Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Verstoppertje, klimmen en een kuiken verandert in een zeehondje

Anonieme bezoeker
6 jaar geleden

In deze droom ben ik in een gebouw dat op het eerste gezicht mij aan school doet denken, maar na het ontwaken dacht ik meer aan een hotel. Want in de droom zie ik aan één zijde, de rechterkant, allerlei deuren en galerijen, die weer naar kamers en badkamers leiden. De linkerzijde staat daarentegen vol met trappen, touwen en klimtoestellen (zoals je ze ook ziet in speeltuinen).
'We' spelen verstoppertje. Een Marokkaanse vrouw (met hoofddoek, in de droom stelt ze ook de schoonmaker voor) moet ons gaan zoeken. Ze telt en ik ren naar een badkamer, om mij vervolgens na lang na te denken te verstoppen in de wasmand. Na enige tijd komt de vrouw binnen en heeft ze mij gevonden. Tegelijkertijd rent mijn zusje over de trappen en klimtoestellen naar beneden, aangemoedigd door mijn moeder, om "buurt vrij" te roepen.
Vervolgens klim ik in de klimtoestellen loop ik over trappen. Ik kom een trap tegen die steil omhoog loopt, dan eindigt op een andere trap, die vervolgens een klein beetje naar beneden loopt en weer eindigt op een andere trap, die weer omhoog loopt. Eigenlijk wil ik deze obstakel niet nemen, omdat ik bang ben dat ik naar beneden val, aangezien de trap geen omheining heeft. Toch doe ik een halfslachtige poging.
Plots zit ik op een klimtoestel, een soort plateau, en vlak onder mij zit een groep mensen die door iemand worden toegesproken. Iemand vraagt aan mij of ik de lantaarns naar beneden wil klappen, omdat ik er toch vlakbij ben. Echter, onder de lantaarns lopen hoogspanningsleidingen van een trein. Toch klim ik omhoog, tot ik word geroepen: het is niet meer nodig, ze kunnen de lantaarns op afstand bedienen en dus inklappen.
Dan zit ik op de grond, samen met een groep mensen, en er liggen drie bloemen op de grond. Ik kan mij sowieso een grote gele bloem herinneren [interessant is dat ik vandaag een enorme zonnebloem heb gekregen van mijn stage]. Iedere persoon hoort bij een bloem, om zo groepen te maken. We krijgen de opdracht om zoveel mogelijk kuikens te verzamelen als groep, en die kuikens lopen in groepjes rond. We scheppen ze op met een snoepschep. Een paar kuikens lopen richting een andere groep en ik schep ze op, maar ik neem ook een ander kuiken mee. Ik ben bang, angstig dat ik het leven van het kuikentje heb beschadigd door het uit zijn familie te halen. Vreemd genoeg verandert het kuiken nu in een ienieminie-zeehondje die zich stevig om mijn vingers klemt. Het kijkt angstig uit zijn ogen. Ik schrik wakker.

Sorry voor de lange droom, maar ik zit in een nogal heftige transformatie-proces en ik heb het vermoeden dat deze droom mij iets belangrijks probeert te vertellen.

6 jaar geleden
Beheerder

Doet mij denken aan het labyrint van Escher.
Links de klimtoestellen rechts allerlei nog verborgen mogelijkheden en kamers.
Links dus het stunten en moeizaam klauteren waar je zusje blijkbaar behendig in is. (onbewuste kant)
De wasmand geeft iets aan van wat gereinigd moet worden en gesorteerd.
De Marokkaanse vrouw doet denken aan een zuidelijke cultuur, veel meer aards dan de onze. (chtonisch)
Mogelijk ook bewoonster van de regionen ten zuiden van het middenrif.
De wasmand kan een beeld zijn van het rieten bootje. (Mozes thema)

Beneden bestaat spanning/stress. De trein is weer de levenstrein (libido).
Lantaarns staan waarschijnlijk voor bewustwording.
Beneden kun je als het onbewuste zien en wie weet ook als chakra's?

*Denk aan de film met Lancelot/ Richard Gere en Sean Connery als King? die een kermisachtige machinerie moet doorlopen om de hand van de koningin de winnen. (initiatie thema)

De zonnebloem doet denken aan de zonnevlecht en de corona.
Is ook een mandala. Zielebloem.

Het zeehondje is een bekend zielesymbool (ook tranentrekker)
Kan transformeren tot kind. Is nog een deel van het onbewuste.
Kuikens kunnen leerlingen zijn of stukjes van jezelf die je moet voeden en ontwikkelen.

Anonieme bezoeker
6 jaar geleden

Inderdaad, ik dacht ook aan Escher! Dus je zou kunnen stellen dat het een symbolische droom is van het leven: de kamers zijn de mogelijkheden, en de trappen e.d. de obstakels. Waarbij de lantaarns staan voor bewustwording en kuikens/het zeehondje de onbewuste delen van mijzelf die nog ontwikkeld gaan worden.