Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

een varken, een kat en een bus

Llink
3 augustus 2014

Laat ik allereerst zeggen dat ik een droom heb gehad met een positieve sfeer. Er zaten een aantal symbolen in waar ik erg nieuwsgiering naar ben. Zo los kan ik de symbolen wel vinden in de lijst, maar in de context weet ik nog niet helemaal wat het betekent. Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Mijn droom ging als volgt:

Het was de laatste dag van de vakantie en met het reisgezelschap moesten we terug met een bus. Vlak voor ik instapte vond ik een verlaten jonge poes (vrouwelijk, in verschillende grijstinten van zwart tot wit) en een dik roze varken. Ik besloot beide mee te nemen in de bus, tot ongenoegen van de chauffeur. De dieren hielden zich toch erg goed tijdens de reis en waren beiden levendig en nieuwsgierig. Toen we halverwege gingen stoppen nam ik de dieren mee de bus uit. Ik bond het varken een touw om de nek zodat hij niet weg zou lopen en de kat bleef bij me in de buurt. Toen de volgende bus arriveerde, waar ons reisgezelschap in moest zitten, zag ik dat de bus erg vol zat. Ik had geen zin om met de bus mee te gaan. Het zou vooral niet goed zijn voor het varken. Ik ben dus uit eigen overweging niet in de bus gestapt. De droom eindigde toen ik met beide dieren zelfstandig (ik weet alleen niet meer hoe) thuis gekomen was.

Een gezonde, jonge kat, een dik, schoon en roze varken en twee keer een bus. En de keuze om zelf niet in de tweede bus te stappen. Ik ben zelf een jonge vrouw. Iemand suggesties?

3 augustus 2014

Die verklaringen voor de droomsymbolen zijn dikke onzin, omdat het een persoonlijke idee is van iemand (de schrijver) waar ze voor staan. Op de ene site wordt een symbool positief uitgelegd, op de andere site exact hetzelfde symbool negatief. Zo kan je altijd uitkiezen welke verklaring je het beste uitkomt.

Het varken n een droom zal voor een moslim bijvoorbeeld een andere betekenis hebben dan voor een niet-moslim.

Je kunt je afvragen wat je eigen associaties zijn met deze kat, de kleur grijs, een varken en de bus niet nemen.

Welk gevoel had je bij het zien van de symbolen. Waarom heb je de tweede bus niet genomen, zijn er situaties in het verleden gebeurd waarin je dezelfde beslissing nam?

angel1234
4 augustus 2014

Droomsymbolen zijn geen dikke onzin hoor! Dit is al eeuwen oud wetenschappelijk onderzocht door onder ander: Jung Freud en , Frits Perls en Spiller in verschillende tijden die allen dezelfde bevindingen ervaarde. De oude mystiekes -, de egyptenaren 2040 voor C -hebben hier jaren en jaren voor gestudeerd en gemediteerd en heel diep gezocht en gestudeerd wat ook weer overeen kwam met de duiding van de psychoanalystische stroming van hierboven. Dromen zijn je onbewuste wat bewust wil worden en wij hebben dromen niet voor niets. Het is een van de belangrijkste boodschappen van onze ziel die wij krijgen. Dromen zijn kracht! En de symbolen zijn een reeds bewezen waarheid.

Een kat kan bijvoorbeeld negatief zijn als deze je bijt (een tijd niet tot werken in staat) maar staat in het algemeen voor vrouwelijkheid en een katachtige lenigheid. Hoe deze te duiden ligt aan je droom in het geheel en wat de kat doet.
Als je je eigen vrouwelijkheid dus negeert komt de kat negatief voor in je dromen en als je deze eigenschap wel in je hebt en gebruik van maakt, loopt de kat vanzelf mee dus zoals in bovenstaande droom.
Een varken staat voor kracht en zelfvertrouwen en een bus niet pakken staat ervoor dat je de menigte niet volgt en je eigen beslissingen neemt (dus je eigen kracht respecteerd ipv de mening van anderen te volgen)
De droom van hierboven is dus een mooie boodschap van de ziel dat je het goed doet, dat je op de goede weg zit, je eigen weg volgt. Wil je meer weten kijk op www.ikhebgedroomd.info. Vergeet niet dat wat betreft de droomuitleg er in duizenden jaren weinig veranderd is! Een droom in zijn geheel duiden is een ander verhaal daar moet je bij de droommysticus en droompsycholoog zijn, iemand met veel ervaring en inzicht. Je kan zelf ook je dromen leren duiden.

4 augustus 2014

Ik ben het niet met je eens, hoe verklaar jij dan al die tegenstrijdige uitleggen per symbool?
Freud en Jung zijn wel wat achterhaald hoor. Freud verbond alles met seks, maar hij snoof dan ook veelvuldig (destijds nog medicinale) cocaïne, wat zijn preoccupatie vast heeft geholpen.

Jouw uitleg over katten zegt mij bijvoorbeeld niks. Mijn idee bij een kat (ik heb er zelf 2 en vanaf mijn geboorte altijd katten gehad) is dat zij staan voor eigenwijsheid, zelfstandigheid en dat de kat zelf haar/zijn moment kiest om affectie te tonen of niet. Ze zijn onbestuurbaar en onbeheersbaar. Katten bepalen alles, maar het is zo fijn als de kat ineens op je schoot springt, katten zijn de baas en die erkenning van de kat is het mooiste wat ik er aan beleef. Dat jij dat ziet als vrouwelijk of lenigheid, zou kunnen opgaan voor sommige vrouwen (en mannen, of kleine kinderen), maar het is niet waar ik aan denk bij een kat, los van het feit dat ik twee katers heb. "Universele" verklaring voor droomsymbolen gaan richting religie en bestaan gewoon niet.

Ik denk wel dat een gevoel in de droom en de associatie die de dromer met symbolen heeft iets kunnen uitleggen over hoe en waarom de droom zich manifesteert. Als ik nachtmerries heb, dan heb ik overdag ook vaak niet de lekkerste periode van mijn leven. Wat je dan ziet in de droom is veel minder belangrijk dan wat je voelt.

En heel vaak is er ook geen echte verklaring. Soms droom je gewoon. Is een kat een kat, en een sigaar een sigaar (en niet een penis, zoals de door jou aangehaalde Freud meende).



1 keer bewerkt. De laatste keer was 4 augustus 2014 door MissMascara.