teraken omdat ik me niet kon bewegen of kon gillen en toen pas werd ik wakker!!

joyce

derya
15 jaar geleden

Hallo

Het is nu 3:12 en ben net wakker geworden. Ik heb gedroomd dat ik in het donker naar school ging het regende en liep samen met een ander meisje naar school. Maar er was niemand. Mijn school zag er ook heel anders uit. Heel groot en leeg gebouw. Alles was donker daar binnen lichten waren uit, en er was helemaal niemand. Maar aan de anderkant van het gebouw kon je nog wel naar binnen, daar zaten maar een paar mensen. Een leraar die ik niet kende verwijsde me door, die wist waar me lerares zou zitten. Ben niet gegaan. Ik ging naar huis. Toen droomde ik, dat ik eigenlijk helemaal iemand anders was. Ik had een fotoalbum gekregen van me zelf, met allemaal babyfotos er in van mij. En daar stond ook een hele andere naam bij. Iets van endy of fendey, iets in die richting. Ik was dus eigenlijk helemaal iemand anders. Ik kreeg weer last van dat gedruk in me bed. Ik vind het echt niet leuk meer. Ben echt bang! Waarom ik? Kan iemand mij alsjeblieft vertellen wat dit te betekenen heeft??

xx Derya

sabrina
15 jaar geleden

Paar dagen geleden had ik ook een rare droom ik lag te slapen maar werd wakken (in me droom)
ik keek naar de tv maar kon niet ademen of bewegen ik zag me vader staan en hij keek me geschrokken
aan en verdween toen zomaar... Ik moest me eigen dwingen om te ademen .. en toen viel ik weer in
slaap (nog steeds in die droom)
Alleen vraag ik me af of ik mischien niet echt wakker was .. want ik snakte echt naar adem .. maar het rare was dat me vader niet eens thuis was ...

erna
15 jaar geleden

Ik heb dit dus vanmiddag mee gemaakt tijdens een 'dutje'
Ik droomde inderdaad dat ik wakker werd, maar ik kon me niet bewegen, ik kon mijn ogen niet openen, mijn handen niet bewegen helemaal niks. Ik vond dit heel erg eng. Ook probeerde ik mijn man uit alle macht te roepen. Voor mijn gevoel liep hij naar boven en hoorde mij niet. Ik bleef maar aan het roepen, maar er kwam bijna geen geluid uit mijn keel. (later blijkt niet echt maar in die droom). Voor mijn gevoel was het op diat moment geen droom maar iets heel werkelijks. Uiteindelijk is het me gelukt om echt wakker te worden, zo gauw ik me kon bewegen ben ik ook echt mijn man gaan roepen, hij was meteen bij me, vroeg me wat er toch aan de hand was.. Ik zei dat hij naar boven liep en dat ik hem bleef roepen, hij zei nooit boven geweest te zijn...
Ik was helemaal in de war.

ikke2
15 jaar geleden

Ook ik heb deze ervaring.Ik heb dan het gevoel dat ik stik.
Ik heb geleerd omdan heel rustig te blijven dan gaat het als eerste over.
De verklaring van N vind ik ook heel goed.
Niet iedereen staat open voor geesten e.d maar ik heb zo iets baat het niet schaad het niet dus als ik sávond naar bed ga vraag ik voor een rustig nacht rust en bescherming.In gedachte maak ik een koepel om me heen van het goude licht.
Slaap hier door veel beter.

Sandra
15 jaar geleden

Hey,
mijn man heeft al een paar keer een droom gehad waar een zwarte figuur in voorkomt. De zwarte figuur zit in een hoekje en als hij naderde voelde hij dat, soort van rillingen van een hoogspanningskabel. Hij werd daardoor ook verlamt in zijn droom. Hij voelt de spanningen door zijn lichaam maar kan zich niet bewegen! Heeft iemand hier een verklaring voor wat dit zou kunnen zijn?

ines
15 jaar geleden

ik was lang aan het zoeken naar bevestiging van het niet kunnen bewegen in mijn slaap en toch wakker
te zijn. het gebeurd mij met regelmaat meerdere keren per nacht en voel het aan komen, ik probeer
dan ook wakker te blijven maar dat lukt niet.
Het is ontzettend angstig.

Ik ben blij dat er nog meer mensen last van hebben, ik dacht dat het niet kon.
Ik vindt het erg moeilijk om mee om tegaan, kan iemand mij vertellen hoe ik dit een beetje kan opvangen.

Anne
15 jaar geleden

Hoi,
Ik ben net als een aantal anderen hier echt heel blij dat ik niet de enige ben die dit soort dromen heeft!
Ik heb soms alleen het niet kunnen bewegen terwijl het toch lijkt of ik wakker word. Soms weet ik niet of
ik droom of echt wakker ben. En heb nu ontdekt dat verlichting het niet doet als ik dus niet echt wakker ben.
Dus meestal probeer ik mijn lampje aan te doen of het licht van mijn mobiel als deze dus niet aangaan
ben ik niet echt wakker. Vaak word ik wel meerdere malen achter elkaar zogenaamd 'wakker'. Ik vind het
soms best eng. Ook heb ik soms dit soort 'dromen' maar dat iemand mij vastgrijpt die ik niet kan zien.
Heel eng. Gelukkig kende ik het 'zout' verhaal al en strooi altijd zout onder mijn kussen (al helpt het alleen
om mezelf gerust te stellen).
Maar als iemand meer weet over die zogeheten 'slaapverlamming of slaapparalyse' en of er iets is waardoor
je het kan tegen gaan dan hoor ik het graag!

khalid
15 jaar geleden

ik heb dat toevallig ook maar pas over gelezen

katinka
15 jaar geleden

ik heb dit ook wel geregeld ik heb nu de oplossing teminste bij mij helpt het.
als ik me niet kan bewegen dan fantaseer ik dat ik op het strand lig in de zon en niet hoef te bewegen meestal komt er een knappe ober gelijk aanlopen met een cocktail.
ik kijk om me heen en geniet en dan is dat gevoel ook snel weg soms wel beetje te snel en wil ik zo verder dromen.
mijn advies dus maak van iets negatiefs iets positiefs.
het is zo dat zulke dromen gevoed worden met angst.
maak er iets positiefs van en het is weg.

zo ook met zwarte schimmen ik heb ze wel maar wel zeer weinig.
ik vraag altijd in gedachte gaan we samen een filmpje kijken? dan kijk ik in zijn ogen (op de plek waar die zouden moeten zitten in ieder geval want hij heeft geen ogen) en kijk dan naar de tv en ga dan denken welke film ik wil kijken.
als je hier aan denkt denk dan aan een of ander lach film zo als dr bean.

zie het nuchter en hou je kalm. lach in gedachte het uit anders

lol
15 jaar geleden

haha die zwarte schimme zijn gewoon je moeder gare mensen als je gelooft in geeste heb je gaatje in je hoofd

Willem
15 jaar geleden

Ik heb het nu drie of vier keer gehad. Het is zeker creepy. Gister had ik het nog. Ik voelde het inderdaad al aankomen voordat ik ging slapen. Er kwam iemand met een capuchon naar mij toe, van wie ik het gezicht niet kon zien. Opeens dook deze persoon op mij in mijn slaapkamer. Ik dacht dat het echt was en probeerde te bewegen. Dit lukte niet en op de een of andere manier wist ik dat dit weer 'zo'n rare droom was'. Daarom heb ik me rustig gehouden en de angst aanvaard. Ik werd bang wakker, maar opzich viel dit reuze mee. Wat ik wel weet is dat ik de dag erna iets belangrijks te doen had. Waarschijnlijk kan het te maken hebben met een soort van stress. Omdat je niet rustig bent in je hoofd, zal je dat ook niet zijn als je slaapt (denk ik). Maarja, een tip voor deze schim-dromen: gewoon rustig blijven, want dan wordt je sneller wakker. Daarna ook gewoon rustig blijven, want het is nooit gebeurd. Het is een nachtmerrie.

Groetjes.

Pieter
15 jaar geleden

Hallo,

ik heb dezelfde droom gehad een paar keer. Ik heb die droom echt als heel eng ervaren. Ik heb hem een paar keer gehad. Ik probeerde steeds het licht aan te doen maar dit ging uiteraard niet. Ik heb ook ervaren door rustig te blijven, de witte schim weg gaat en dat ik dan wakker word. Ik draai slaapdiensten en ik heb dus op men werk ook die droom gehad. Dit vond ik wel erg beangstigend maar door rustig te blijven gaat het beter. Vind het wel grappig en interesant om te lezen dat er meer mensen zijn met dezelfde droom. Dacht dat ik de enige was.

groetjz Pieter

Deepak jacobs
14 jaar geleden

Hey iedereen,

Ik heb zelf ook al een paar keer meegemaakt dat ik, wanneer ik denk dat ik volkomen wakker ben, het gevoel heb dat er iemand op mij zit, waardoor ik niet kan bewegen en praten. Ik probeer dan hulp te roepen maar het lukt gewoon niet.
Ook heb ik al meegemaakt dat ik een aanwezigheid voel in de slaapkamer waar door ik helemaal verstijfd raak. het enigste wat ik kan doen is snel en diep ademen als teken denk ik om me te beschermen of om te laten horen dat ik weet dat het verschijnsel aanwezig is.
Wat ik ten laatst nog heb meegemaakt, is dat ik ooit een gezicht heb waargenomen, op een moment dat ik zeker weet dat ik wakker was.

kaj
14 jaar geleden

Hallo,

Ik heb de zelfde droom mee gemaakt. Ik droom dat ik niet kan bewegen. en dat een geest op me benen zit. Ik probeer te bewegen. of te kijken. maar het is donker en kan me hoofd ook niet te bewegen. op een gegeven moment wordt ik wakker. en er is niks aan de hand. Ik blijf in bed liggen kijk naar het plafond. En ik voel het weer. En het ging een aantal keren door. Op een gegeven moment wist ik niet meer of ik wakker was, of droomde.

Ik denk dat het komt door dat ik onvoldoende rust hab gehad.
Ik heb gehoort dat het ook met de slaap houding te maken heeft. Een verkeerde kussen kan zo'n droom veroorzaken. En als je op je rug slaapt dat je ademhaling wordt verstoord.
Toen slip ik op me rug. Slippen jullie ook op je rug bij deze "verlamde" droom ?

leonie
14 jaar geleden

hallo joyce,

ik heb ook vaak gehad dat ik wakker wilde worden maar dat dat niet lukte.
wat ik dan deed, is in mijn droom zover mogelijk je ogen naar boven draaien, en dan werd ik wakker.
ik denk dat dat komt omdat je oogspieren het in je slaap nog wel doen, en als je je ogen naar boven draait gaan je oogleden vanzelf open.

Christel
14 jaar geleden

Hallo,

Ik ben Christel en ik heb sinds 2/3 weken een vriend.
Ik ben heeeeel gelukkig met hem en ik hou ziels veel van m.
De laatste paar dagen heb ik steeds hele rare dromen over hem.
Ik heb al een paar keer gedroomd dat hij werdt neergestoken en overleed in mijn armen..
Iedere keer werd ik helemaal in paniek en huilend wakker.
Vanacht droomde ik dat hij vreemd ging met mijn moeder?!
Ik schold mijn moeder uit voor vanalles en nog wat en sloeg haar.
Weer werd ik huilend en in paniek wakker..
Kan iemand mij hiermee helpen want ik vind het echt heel eng en ik zit meestal de dag erna helemaal in een dipje.

Claudia
14 jaar geleden

Mij is het ook al meerdere keren overkomen, dat ik wakker werd, maar mij niet kon bewegen. Dan probeer je te schreeuwen en licht aan te zetten, niks lukt. Dit heb ik als heel angstig ervaren.
Vanochtend kon ik mij wel bewegen en ben ik vier keer vals onwaakt, ik dacht dat ik wakker was, ik stond al in de badkamer en even later lig ik mij weer in mijn bed en moet ik weer wakker worden. Op dat moment heb ik door dat ik aan het dromen ben, maar evengoed kan ik niet wakker worden. Ik heb meerdere keren het licht aangezet, om maar wakker te worden, maar niks lukt. Uiteindelijk ben ik wel wakker geworden. Ik ben even gaan zoeken op internet en de informatie in de onderstaande link gaf mij wel wat duidelijkheid. Mogelijk hebben andere hier ook wat aan.

[www.starmanproductions.nl]

Marie
14 jaar geleden

die droom heb ik ook al eens gehad eng he ik was echt helemaal in paniek ik wil ook graag weten wat dat betekend

Deze discussie is gesloten.