Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Boos op overleden moeder

Cil
6 jaar geleden

Ik ben net wakker en heb een vreselijke droom gehad. Ik droomde dat ik boos was op mijn moeder die inmiddels 5 jaar geleden is overleden. Niet zo maar boos maar echt compleet uit mijn pan tegen haar: schreeuwen, vloeken... echt de meest verschrikkelijke dingen zeg ik dan tegen haar. Dingen die ik normaal nooit zou zeggen. Het is niet de eerste keer dat ik dit droom. Dat gebeurt zo heel af en toe, meestal als ik overdag veel aan haar heb gedacht. Ik voel me ontzettend schuldig tegenover haar, ik mis haar juist heel veel. Ik vroeg me af of anderen dit ook wel eens dromen.

6 jaar geleden
Beheerder

Misschien voel jij je in de steek gelaten en overlaadt haar dan met verwijten?
Het lijkt een verwerkingsproces.
Soms is een overbezorgde moeder een negatieve moeder die haar kinderen niet gunt zelfstandig op te groeien of zo over-protective dat ze hen verstikt in plaats van los te laten.
Maar kinderen kunnen ook heel claimend zijn en dan is het weleens boosheid die de nodige separatie tot stand brengt.
Verwijten naar overledenen komen uit machteloosheid en frustratie vaak voor.
Of het is een optelsom van alles wat je nooit uitte, of inhield en daarmee jezelf belastte met onuitgesproken verwijten.
Ook het schuldgevoel na zo'n bui behoren tot de rouwverwerking.
Eigenlijk ben je woedend over de wrede dood die haar meenam.
De oermoeder kan soms als eigen moeder worden afgebeeld of voorgesteld.1 keer bewerkt. De laatste keer was 6 jaar geleden door Sheherazade.