Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Overleden personen in mijn droom

John65
5 jaar geleden

In januari 2013 overleed mijn vader, 80 jaar. We konden geen afscheid nemen, hij kreeg een hersenbloeding en kwam niet meer bij kennis. Een enorme schok.
Ik belde er die week over met een oud-collega. Deze collega, een man die een jaar of 18 ouder was, heeft mij 20 jaar geleden ingewerkt op onze afdeling en ik kon goed met hem opschieten, hoewel we ook een paar jaar niet on speaking terms waren. Vlak voor zijn pensioen legden we het bij. Hij had een zwaar leven gehad en ook op kantoor was het erg zwaar voor hem, omdat hij het mikpunt van een erg gemene chef was. Hij verliet kantoor erg depressief.
We kregen telefonisch weer contact en spraken om de 2, 3 maanden een uur of wat met elkaar, vooral over de rottijd op kantoor (ik ben zelf kort na hem ontslagen na een conflict met diezelfde chef) maar ook over ons leven na het ontslag cq pensioen.
Na het overlijden van mijn vader sprak ik hem weer en hij leefde erg met me mee. Hij voelde zich toen niet goed, was somber en kampte met het verleden.
Groot was voor mij de schok toen ik precies een maand na mijn vaders overlijden een rouwkaart kreeg : mijn ex-collega was plots overleden. Dood gevonden. Uit een kort gesprek met zijn ex maakte ik op dat het een zelf verkozen dood was. Ik miste onze goede gesprekken lange tijd en vind zijn dood een enorm drama.

Nu over de dromen. Zowel mijn vader als die collega komen regelmatig in die droom voor. Niet vroeger, maar nu, terwijl ik wéét dat ze dood zijn. Gisteren die collega weer. Er was een feest of receptie, en ineens stapt hij binnen, in het zijn pak zoals hij er altijd bij liep. Ik was zeer verrast, en zei hem "Maar je bent toch dood ? ". Hij glimlacht en zegt "Ja, maar ik ben er weer en moet even nog wat dingen regelen". En dat is het net als met mijn vader als die in mijn droom komt : het is zó druk in de kamer waar we zijn, dat ik niet kan vragen wat ik wil aan hen. Ik wil zóveel zeggen en vragen, maar mijn vader en die collega hebben haast en verdwijnen weer in de masse. Dan is de droom voorbij of de rest weet ik niet meer.

Waarom komen ze zo vaak in mijn dromen ? Wat komen ze doen en waarom hebben ze zo'n haast ?

5 jaar geleden
Beheerder

Dit zijn verwerkingsdromen.
Inhoudelijk zit er te weinig in om meer te kunnen zeggen.
In je geest vorm je die beelden en de trauma's versterken dit met energie.
Soms hebben mensen wel contacten met overledenen maar het is meestal niet goed uit te maken of het eigen voorstellingen zijn of werkelijke ontmoetingen. Daartoe zouden er voor jezelf afwijkende inzichten moeten ontstaan dus niet wat je ego streelt.

Als voorbeeld: Jung droomde over zijn vader, die al lang overleden was. Hij vroeg hem of hij gelukkig was.
Zijn vader antwoordde verrassend. Hij moest nadenken wat hij als geluk kon omschrijven, omdat zijn gevoelens daar heel anders waren.
Maar ja, in die zin was hij gelukkig. Op de vraag wat hij daar nu deed, antwoordde hij, dat hij muziek studeerde en cello speelde?
Iets wat hij tijdens zijn leven gewenst had maar niet kon realiseren.
Zodra je in dromen woorden gaat gebruiken ontwaakt het kritische verstand en daarmee het bewustzijn en dan wordt je wakker en vervluchtigd de droom. Het verstand is meestal de dominante functie.

John1965
5 jaar geleden

Dank voor je uitleg. Wat me opvalt is dat ik in die dromen de enige ben die verbaasd is om overledenen te zien binnenstappen. Als het mijn vader betreft zijn mijn zus, broer en mijn kinderen er vaak bij en die vinden het heel normaal. Bij die oud collega zijn vaak collegae aanwezig die niet luisteren als ik mijn verwondering uitspreek over zijn binnenkomst. Overigens is het in die werkdromen zo dat ik wéét dat ik ontslagen ben, maar toch gewwon op kantoor ben. Dit terwijl ik na het ontslag nooit meer op dat kantoor geweest ben. De ruimten in alle dromen zijn op zich onbekende ruimten, vreemde kantoren, en huizen die ik niet ken, alleen de aanwezigen.

5 jaar geleden
Beheerder

De anderen zijn denkbeelden in je geest.
Het onbewuste is een labyrint met talrijke mogelijkheden, dus ook vele kamers.
Of bijbels In het huis mijns vaders zijn vele woningen (sferen/ verblijven/ lagen)
Neem dromen niet te concreet, ze zijn symbolisch.

Het herhalen van situaties is heel gewoon en komt vaak voor.
In het onbewuste bestaat geen tijd en lopen periodes door elkaar heen.
Je kunt zelfs als je oud bent nog dromen op de kleuterschool te zitten b.v.
Wat meer een les of houding kan betekenen.
Het verleden rakelt vaak op vooral als er nog veel emotionele energie is vast zit.
Een sterfgeval is altijd beladen en keert dan ook terug tot het verwerkt is.