Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Niet wakker kunnen worden als je wilt

Ahmet
14 jaar geleden

Het gebeurd telkens bij mij als ik een enge droom heb ofzo en ik weet dat het een droom is en wakker wil worden ,dan sla ik me verrot op me gezicht om wakker te worden maar het lukt niet.Het is echt eng vooral als je achter na gezeten word door iemand. Volgens mij kan je zulke dromen niet voorkomen ?

Anoniemm
14 jaar geleden

kheb t ook! probeer tegen jezelf te zeggen in je droom:
Dit is niet echt, ik ga NU mijn ogen open doen. probeer het hardop te zeggen. ik krijg dan (met moeite) mijn ogen open. neem een slok water ofzo ga op je andere zei liggen dan gaat de droom in elk geval niet verder.. sucses

Siren
14 jaar geleden

Wanneer je weet dat je droomt + wakker wil kan je inderdaad hardop zeggen 'ik droom, ik weet dat dit een droom is', dan kan je ook alle personages langsgaan; 'jij bent mijn droom! haha, ik weet dat je niet echt bent, want dit is een droom!

Vervolgens ga je alle personages + objecten langs + blijft dit herhalen. Je kan ook hardop zeggen; Nu word ik wakker..
Je moet jezelf dan wel geloven.
Een andere methode is je zo lang mogelijk op 1 object in de droom te concentreren, als het goed is stopt de droom dan.

Wat ook een optie is, is de controle over je droom te nemen. Als je bewust droomt, kan je de confrontatie bewust aangaan met je angst op een veilige manier. Bijvoorbeeld door te vragen of het personage een belangrijke boodschap voor je heeft, je iets wil zeggen. Misschien kan je iets voor 't betekenen?
Je kan ook datgene wat je bang maakt aankijken + zeggen 'je bent maar een droom en ik ben niet bang voor jou"
Dit soort dromen bied je de mogelijkheid de confrontatie aan te gaan met je eigen angsten die jouw in het dagelijkse leven overheersen. Via deze weg kan je deze angst leren begrijpen+ overwinnen.

Nog een stapje verder gaan, wanneer je bewust bent dat je droomt= je ook bewust worden dat jouw gedachten je droom creeeren, oftewel, je 'kiest' voor andere gedachten waardoor je droom veranderd.
Voordat je gaat slapen kan je dan het beste alvast bedenken wat je graag zou willen doen in je droom. Bijvoorbeeld vliegen of
iets anders waar je blij van wordt..

Hopelijk heb je hier iets aan.
lieve groet Siren

14 jaar geleden

mag ik 1 ding vragen hoe in godsnaam kun je dat doen tenminste het lukt mij maar niet om de baas te zijn in mijn eigen droom ik kan niet praten ja alleen als mijn droom dat doet als ik echt bang ben wordt ik wakker maar anders niet :s help

Siren
14 jaar geleden

Het is ook o.k. als je vanzelf wakker word natuurlijk!
De toepassingen die ik aandroeg zijn meestal ook niet in een keer te realiseren+ de een kan dit makkelijker als de ander.
Het bewust zijn dat je droomt is de eerste stap van een Lucide droom. Er bestaan verschillende niveaus van Lucide dromen + dit is het eerste niveau. Je kan jezelf dmv intenties zetten+ oefeningen trainen steeds op hoger niveau te komen.
Dit is niet makkelijk maar het kan wel!
Je kan dit oefenen door je overdag herhaaldelijk af te vragen of je droomt. Dan check je of het wel of niet een droom is door bijvoorbeeld op een klok te kijken, weg te kijken, + weer op de klok te kijken.
Wanneer de tijd ineens is veranderd of de klok er ineens anders uitziet, droom je.. Een klok in een droom blijft vrijwel nooit hetzelfde.
Probeer erop te letten of dingen wel of niet kloppen, je kan ook controleren of het licht het doet door op de schakelaar te drukken.
Zo zijn er meerdere trucjes. Als je dit vaak herhaald in het dagelijkse leven, ga je dit na een poosje ook in je droom doen.

De volgende oefening is je voor het slapen gaan op beelden die uit je onnbewustzijn komen te concentreren.
Deze beelden komen vlak voor je in slaap valt. Probeer deze beelden bewust gade te slaan terwijl je herhaald tegen jezelf dat je weet dat je droomt, dat dit je eigen gedachten zijn. Het is belangrijk dat je gefocust blijft + niet afdwaald.
Dit is moeilijk + moet je oefenen. De kunst is uiteindelijk dat je wanneer je echt in een droom terecht komt, je nog steeds bewust bent dat je droomt!

Lieve groet Siren

Reem
14 jaar geleden

Ik had vannacht een droom dat mijn huisgenoot mijn arm had vastgepakt terwijl ik in bed lag aan daaraan lag te trekken. Hij lag zelf op de grond waardoor hij weinig kracht kon zetten, hij keek me ook heel wanhopig aan en het leek echt alsof hij echt hulp nodig had. Ik probeerde wakker te worden (in mijn droom sliep ik ook, en maakte het trekken mij wakker) maar ik kon niet echt wakker worden. Ik was zeg maar wel wakker maar ik kon helemaal niks zeggen en had geen kracht.
Het was echt zo levensecht dat ik toen ik uiteindelijk echt wakker werd niet meer kon slapen voordat ik mijn deur op slot had gedaan.
Weet iemand of dit iets betekend?

Kim.
11 jaar geleden

@ahmet,
ik heb precies het tegenovergestelde! Als ik wakker wil worden uit een enge droom, zeg ik tegen het iets of iemand: "doei ik ga weg' of: 'ik vind het niet meer leuk' Meestal zwaai ik dan en dan doe ik mijn ogen open, en ik ben weer wakker. Tegenwoordig ga ik met mijn hoofd schudden. Best raar

Alanya
11 jaar geleden

Weet je wa ik altijd doe als ik n enge droom heb?
haha had da vanacht nog, elkekeer als t te eng begint te worden, dan wil ik in mn droom dood.
Dus, dan spring ik bijv van een flat af in men dromen, of weetikhet.
Dan is die droom bij mij dan voorbij en komt er n andere hahaha super vaag zie t als n computergame maar dan wa anders haha

Ano Niem
11 jaar geleden

Ja, dat probleem ken ik, maar ik heb er zelf een uitstekende oplossing tegen gevonden. Telkens als ik een enge droom heb, en ik slaag erin te beseffen dat het een droom is, probeer ik niet wakker te worden omdat ik weet dat ik dat toch niet kan. In plaats daarvan trek ik alles in het belachelijke. Of ik ga praten met mijn droompersonages, zo kan ik ook nog eens te weten komen waarom mijn onderbewustzijn me dat laat zien, of waar ik in mijn onderbewustzijn mee bezig ben. En als dat niet werkt, probeer ik altijd iets zo eng te dromen dat ik ervan wakker schrik.
Misschien helpt het een beetje.
Succes!

11 jaar geleden

Leuk onderwerp!
Ik ken het ook zo: ik droom iets naars, wil wakker worden en DROOM vervolgens dat ik wakker word! Dit kan zich binnen 1 droom makkelijk 3 á 4 keer voordoen. Zeeeeer irritant! Uiteindelijk trek je de realiteit nog in twijfel...

Jolanda1-1
10 jaar geleden

Meestal doe ik tussen de middag een dutje, de tv die aanstaat blijf ik horen. Op een gegeven moment wil ik wakker worden, dit doe ik ook maar mijn ogen blijven dicht of op een kier, ik kan dus niet volledig kijken. Hierdoor weet ik inmiddels dat ik nog steeds slaap. Zo probeer ik keer op keer wakker te worden maar ik kom er steeds achter dat ik nog steeds lig te slapen, door mijn zicht of ik kan niet opstaan, of ik kan de tv niet op een andere zender zetten omdat ik mijn arm niet kan gebruiken.

Overigens heb ik hier alleen last van als ik tussen de middag een tukkie doe. Ik heb dan geen enge dromen, ik wil alleen wakker worden, denk dat dit gebeurt maar merk door mijn ogen die dicht blijven dat ik nog slaap (al lijkt het echt echt dat ik wakker ben).

Moeilijk uit te leggen. Vrienden snappen het meestal ook niet omdat ze het zelf nooit ervaren hebben.

Wat heeft dit te betekenen en hoe kan ik WEL echt wakker worden.

Ik:)
10 jaar geleden

Ik heb dat één keer gehad, dat ik wist dat ik droomde.
Maar toen heb ik er niet aan gedacht om mezelf te knijpen ofzo.
Bij de rest van mijn dromen leek het voor mij allemaal echt.

Dimitri
10 jaar geleden

Ik heb dat al zon stuk of 15 keer gehad dat ik weet dat ik droom,
Maar als ik wakker wil worden lukt het wel altijd,
Ik sla mezelf niet maar ik ga dan knipogen en dan doe ik me ogen open en zie ik dat ik op me bed lig in mijn slaapkamer
Als het weer gebeurt moet je dit maar even proberen ;]

Alanya
10 jaar geleden

Oeps, Ik ben wat vergeten.
Als dat niet lukt doe ik het zelfde als Alanya.
Dan pleeg ik zelfmoord en als ik dan dood ben wordt ik wakker
Ik spring dan bijvoorbeeld uit het raam ofzo..

Dimitri
10 jaar geleden

oh er stond perongeluk dat ik Alanya heettte maar dat Moest Dimitri zijn haha.

Dreamy D
10 jaar geleden

Ik heb altijd als ik een nachtmerrie heb dan wil ik wakker worden want dan weet ik dat ik droom, en dan ga ik altijd in de grond duiken. Heel stom, echt alsof ik van een duikplank in het zwembad duik:P.. Maar meestal kom ik dan in een slaapverlamming of False Awake.. (_/-_-)\

Geniet
9 jaar geleden

Vannacht (nov 21 2012) een rottige ervaring: rond 02:00 werd ik zo genaamd wakker; maar kon mijn ogen niet openen, 'probeerde' met mijn handen mijn ogen te open, maar dat lukte niet, en ik werd er wild van en schudde angstig mijn hoofd om mijn ogen open te krijgen: ik stapte ook 'uit' het bed.
Op de een of andere manier werd ik echt wakker: nog in bed liggend maar wel met een heel diepe zucht (als of ik mijn adem lang in gehouden had).

<Ik was moe van de reis (zware bagage trekken), het maken van presentaties en wat moeilijke e-mails>

Daarna durfde ik niet meer te slapen, ik ben diverse keren uit bed gestapt, wat rond gebanjerd, e-mails geschreven, water gedronken, naar 'geleide ontspanning's muziek proberen te luisteren, diverse andere inspanningen gedaan: maar ik bleef echte angst ervaren. Rond 04:00 was ik zo moe dat ik uiteindelijk in slaap ben gevallen en rond 08:00 werd ik wakker (zonder verdere rottige ervaringen).
De hele dag nog angstig. Net in bad geweest en durfde mijn ogen niet dicht te doen, bang dat ik zou slapen en niet echt wakker kon worden.

9 jaar geleden

Hey

Je had een ervaring met paralyse of slaapverlamming...
Lijkt heel eng, maar is onschuldig, heb het ook al 4-tal keer meegemaakt!

Kan te wijten zijn aan stress, je moet het maar eens opzoeken.

groetjes

9 jaar geleden

paralyse of slaapverlamming aha.....ik heb idd veel stress ...ik kan er ook nooit uitkomen en kom er dan moe en energieloos uit.

Esther
9 jaar geleden

Mijn man heeft ook vaak dat hij niet wakker kan worden. En wanneer hij dit beseft gaat hij om hulp roepen (maar dan binnen monds). En dan maak ik hem wakker. Hij is dan erg geschrokken en buiten adem. Kent iemand dit?

Glenn
9 jaar geleden

@Esther

Ik had vandaag een droom waarvan ik wist dat het een droom was.
Uiteindelijk werd dit een enge droom en wilde ik wakker worden maar het lukte mij niet.
In mijn droom ging ik naar de kamer van mijn ouders en deed de duur open en riep om hulp maar het leek alsof niemand het hoorde.
Uiteindelijk werd ik wakker in bed (1 persoons- bed).
Ik weet dus niet of ik ook binnen monds om hulp roep maar het zou kunnen.

meisje
9 jaar geleden

Hoi,
Als ik een heel enge droom heb dan begin ik me meestal wel lichtjes te beseffen dat ik droom. Dat heb jij denk ik ook anders zou je jezelf niet kunnen 'slaan'in je droom. Maar ik heb een soort oplossing gevonden, bij mij werkt het echt.
In een enge droom (bijv achtervolging of opsluiting) kom ik na een poosje, meestal als het allerengst is, bij een soort doos. Ik klim altijd meteen in die doos als ik hem zie, ik weet niet waarom. Maar dan zit ik dus in die doos en dan is het als een soort onderzeeër in het water, en hoe meer ik naar het wateroppervlak kom word ik wakker. Het is een soort van nooduitgang denk ik...
Misschien dat je kunt zoeken naar zoiets dergelijks als zo'n doos als je bewust bent dat je droomt? Ik hoop dat het helpt.

jamie
6 jaar geleden

Ik heb precies het zelfde. Ik heb dit ook meestal alleen als ik een middagdutje doe of als ik savonds even een uurtje ga slapen op de bank. Ik heb wel af en toe dat het lukt om mn ogen toch open te krijgen maar dit doet best pijn in mn hoofd en mijn ogen zijn dan zo zwaar en ik ben dan zo moe dat ik vaak gelijk weer in slaap val. Dit probeer ik dan vaak nog een paar keer. Ik probeer dan ook echt met mijn vingers mijn ogen open te houden dat ik niet gelijk weer in slaap val. Heeeel raar allemaal

Esli
5 jaar geleden

Hey!

Ik had laatst dus een nachtmerrie en richting het einde werd ik me er bewust van dat ik droomde. Het einde van de nachtmerrie werd nog enger aangezien iemand me achtervolgde en ik had in mijn droom het gevoel dat mijn hele lichaam van lood was. Het leek alsof ik alleen maar in slowmotion kon rennen terwijl ik zó ongelofelijk hard mijn best deed om weg te komen van die man. Normaal als ik op het engste punt van een nachtmerrie kom zeg ik in mijn droom hardop tegen mezelf "Nu ga ik wakker worden." Maar dit keer werkte het niet. Ik heb van alles geprobeerd om wakker te worden maar niets werkte. Uiteindelijk heb ik in paniek maar geprobeerd te schreeuwen, maar ook mijn keel leek het niet te doen. Na aardig wat inspanning kwam er een mini schreeuwtje uit en werd ik met een schok wakker. Behoorlijk angstaanjagend!

(Nu ik hier heb gelezen dat je vanaf het moment dat je bewust wordt van je droom zelf controle kan gaan nemen ga ik dat zeker doen hahaha! Ik zal wel even een praatje met mijn achtervolger maken.)

5 jaar geleden
Beheerder

Het heeft geen zin weg te lopen voor angsten want hun schaduw wordt steeds groter.
In dromen kun je leren jezelf te blijven.
Het bewustzijn is een sterk wapen.
Je kunt de droom dan deels beïnvloeden of jezelf wakker dwingen.
Maar eenvoudig in jezelf keren en dat enkele ogenblikken blijven maakt een einde aan het theater van de droom. Met dat groeiende bewustzijn gaat die luchtbel ook naar de oppervlakte van het waken.
Maar er is natuurlijk een reden dat je zulke angstdromen hebt.
Dat heeft iets te maken met zaken die je niet onder ogen wilt zien in de realiteit of iets dat je verdrongen hebt of iets dat je niet wilt integreren.
Datgene wat je achtervolgt is net zoiets als de staart van de kat.
Het kan zeker een verandering teweeg brengen als je voor het slapen voornemens bent anders te gaan reageren. Het monster dat je achtervolgt kan ook behulpzaam worden, want het is maar een beeld van iets dat je nog niet kent.

Traag vooruitkomen is typerend voor nachtmerries.
Je benen lijken als verlamd (analogie met de slaapparalyse)

Deze discussie is gesloten.