Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Verlamd van kalmte

Magnet
12 oktober 2016

Hallo allemaal,

Sinds kort probeer ik mijn dromen te analyseren, maar ik weet gewoon niet goed wat ik met deze droom aanmoet, vooral het gedeelte dat ik verlamd ben van kalmte.

Context: direct nadat ik wakker werd dacht ik aan een persoon, laten we deze persoon X noemen. Persoon X is mijn docent geweest en heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Hij is eigenlijk de enige persoon waarbij ik mij 100% veilig voel en wie ik vertrouw.
We zitten in een lastig parket, want hij wilt het contact verbreken, maar het is elke keer dat hij A zegt en B doet. In dit geval: hij zegt dat hij het contact wil verbreken (wij hebben voornamelijk over WhatsApp contact), maar ondertussen reageert hij wel op mijn berichten. Dit is al een paar jaar aan de gang.
Mijn gevoel heeft al die jaren ook vertelt dat er iets niet in de haak is met onze band, dat er wel meer is dan alleen een vertrouwensrelatie, maar hij heeft letterlijk gezegd dat hij geen romantische gevoelens voor mij heeft ontwikkeld. Maar ondertussen hoor ik van vriendinnen en zelfs mijn huisarts en psycholoog dat dat niet voor 100% waar is wat hij zegt.
Ik probeer nu geen contact meer te hebben met hem, maar elke keer als ik trots ben ik dat ik een Y aantal weken verder ben zonder zijn contact, krijg ik een droom en dan twijfel ik aan alles...

Ik ben in een donkere omgeving, met de kleuren donkerblauw en paars en glitters. Ik zie de spijlen van mijn eigen bed. Ik voel mij veilig, want ik ben bij een persoon die ik 100% vertrouw.
Ik lig in de armen van de onbekende man, met mijn hoofd op zijn schouder, zo tussen zijn hoofd en nek in. De man sust en aait mij rustig door mijn haar. Ik kalmeer, en nog meer als ik mezelf inbeeld dat het persoon X is. Op een gegeven moment ben ik zo rustig dat ik verlamd raak, maar het voelt fijn en prettig.
Voorzichtig word ik neergelegd op het matras. De man onderzoekt mij en lacht mij vriendelijk toe als hij ziet dat ik helemaal van de kaart ben. Ik vind het niet erg - ik moet er zelfs een beetje om lachen - en ik laat het allemaal toe. Nog steeds ben ik verlamd van kalmte en het is goed zo...

Ik hoop dat iemand mij kan helpen...

12 oktober 2016
Beheerder

De verlamming is een vorm van gewillige overgave en hypnose. (paralyse)
Het is totaal ongepast om als leraar een intieme relatie aan te gaan met een student.
Vaak is het een ongelijkwaardige relatie in de zin van leraar/leerling.
Het is nog ongepaster dat hij contact blijft zoeken, wat zijn afhankelijkheid onderstreept.
Met een leraar in bed liggen kan al helemaal niet.
Het is meer de leraar die hier de zaken in de hand zou moeten houden, maar dat duidelijk niet kan.

De spijlen van het bed lijken mij tegelijk tralies van zelfbeperking, de gouden kooi.
Hij "onderzoekt" je, ik neem aan handtastelijk?
Je kunt het geen Platonische relatie meer noemen.

Nu is het wel zo, dat een leraar het archetype van de Animus kan oproepen.
Jij projecteert dan je redder op hem, maar hij is niet in staat daar op een gepaste manier mee om te gaan. Dus jij bent deels ook zijn reddingsboei. Hij vult zijn gemis in via jou.
Verder koester je erotische wensen, want de manier waarop je bij hem ligt is die van minnaars.
In de droom speelt hij met je.

Nu speelt in elke relatie eros een rol, maar het is wel de taak van de meer volwassene om die verhouding te begrenzen en de nodige professionele distantie te handhaven.

Een hulpverlener moet erop toezien dat de ander juist niet afhankelijk wordt of blijft, maar je op je eigen benen zet en wijst.
Hij verkeert in een machtspositie en in veel landen is een relatie professioneel en juridisch taboe en verboden.

De paarse kleur is een lijdenskleur. Ook wel het sinistere of occulte/ mystieke(soms zelfs de dood).

Er is dus zeker iets mis met die relatie, zet er een punt achter en koester geen illusies.
Zolang je aan hem gehecht blijft blokkeer je ook jezelf voor een andere relatie.
Je draagt een bordje "Bezet".

Je zou kunnen stellen dat zijn anima onderontwikkeld is en overeenkomt met jouw ontwikkeling.
Voorop gesteld dat hij ouder is.
Jij zoekt dan waarschijnlijk een vooral betrouwbare vaderfiguur of een wijze.
Maar de onfrisse verhouding in de droom klopt niet met dat beeld.

De "kalmte" in de droom wijst op een volkomen passieve houding.
De hartstocht ontbreekt niet, maar is geintrojecteerd.
De ander mag eigenlijk alles met je doen.
Jij hoopt dat hij het initiatief neemt, zodat jij niet schuldig bent.
Maar je ligt verlamd op bed in plaats van op je benen te leren staan.
Dat is ook precies wat er gebeurd als eros voorrang krijgt.
De problemen lijken als sneeuw voor de zon te smelten.
Maar in feite worden de onderliggende problemen toegedekt en is de relatie niet meer werkzaam.
We noemen dat de overdracht. Het is de taak van een therapeut om die overdracht terug te spiegelen, zodat je je ontwikkelt tot zelfstandigheid.

Als een therapeut/leraar verliefd raakt op een cliënt, dient hij de behandeling te staken en over te dragen, omdat hij anders zijn objectiviteit verliest en geen vooruitgang zal boeken.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 12 oktober 2016 door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
12 oktober 2016

Dag Sheherazade,

Bedankt voor de verheldering. Ik schrok er enigszins wel van, om eerlijk te zijn.

De band is nooit handtastelijk geweest, het is alleen bij veel praten gebleven (veel mentale problemen toen ik nog op school zat, daar kon ik thuis nooit over praten, met hem wel). Wel hadden anderen (leerlingen, docenten, zelfs mijn moeder) het idee dat wij een relatie hadden. Ik ben er bang voor dat, als ik hem tegenkom, mensen merken dat er iets is tussen persoon X en mij.

Wat je zegt over de relatie klinkt mij bekend in de oren, ik kan de binding tussen persoon X en mij niet verbreken om een of andere reden. En wat die reden is, daar kan ik maar niet achter komen.

Ik droom heel vaak over persoon X en dat is de reden waarom ik deze droom hier heb geplaatst.
Deze droom heb ik op 25 september gekregen, misschien werpt het een ander licht op de zaak:

Ik zit aan een tafel, met voor mij een bord aardappelen met groenten. De sfeer is gezellig en voor mij zit mijn vriendin Z en het docententeam van de school. Maar het voelt awkward, omdat persoon X ook aanwezig is. Ik voel mij in het nauw gedreven.
"Hoe zit het met de man met wie je begin december bijna een relatie had?" vraagt vriendin Z, net als het stil valt. Ik hoop dat persoon X het niet gehoord heeft en zeg, na een tijdje in paniek te zijn geweest: "Bedoel je niet de relatie tussen mijn moeder en een man?"

Dan sta ik in de keuken de afwas te doen. Persoon X besluit om mij te helpen. Het voelt awkward en ik weet niet zo goed wat ik moet doen; ik voel mij nerveus.
Ondertussen komt persoon X steeds dichterbij staan. Plots sta ik in een andere hoek van de keuken de afwas te doen, de plek waar persoon X stond. Ik was af en hij droogt af. Ik neem even pauze, trek m'n schouders op en staar naar de grond. Persoon X begint met één hand mijn schouder te masseren, in de andere hand houdt hij z'n theedoek en een kopje vast. Vervolgens gebruikt hij beide handen om mij te masseren en ik geef mij helemaal aan hem over.

Plots werpt hij een blik op de klok en roept verbaasd: "Acht uur, zo laat al?" [De nacht daarna droomde ik weer over nummer acht]. Hij loopt de keuken uit en ploft neer op de bank, om vervolgens telefonisch medicijnen te bestellen.

Ik ga verder met de afwas. Persoon X heeft alle mokken rechtop gezet i.p.v. ondersteboven, zodat het water er niet uit kan lopen. Ik herstel de fout en zet de mokken een voor een weer ondersteboven. Dan komt een andere vriendin, persoon A, binnen en ze vraagt hoe ver ik ben.
"Bijna klaar," antwoord ik, maar het gaat tergend langzaam.

Even kort samenvattend was mijn interpretatie van deze droom dat persoon X en ik weer dichter tot elkaar komen, omdat hij toenadering zoekt door eerst met één hand te masseren. Dat hij even later medicijnen besteld (in de droom dacht ik dat hij dat voor mij deed) geeft aan dat hij zelf ook naar oplossingen zoekt. Maar als ik zijn fout herstel (de mokken), dan kom ik erachter dat dat tergend langzaam gaat. Het doorbreken van de vicieuze cirkel duurt te lang.

Wat is jouw interpretatie?

13 oktober 2016
Beheerder

Het is niet mijn bedoeling je te bruuskeren, maar ik moet je wel waarschuwen voor deze relatie.

Het is een losmakingsproces, maar er spelen onbewuste wensen en verlangens mee die beslist erotisch zijn te noemen en dit tegenwerken. Deze man zal een belangrijke rol hebben gespeeld in een stadium, maar het is heel riskant daarmee voort te gaan gezien het obsessieve karakter ervan.
Hij staat model. Hij is deels een uitbeelding van een archetype.
*In de oudheid was het heel gewoon dat leerlingen en leraren een relatie hadden. Kijk maar naar het oude Griekenland (alhoewel die relaties vaak homoseksueel waren, kwamen er ook heteroseksuele voor).
De Platonische verhouding komt dan ook in een ander daglicht te staan, want hij was beslist Gay.
Maar dat terzijde.
De animus is een uitbeelding van de mannelijke krachten in jezelf.
Door projectie ben je daardoor gehecht geraakt aan die leraar (of een andere geliefd idool)en omgekeerd is hij teveel gehecht aan jou.
Hij zou degene moeten zijn die de nodige afstand moet nemen en alleen in beeld komen als je echt raad nodig hebt. Beter zou het zijn die rol aan een ander toe te bedelen, ook al is een vertrouwensrelatie belangrijk, hier voelt het niet zuiver aan.

Je haalt ergens een relatie tussen je moeder en die man aan.
Dat is deels een afleidingsmanoeuvre maar wijst er ook op dat zijn verhouding niet klopt.
Hij zou een vrouw van zijn leeftijd moeten zoeken, maar is daar wellicht niet rijp voor.
In bedekte termen wijs jij op die corrigerende houding, maar past die niet toe op jezelf.

De kopjes op de aanrecht geven iets aan als it's not my cup of thee.
Kopjes hebben een analogie met borsten.
Samen afwassen is een vorm van verwerking maar ook een aanloopje naar meer intieme toenadering, wat ook duidelijk in de droom naar voren komt. Hij zou het liefst jou afwassen en afdrogen en jij zou het waarschijnlijk toelaten. (De verboden wensen van Freud.)Het is een soort broeierig Bilitis sfeertje van dromerige maar niet mis te verstane erotiek.

De keuken is de plaat van warmte en de haard (de schoot) In de keuken maak je recepten klaar, eten en erotiek zijn zeer nauw verbonden. Over de kopjes valt nog meer te zeggen op dat vlak.
Kenmerkend is vooral dat de kopjes met inhoud blijven staan. Hij wil het dus zo behouden en er in volle teugen van genieten. Jij zet ze liever leeg op een afdruip-rekje.

Een en ander produceer je natuurlijk ook zelf. Hij is een geïdealiseerde maar te waarschijnlijk te oude partner.
Je wilt eigenlijk wel en geen erotiek. Zolang het maar veilig blijft en net niet echt. Liefde zonder seks.

De tegenstrijdige awkward gevoelens vertellen meer dan genoeg, het zijn gezonde instincten die je waarschuwen voor die man. Je onbewuste voelt haarfijn aan dat er meer speelt.
Op zich is een relatie met een oudere of wijzere partner heel begrijpelijk, (vooral na b.v. misbruik), maar in dit verband kan en mag het niet, of je moet hulp gaan zoeken voor je verdere problemen, want hij kan je niet helpen als de erotiek een dominerende rol speelt. (eros is meer dan seksualiteit, het is een breed begrip. Liefde tussen leraar en leerling mag alleen bestaan op intellectueel vlak, maar misschien ziet hij in jou wel een muze?)

De sleutel tot het ontbinden van die ongezonde verhouding kan alleen liggen in het inzien en oplossen van de wederzijdse projecties. Dat is waar je aan moet werken.



2 keer bewerkt. De laatste keer was 13 oktober 2016 door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
13 oktober 2016

Dag Sheherazade,

Nogmaals bedankt voor je reactie. Het bevestigt wel wat ik al een tijdje denk: dat er wel meer speelt dan een vertrouwensrelatie.

Ik begrijp alleen niet voor 100% hoe je uit die dromen haalt dat hij ook aan mij gehecht is en dat hij seksuele gevoelens voor mij heeft, als ik dat goed begrepen heb. Mag ik vragen op basis waarvan je dat denkt?

Die tegenstelling van wel en geen erotiek klopt helemaal. Enerzijds heb ik die behoefte wel, aan de andere kant vermijd ik het.

Heb jij een idee hoe je die wederzijdse projecties kan oplossen? Moet je daar voor naar de therapeut gaan (daar ben ik al mee bezig, maar niet voor deze specifieke reden)?

13 oktober 2016
Beheerder

Projecties kun je oplossen door erover te praten.
Maar dat kan alleen met iemand die er onafhankelijk tegenover staat.
Projecties zijn moeilijk te doorbreken want beiden hebben een blinde vlek.
Hoe meer erotiek er in het spel is hoe blinder men is.
Dat geldt zowel in de liefde als in de therapeutische relatie.
Kijk een overdracht is op zich niet verkeerd, maar het is beslist niet de bedoeling deze te voeden.
Als er van jou geen hulpvraag uitgaat moet hij geen raad aanbieden.
Als jij geen contact zoekt, moet hij het ook niet doen.
Je bent er als hulpverlener alleen als dat gewenst is of noodzakelijk.
Dat is hier dus niet meer het geval.

Ken je het boek Het intieme uur van Susan Baur?

Jij mag best verliefd zijn, maar hij moet dat niet voeden want dan bindt hij je aan zich.
Hij moet die liefde terug spiegelen naar jezelf.
Het gaat immers om jou, niet om zijn behoeften.

Ook al kwam je nooit tot seksuele handelingen het speelt gegarandeerd een rol zoals je dromen aangeven.
In de jaren 60 van de vorige eeuw was het mode om met je leraar of therapeut naar bed te gaan.
Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer toegestaan. Het is zo gemakkelijk misbruik te maken van iemands nood. Hoe goed bedoeld ook, hij moet leren afstand te houden.

De taak van een leraar is om een leerling op eigen benen te zetten.
De verleiding tot de uitverkorenen te behoren is een valkuil voor velen.
Hij moet dat weten en daar niet mee spelen.

Dat je behoefte hebt aan erotiek mag best, maar niet met hem als leraar.
Zoek iemand van je leeftijd en niveau.

Het is zeker een goed idee naar een therapeut te gaan om je projecties op te lossen.
Dat kan alleen door in te zien wat je projecteert. Al die eigenschappen zitten namelijk onbewust in jezelf. Zolang je projecteert, zul je ze daarom zelf niet ontwikkelen en daarin schiet je leraar dus precies volkomen tekort. Maar door je mogelijkheden te helpen ontwikkelen zou je onafhankelijk van hem worden en dat voelt hij onbewust aan. Dat nu is de kooi van het bed.
Je mag het ook een Blauwbaard relatie noemen.
Zij mocht immers ook niet naar buiten om de wereld en haar krachten te ontdekken.

Anonieme bezoeker
15 oktober 2016

Ik heb de laatste dagen heel erg nagedacht over de droom en wat jij er over hebt verteld. Dat heeft blijkbaar veel impact gehad, ik denk dat dit het vervolg is:

Ik sta in het huis waar ik grotendeels ben opgegroeid en de deurbel gaat. Ik doe de deur open en voor m'n neus staat m'n date: een man met blond, kort krulletjeshaar en blauwe ogen (hij lijkt heel erg op Gordon van de Toppers).
Dan staan we in m'n slaapkamer en de badkamer wordt door m'n moeder klaargemaakt voor ons. We, de man en ik, gaan gezamenlijk douchen. We zijn naakt en hij zoekt steeds meer toenadering, maar ik wil er niets van weten. Plotseling stopt hij zijn penis in mij. Ik deins achteruit en stap de douche uit, een einde makend eraan.
Dan staat m'n zusje daar - naakt - en neemt het ervan met de man.

Mijn eigen interpretatie:
Het huis staat voor m'n ziel, met de kamers als onderdelen van m'n psyche. Dat de deurbel gaat duidt erop dat ik open sta voor nieuwe ervaringen. Ik open vervolgens de deur voor deze nieuwe ervaringen, ik laat ze toe, en ik denk dat met deze nieuwe ervaringen het inzicht wordt bedoeld over persoon X die jij mij aanreikte(overigens is het type dat in m'n droom opkomt niet het type waar ik op val).
De slaapkamer staat voor intieme relaties, de badkamer voor de last die ik met mij mee moet dragen (persoon X dus). Wat m'n moeder er mee te maken heeft kan ik mij niet zo snel bedenken, wellicht verwijst het naar wat je al eerder hebt verteld, namelijk dat persoon X iemand van z'n eigen leeftijd moet zoeken?
Dat ik met m'n date douche geeft aan dat ik de last weg wil wassen. M'n date zoekt steeds meer toenadering en ik wijs hem af: ik heb een actieve houding (in plaats van passief in de droom die ik beschreef in de beginpost). Toch zet m'n date door en dat lijkt mij te vertellen dat ik het probleem met persoon X niet snel verholpen krijg.
Ik druip af, ik ben er klaar mee, en m'n zusje neemt het over. Zij heeft meer ervaring dan mij op het gebied van liefde en seks, maar verder weet ik niet wat zij met deze droom te maken heeft.

Wellicht kan je enkele dingen eruit pikken die ik foutief interpreteer of waar je een andere kijk op hebt?



1 keer bewerkt. De laatste keer was 15 oktober 2016 door Magnet.

15 oktober 2016

Het huis is je zelf, je body & soul. Het is de basis van je bestaan. De deurbel gaat en dat is een alarmbelletje. Een manspersoon die je toe wilt laten. Het zijn mannelijke eigenschappen die je toe wilt laten in zeer intieme plekken. Het zijn de mannelijke eigenschappen die onbekend voor je zijn, maar wel wilt toelaten. Deze eigenschappen zijn o.a.: probleemoplossend, assertiviteit, competitief en rationeel. Je bent te veel in je emotie en het is verstandig om wat meer naar de rationele kant te kijken. Toch deins je terug, maar dit zijn wel eigenschappen waarmee je jezelf sterker kan laten worden. De penis is een vruchtbaarheidssymbool.

Anonieme bezoeker
15 oktober 2016

Ik vraag mij dan alleen af welke betekenis mijn moeder en zusje hebben in deze droom?

16 oktober 2016
Beheerder

Met je moeder en zusje vorm je bijna het vrouwelijke drietal.
Nu is dat drietal mythisch en archetypisch.
3 Vrouwen en één man? Toch slaagt die bandiet erin binnen te dringen.
Nu is dat juist, zoals Esme zo mooi omschreef, model voor bepaalde eigenschappen.
Door het afstoten van de man als invloed (katalysator) is deze overgegaan een zustereigenschap te bevruchten.
Wat we winnen is, dat de fixatie op X (leraar) voorbij is, of minstens er een ontwikkeling gaande is.
Het blonde krulletjeshaar en de blauwe ogen doen mij sterk denken aan Cupido.
Hij is precies zo als je in de Griekse mythologie zou verwachten, (maar ook een deugniet).
(*Pan kon andere gedaantes aannemen. Gordon zou dat goed vertegenwoordigen, want hij is ook een schelmenfiguur, bokken-pruik en wie weet -pootjes en een pijlstaart?). Pan was een vruchtbaarheidsgod en daarom noodzakelijk viriel. Gordon is een heldenfiguur, een viriele glitterster, een god van de beeldbuis (godenfixatie/ idolatrie). (een beeld van de in dat geval mannelijke 4-heid/ de Toppers)
Toch is transformatie gaande.
Waarheen dit zal leiden moeten we nog afwachten.

De penis is inderdaad een vruchtbaarheidssymbool en ook een beeld van energie en kracht.
Het binnendringen in het huis kun je al als een vorm van penetratie zien.
Zoals ook de deur een opening of uitnodiging kan zijn. (vaginasymboliek)
Je legt de droom al heel behoorlijk uit Magnet.

De vrouwelijke drie-eenheid en het viertal.
Vermoedelijk is dat 3 tal, dat oeroud is, afgeleid van de Maan-fasen.
Vaak zie je daarbij het kind, de volwassen vrouw en de oude vrouw (moeder)
De vierde fase is de dood of de duisternis/onbewuste. (Cycli van de natuur en het leven)
Door het bevruchtende element zal er een energetische verandering ontstaan.

De vierheid vertegenwoordigt een heelheid. (quaterniteit)
Op zich kan dit dus een gunstige ontwikkeling zijn.
Het mannelijke element kan immers niet ontbreken.
Het blonde haar en de blauwe ogen lijken een meer geestelijke inhoud te hebben.
Dat is anders dan de chtonische Pan die natuurgericht is. (en daarom instinctief/ driftmatig, of bestiaal, meer de primitieve man/ half dier/ half mens/ half bewust)

De badkamer is reiniging, maar ook beeld van samenvloeien/eenwording. (zich blootgeven)
Van liefde is in dit geheel geen sprake. Dus Eros (in wezen Kundalini)in zijn pure vorm (laagste chakra's)
Maar dat kan wel aanleiding geven tot hogere vormen.

Een punt is wel duidelijk, je ligt niet meer verlamd op bed.
Al is het bed nu verwisseld voor het huis.
Je weerbaarheid is al gegroeid.
Ook geef je je niet meer over aan eros zonder verzet.
Jij zoekt nu meer dan goedkope seks.
Je zusje kan staan voor de lagere driften in jezelf.
Zo zou de moederfiguur model kunnen staan voor de oudere rijpere, wijzere vrouw.
De 3 eenheid is natuurlijk ook een beeld van geestelijke ontwikkeling.



2 keer bewerkt. De laatste keer was 16 oktober 2016 door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
16 oktober 2016

Ik vind het in ieder geval fijn om ook van een ander te horen dat er een ontwikkeling gaande is. Al weet ik niet of mijn onderbewuste het daar mee eens is: ik had gisteravond enorm moeite met in slaap vallen, omdat ik steeds duizelig werd. Maar dan ook zo duizelig dat ik wakker schrok en rechtop moest zitten om mijzelf te verzekeren dat alles in orde is.
Helaas was ik vandaag ook al de hele dag duizelig en ik weet niet waar het plotseling vandaan komt.

Afijn, vannacht weer een droom en ik weet niet zo goed wat ik er van moet denken. Het lijkt niet direct in verband te staan met persoon X, maar iets in mij zei direct na de droom dat dat wel zo was. En het begin van de droom is heel positief, maar het slaat al snel over in een negatieve stemming.

Ik ben in de woonkamer van m'n huidige verblijfplaats. Het is zonnig buiten, en de kamer is helder, bijna wit. Het lijkt op een dag die de overgang is van winter naar zomer.
Plots zit mam op de bank en zegt ze laconiek: "We gaan weer terug verhuizen." Ik raak in paniek en word boos, want dit wil ik helemaal niet!

Afijn, de interpretatie van mijn kant.
De woonkamer staat voor hoe ik mezelf zie. Het wit staat voor een frisse blik op het leven, net als de overgang van winter naar zomer: er is sprake van groei en wijsheid. Dat mam tegen mij zegt dat we gaan verhuizen duidt op veranderingen. Ik reageer er boos en paniekerig op: het duidt op een gebrek aan controle en kracht, en het symboliseert de frustratie en teleurstelling in mijzelf.
Vooral die tegenstelling tussen wit/de overgang van zomer naar winter en het boos en paniekerig zijn, ik weet niet wat ik daar mee aanmoet?

Oh ja, toevoeging: ik werd heel kort wakker na de droom en was helemaal in de war. Het eerste wat ik dacht: "Ik wil helemaal niet terug verhuizen! De treinverbinding hier is zoveel beter dan daar!" Het voelde ook alsof ik in m'n bed lag op die locatie waar ik dan terug naartoe zou gaan. Maar ik ben er niet 100% zeker van of dit een gedachtegang was in de droom, of dat ik werkelijk wakker was...



2 keer bewerkt. De laatste keer was 16 oktober 2016 door Magnet.

16 oktober 2016
Beheerder

Je interpreteert het prima.
Je wilt niet terug naar je oude situatie.
Dat is alweer een eigen standpunt vormen.
Dat is overigens een van de mogelijke uitingen van de bevruchting. (daadkracht/ doorzettingsvermogen)
Natuurlijk wil je niet terug in regressie.
Ook niet naar de passieve houding in dat kinderbedje met spijlen (de box)

De duizeligheid kan komen door stress en chaos in je hoofd.
Maar het kan ook komen als je niet goed in je lichaam zit, of er een beetje uit/naast hangt.
Je bewustzijn is dan gepreoccupeerd door andere zaken die je deels onbewust houden en daarmee onoplettend.

Anonieme bezoeker
16 oktober 2016

Dag Sheherazade,

Bedankt voor je snelle antwoord. Ik wil je een privébericht sturen, maar helaas lijkt dat niet te werken, dus dan maar op deze manier.

De laatste tijd ben ik in mijn hoofd heel erg bezig met persoon X en wat je uit mijn dromen haalt (en wat Esme erover zegt, bedankt voor de input!). Ik heb het er nu makkelijker mee om het verleden te accepteren, maar toch voel ik heel diep van binnen weerstand. Ik zie in die zin een verband met de duizeligheid. Stiekem hoop ik dat mijn dromen mij verder op weg kunnen helpen daarmee, al kan ik dat natuurlijk niet dwingen.

Door jouw uitleg geloof ik meer in spiritualiteit en ik wil mij daar meer over verdiepen. Ik ben al langs de bieb geweest over de 'basis', bijvoorbeeld "encyclopedie van magie en esoterische wijsheid". Deze druk komt uit 2000 of 2002 en het leest niet zo goed.
Heb jij tips voor andere goede boeken over spiritualiteit?

16 oktober 2016
Beheerder

Dat is een moeilijke vraag want ik kan bogen op een complete bibliotheek.
Door de ervaring en veel studie vorm je op termijn een visie.
Maar geen enkel boek en zeker geen encyclopedie kan je daarin een volledige wegwijzer zijn.
Het doet mij denken aan een parabel van Jezus. De "leerlingen" vroegen naar de hemel.
Hij antwoordde: "maar hebben jullie dan de smalle poort al gevonden die ten leven leidt?"
Vertaald betekent dat ongeveer het derde oog of verruimd bewustzijn.
De doden werden als onbewust geschetst.

Jung heeft enorm veel geschreven maar is ook moeilijk toegankelijk.
Je zou b.v. als er nog aan te komen is het werk van Jolanda Jacobi kunnen nemen.
Zij is een prima inleiding tot Jung. In het Duits heet een van de boeken Die wircklichkeit der Seele.
Is ook vertaald.

Kom er nog op terug, maar het internet is zo mega-traag, dat er niet meer mee te werken valt.

Anonieme bezoeker
16 oktober 2016

Het hoeft geen hoogwaardige kwaliteit literatuur te zijn, boeken uit de bibliotheek zijn goed genoeg voor mij :)

17 oktober 2016
Beheerder

Het internet werkt weer hèhè.

Lees dit eens door:
[www.members.shaw.ca]

Het blijft moeilijk om literatuur aan te geven.
Er is niet een boek dat voldoet.
Het is meer een zoektocht die na verloop van tijd inzichten oplevert.
Jung was voor mij een bruggenbouwer en ik heb op gebied van symboliek veel van hem geleerd.
Het is meer een manier van denken en het samenvoegen van symboliek.

Joseph Campbell is ook een prima voorbeeld zoals de held met de duizend gezichten.
Het beste boek echter draag je in jezelf mee en de leraar verschijnt als de leerling zover is.
Waarmee ik natuurlijk het innerlijk bedoel.
Dromen analyseren levert vanzelf een encyclopedie op.

Jolande Jacobi is de beste insteek naar Jung.
Zoals De psychologie van Jung.

Of De mens en zijn symbolen van Jung.
Westers bewustzijn en oosters inzicht. Marie Louise Von Franz.
De werkelijkheid van het onbewuste.

Vom Bilderreich der Seele: Wege und Umwege zu sich selbst
Boek van Jolande Jacobi

Anonieme bezoeker
17 oktober 2016

Bedankt voor de tips!

Ik heb vannacht een droom gehad waar ik geen touw aan vast kan knopen. Ik kan mij daarbij delen van herinneren, want ik weet wel dat het een hele lange droom was.

Ik ben op een oud, donker station, waar je nog heel duidelijk de leidingen (zoals van de industrie) kan zien. Het is druk op het station, en ik moet naar Groningen (dat is voor mij praktisch de andere kant van het land). Het is zelfs zo druk dat ik besluit om de volgende trein te nemen. Dat duurt gelukkig niet lang, want na drie minuten staat er een nieuwe. Ik stap in [...].

Ik loop met twee jongens over straat. Zij moeten, net als ik, naar het college toe. Haaks op straat, aan het eind, zien we een wilde rivier, waar veel hout in ligt. Het stroomt met een hoge snelheid mee met het water.
Een van de jongens beweert dat we langs die rivier moeten voor de kortste route. De jongen loopt langs het water om te checken of het veilig is. De andere jongen en ik wachten af. Even later komt de jongen terug en zegt dat het niet veilig is. Hij vraagt dan hoe laat het is. "Vier over half negen," antwoord ik als ik op m'n horloge kijk om mijn pols. "Shit," zegt de jongen, "we komen te laat!" [...]

Ik zit in een donkere collegezaal, eerst in het midden, en dan linksvoor. Er zitten veel mensen, maar de zaal is niet volledig bezet. Er geven twee mannen les. Ze zijn aan het tekenen en wij moeten raden wat het betekent. Een van de mannen tekent een handgranaat.

Er zitten zoveel symbolen in waarvan ik de betekenis niet kan vinden of waarvan ik geen verbanden kan leggen dat ik niet weet wat ik moet met deze droom. Het lijkt mij wel een waarschuwende droom, kijkend naar de handgranaat. Aan de andere kant zitten er ook positieve symbolen in, zoals de trein waar ik in stap en het kolkende water waarvan we besluiten om niet langs te lopen.

Anonieme bezoeker
18 oktober 2016

Die duizeligheid komt steeds vaker voor... Ik was gisteren achter m'n laptop aan het werk voor de studie toen ik mij plots vastgreep aan de tafel en mij serieus voor een moment afvroeg waar ik was. Ik heb ook het idee dat ik minder mezelf ben. Kan dat te maken hebben met de dromen?

18 oktober 2016
Beheerder

Het kolkende water en het hout betekenen verstopping van de levensrivier.
Angstsymbolen om aan de overkant van de beproeving te komen.
Je volgt de loop van de rivier als een levenspad.
Het college is een leerschool maar donker zoals het onbewuste.
De handgranaat wijst op een opgekropte emotionele lading (woede)
Waarom Groningen? Een stad kan een Zelf symbool zijn.
Het land kun je ook als de psyche zien en dan denk je aan het hoge, misschien wel kille, rationele noorden. Maar er kunnen persoonlijke associaties meespelen.

Dat vreemde gevoel niet jezelf te zijn vertelt dat er een innerlijke chaos plaatsvindt.
Een herordening en wellicht is de handgranaat een vorm van burgeroorlog.
Soms moet het oude sterven voor er iets nieuws kan ontstaan.
In periodes van grote stress kun je het gevoel hebben buiten jezelf te staan.
Het leven stroomt dan aan je voorbij. Samen met het wrakhout.
De rivier is de stroom der gebeurtenissen.
Je zit in een tumult, daarmee stemmen je dromen overeen.
De schepen achter je verbranden?



2 keer bewerkt. De laatste keer was 18 oktober 2016 door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
18 oktober 2016

Ik heb geen idee wat Groningen hiermee te maken heeft. Ik woon wel in een stad waar de intercity richting Groningen altijd stopt, wellicht zit daar de associatie. Ik ben ook nog nooit in Groningen geweest, want het is praktisch de andere kant van het land voor mij (ik woon in Zuid-Holland).

Wellicht komt die innerlijke chaos voort uit het conflict dat ik met mezelf heb over persoon X. De droomverklaringen maken het makkelijker om te accepteren dat persoon X wel iets voor mij voelt, maar niet wil toegeven. Aan de andere kant ben ik er boos over (aha, handgranaat) dat hij tegen mij gelogen heeft: ik wil graag met hem daarover in gesprek. Ik denk alleen dat dat geen goed plan is. Not sure what to do...

19 oktober 2016
Beheerder

We kennen wel de uitdrukking "over Groningen naar Maastricht", wat inhoudt, met een grote omweg.
Het (kille) noorden kan met een rationele houding te maken hebben, of rationalisatie.
Jij zit vol woede en emoties, maar de pin is er nog niet uit.
Je houdt van hem, maar tegelijk stoot je hem af als de Freudiaanse verboden lust.
Misschien is je accountnaam wel symbolisch magnetisch?
Dat is een patstelling. Uitpraten is soms goed, maar is het niet een haakje uitwerpen?
Wil je hem niet heimelijk in bed, zoals de droom aangaf?
Deze reacties ontstaan als een eros overdracht niet wordt beantwoord en terug genomen moet worden.
Is de ander professioneel, dan kan hij dat aan, want moet zelf objectief blijven.
Terug geven aam zichzelf vereist takt, want het object is, ook al wil deze dat nog niet inzien, verliefd.
Dus dat is kwetsend voor het ego. Je voelt je als bij een ontrouwe echtgenoot verraden of verlaten.
Daarbij komt elke zet aan bod. Veel energie is geïnvesteerd in de relatie en daarmee is een navelstreng ontstaan. Maar wat je investeerde behoort naar jou terug te vloeien.
Je gaat als het ware van Zuid-Holland naar het uiterste Noord-Holland. Innerlijk is dat vanuit de meer emotioneel beladen warme gebieden onder de "evenaar" naar het koude, meer nuchtere noorden.
Iemand met temperament heeft het daar moeilijk mee.
Ik denk dat het verwerkingsproces eerst wat moet rijpen voor je te emotioneel een gesprek aangaat.
Je weet immers nog niet wat er in jouzelf speelt. Daarom ben je minder bewust en dus onvrij.
Je bent letterlijk buiten jezelf, want een deel is bij hem.
Misschien ben je ook een beetje het noorden kwijt? De connectie.

Anonieme bezoeker
19 oktober 2016

Dag Sheherazade,

Ik ben inderdaad de connectie kwijt. Ja, ik houd van hem (ik moet er niet aan denken dat ik hem kwijt raak), maar mijn bewuste wil niet met hem het bed induiken. Mijn onderbewuste blijkbaar wel, haha.

Wat mij heel erg boos maakt is de manier van communicatie: hij zegt A, doet B. Wellicht heeft hij zijn redenen om te zeggen dat hij niet verliefd is, het zit mij alleen heel erg dwars dat hij niet eerlijk is.

Heb je tips hoe ik het verwerkingsproces kan laten rijpen en hoe ik erachter kom wat er in mijzelf speelt, behalve de dromen? Heb je tips die ik meteen kan toepassen?

19 oktober 2016
Beheerder

Niet zo eenvoudig, want op het internet mis je toch de non verbale communicatie en meer concrete benadering. Dromen blijven een goede bron van wat er in je onbewuste speelt.

Misschien wil hij het niet toegeven dat hij niet neutraal staat in de relatie.
Beter spreek je zoiets door, maar het is heel confronterend en de misvattingen onderling kunnen een bron van conflicten veroorzaken. Soms is dat een haat/liefde relatie, omdat projecties de neiging hebben zich te versterken, omdat het bewustzijn ze niet kan nuanceren. Bekende reacties zijn zwart/wit denken.
Het is voor beiden moeilijk, omdat er vaak schaamte speelt en emotionele chantage, vooral naar jezelf.
Je maakt je immers wijs van hem te houden, maar dat wordt niet aan de realiteit getoetst, of stuit op taboes.

De kwelling van de romantische liefde is de onbereikbaarheid ervan te koesteren.
Zoals de appelen der Hesperiden net buiten bereik blijven.

Probeer eerlijk te zijn tegenover jezelf. Het is waarschijnlijk een onmogelijke relatie.
Maar om nu die energie terug te nemen als illusie is pijnlijker dan de illusie koesteren.

Best mogelijk dat hij op dat vlak onvolwassen is en dan kun je niet verwachten dat hij het aandurft, want dat is glad ijs en kan ook zijn reputatie schaden. Misschien heeft hij nog meer fans?

Ik heb bij ongeveer iedereen die ik begeleid heb verliefdheden meegemaakt, zowel bij mannen als vrouwen. Ik weet dat het overdracht is.
Ze menen namelijk in de bijzondere aandacht en het begrip dat je toont uit toewijding een nieuwe vriendschap of liefde te hebben gevonden. Maar dat is niet de bedoeling van "hulp" verlenen.
Beetje voorzichtig met het porselein graag. Met wat humor kom je daar wel doorheen, wat zelfspot is prima. Naderhand als je dat rustig doorgesproken hebt, klaart de lucht op en kun je verder werken.
Soms best moeilijk, want er kan weleens iets leuks tussen zitten. lachen.
Het is best lachen soms om hoe iemand je idealiseert. Ik ben maar een gewoon mens en laat het niet toe toe verheven te worden. Daarom scherts ik graag, dat nivelleert.
Liefde kan heel belemmerend werken, want de ander is dan blind en meent de oplossing gevonden te hebben. Niets is minder waar.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 19 oktober 2016 door Sheherazade.

20 oktober 2016
Beheerder

Vraag je eens af, wat voor eigenschappen je hem toedicht?
Waar houd je van en wat wijs je af en dat in de meest sterke vorm?

Een heb je genoemd, hij is niet eerlijk, je voelt je bedrogen.
Verder houdt hij jou aan het lijntje, maar jij houdt het reddings-lijntje ook vast.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 20 oktober 2016 door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
20 oktober 2016

Ik heb even mijn oude dagboeken (vanaf 2014) erbij gepakt om een goed antwoord op je vragen te proberen formuleren.

Dat het waarschijnlijk overdracht is, daar werd ik in april 2015 op gewezen. Het is ook logisch: mijn vader heeft nooit interesse in mij gehad (ik heb het contact ook verbroken) en mijn moeder had altijd alleen negatieve aandacht voor mij (gehad).

Persoon X gaf mij altijd het gevoel dat ik er mocht zijn. Hij zat mij ook altijd achter de vodden aan, omdat ik zo slecht voor mijzelf zorgde. Zorgzaamheid, genegenheid en intimiteit, dat zijn kernwoorden die ik bij hem opplak.
Die beelden heeft hij ook bevestigd door mij te knuffelen; door door te vragen als ik hem tegenkwam buiten school (ik ben trouwens al drie jaar van school af en er zit 13 jaar leeftijdsverschil tussen ons); op een terrasje te gaan zitten met een mijn vriendin en ik tot twee keer aan toe; hij heeft mij een keer thuis gebracht; hij pakte mij vaak bij de pols vast als het lichamelijk niet meer ging... Ook stond hij altijd erg in mijn persoonlijke zone (niet dat ik dat erg vond) en toen we naar het station liepen hadden we licht lichamelijk contact (in de zin dat we zo dicht tegen elkaar liepen dat onze armen contact maakten).

Toevallig heb ik ook mijn dromen opgeschreven en het viel mij op: meestal hebben ze met persoon X een bepaalde vorm. Het gaat óf over seks, óf over zwangerschap en dat ik een kind van hem heb, óf ik ben ergens flauwgevallen/ik ben gewond en hij zorgt voor mij.

Teruglezend zie ik dat heel veel mensen het vermoeden hebben dat er iets speelt tussen ons: twee vriendinnen, de huisarts, psycholoog, maatschappelijk werker, zélfs mijn moeder...

Vaak heb ik ook geprobeerd om te vragen wat hij voor mij voelt/voelde, maar hij draait er altijd omheen.
Voorbeeld: ik vroeg of hij het lastig vond om met de huidige stand van zaken om te gaan die tussen hem en mij speelde. Zijn antwoord: "Ik vind het niet fijn om in een mentorrol geduwd te worden. Je bent te veel met mij bezig. Dat lost niets voor je op."
En toen ik, heel gevaarlijk, de vraag stelde of hij nog om mij gaf, antwoordde hij: "Wel in de zin dat ik je een mooi leven gun. Niet in de zin dat ik mij actief wil bezig houden met de zorg om jou."
Dit ging altijd over WhatsApp, want als we elkaar tegen komen hebben wij het nooit over de zaken die tussen ons spelen. Ik weet eigenlijk niet waarom...

Maakt dit de situatie duidelijker of is het nu juist één vage brij geworden? Kan ik trouwens uit jouw verhaal opmaken over "iedereen die ik begeleid heb verliefdheden meegemaakt", dat je een psycholoog bent o.i.d.?





Deze discussie is gesloten.