Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Hulp nodig bij akelige droom

Marjan
16 jaar geleden

Hoi,
Ik zal het kort proberen te houden..
Ik heb al een tijdje dezelfde dromen. Ze zijn niet helemaal hetzelfde, maar komen wel op het zelfde neer. De twee duidelijkste dromen zijn als volgt:
Ik ben met mijn moeder ergens en we komen mijn ex-vriend tegen. Zij is er helemaal idolaat van, maar ik wil hem niet spreken. Als ik hem zie word ik erg boos en verdrietig. Als ik dat zeg tegen mijn moeder kiest ze kant voor hem. Ze gaat met hém koffie drinken en gelooft niet in de dingen die ik haar vertel over wat hij me heeft aangedaan. Later barst ik in tranen uit bij mijn moeder, om haar duidelijk te maken dat het ECHT gebeurd is, en mijn moeder zegt kei hard: dan gaan we NU samen naar hem toe en dan vertel nog maar eens wat je allemaal denkt dat hij gedaan heeft. Wedden dat je dat niet durft? Ze gelooft niet dat mijn vriend me echt mishandeld heeft, en kiest voor hem.

In de tweede droom heeft mijn zusje verkering met hem. Ik ben heel erg bang dat ze hetzelfde gaat meemaken als ik toendertijd en wil haar beschermen. Ik vertel haar wat mijn ex allemaal gedaan heeft, maar ze gelooft me niet. Ik kan mijn ex niet om me heen verdragen. Heel mijn hart doet dan zeer. Dan zie ik hem naakt naar de kamer van mijn zusje lopen en ik schreeuw het uit van verdriet, om wat hij haar gaat aandoen, maar NIEMAND geloofd me, IEDEREEN in helemaal weg van de jongen en vinden mijn gedrag belachelijk. Niemand geloofd dat mijn ex me mishandeld heeft. Alleen mijn huidige vriend.

Ik ben van deze dromen echt steeds helemaal van de kaart. Ik voel me vaak boos en ontzettend alleen de dag daarna.
Ik weet gewoon niet wat het betekend.. Maar het moet ophouden, want zo word ik gek.
Als ik weet wat het betekend kan ik er misschien iets mee doen..

Help me, alsjeblieft!

Liefs, Marjan

Siren
16 jaar geleden

Hallo Marjan,

Ik weet niet zeker of ik je kan helpen, maar wie weet..
Wat ik uit je verhaal haal, is dat je in het verleden mishandeld bent door je ex, klopt dat?
In dat geval komt je ex steeds naar voren in je dromen omdat je deze ervaring (gedeeltelijk of helemaal) nog moet verwerken.. Daarom is het belangrijk op een constructieve manier aandacht te besteden aan deze dromen, want ze geven je een seintje om je bewust te maken van onverwerkte stukken + blokkades in jezelf. Door hier bewust mee bezig te gaan, te leren luisteren naar wat je dromen je willen vertellen over jezelf, kunnen je dromen je helpen in je verwerkingproces.
Wat ikzelf uit je droom haal (dit is maar een suggestie), is dat je je niet serieus genomen+ gesteunt voelt door de mensen waarvan je houd, die belangrijk voor je zijn + je horen te steunen. Ze kiezen in je droom partij voor je ex + steunen jou niet, maar ontkennen jouw ervaring.. dus ook jouw verdriet..
Mijn advies is dat je onderzoekt in jezelf hoe je dit ervaart in je dagelijkse leven. Voel je je serieus genomen + gesteunt door de mensen om je heen, of voel je je ontkent + in de steek gelaten? Waar zijn die gevoelens op gebaseerd, waar komen ze vandaan? Neem je jezelf genoeg serieus? Kom je wel genoeg voor jezelf op, Steun je jezelf wel genoeg?

Ik kan dit niet voor je invullen, want ik ken jou + jouw omstandigheden niet, maar denk wel dat je verder komt door jezelf deze vragen te stellen + iets te doen met de antwoorden. want dat is wat je droom je wil vertellen. Ze blijven terugkomen totdat je de boodschap van je droom(je onbewustzijn) begrijpt + er wat mee hebt gedaan.

Als je bent mishandeld door je vriend, verzoek ik je dringend jezelf hier serieus in te nemen. Als je dit niet doet + mensen in je omgeving ook niet, dan is dat zeer schadelijk. Het is een vreselijke ervaring om dit mee te maken + veel mensen kunnen zich dit niet voorstellen, vaak wordt de impact die het kan hebben onderschat door buitenstaanders.
Vaak gaat fysieke mishandeling gepaard met psychische + emotionele mishandeling. dit kan hele diepe wonden achterlaten die veel tijd + aandacht nodig hebben om te helen. Mensen die dit niet begrijpen of te druk met zichzelf bezig zijn werpen dit soort onderwerpen vaak van zich af door het te negeren, te ontkennen of zelfs te bestempelen als aanstellerij. ze kunnen je dan het gevoel geven dat jij iets verkeerd doet, er iets mis met jou is. Maar eigenlijk gaat het deze mensen gewoon de pet te boven of is het te confronterend waardoor ze het uit de weg gaan. Het slachtoffer kan dan echt gaan geloven dat er iets mis met hem/haarzelf is + zelfs gaan twijfelen of het wel echt is gebeurd.Soms lijkt het beter te geloven dat het wel niet echt gebeurd zal zijn. uiteindelijk heeft iedereen een overlevingsorganistme + soms kan het zelfs gebeuren dat iemand die iets traumatisch heeft meegemaakt,
deze ervaring wegdrukt uit de herinnering omdat ie er niet mee om kan gaan. mishandeling heeft overigens vaak zo'n diepe uitwerking dat het zelfbeeld,gevoel van zelfrespect, eigenwaarde+ eigenliefde zeer beschadigd kan raken. Slachtoffers kunnen zelfs met schuldgevoelens te kampen krijgen, geloven dat ze het hebben verdient, zelf uitgelokt hebben. Als een omgeving dan ook nog eens laconiek reageerd, bevestigd de omgeving het nog eens.
Mensen met weinig eigenwaarde lopen meer opnieuw mishandeld te worden + zo ontstaat een visuele circel.
Voel + maak jezelfr dus geen slachtoffer, maar breek de circel. erken wat er gebeurd is + maak ruimte om het te verwerken, wees lief voor jezelf+ neem jezelf serieus.
Sta alleen open voor mensen die je hierin steunen, die mensen zijn je liefde waard. als je je niet serieus genomen voelt door mensen om wie je geeft, spreek dit dan uit+ wie weet veranderd het dan, zo niet, is het misschien nodig deze persoon links te laten liggen. Neem jezelf serieus + creeer een positieve omgeving voorjezelf...
wanneer je jezelf niet kan helpen, zoek dan eventueel professionele hulp..

een heel verhaal, misschien overbodig, maar misschien ook wel van toepassing?
Lieve groet Siren

Marjan
16 jaar geleden

Hoi!
Dankjewel voor je uitleg! Mijn ex heeft me inderdaad mishandeld. En in de tijd dat het uitging durfde ik er met niemand over te praten.(de mishandeling heeft daarna nog een half jaar geduurt) Nu vind ik het nog steeds eng om erover te praten, omdat ik zelf bang ben dat ze vinden dat ik me aanstel, omdat het buiten 1 lichamelijk incident, psychische en emotionele mishandeling is geweest. Het is niet aan te tonen dat dit gebeurt is, het is vooral mijn gevoel op wat hij tegen me zei en hoe hij tegen me deed. Met mijn huidige vriend kan ik er goed over praten, maar ik wil dat niet, omdat ik hem niet wil lastigvallen met mijn 'ex verhalen'. Maar ik heb het inderdaad nog niet verwerkt. dat mert ik doordat ik iedere keer als ik zijn naam hoor, iedere keer als ik zijn foto zie, iedere keer als iets me aan hem herinnerd, me rot voel, verdrietig of dat ik zo boos wordt dat ik sta te trillen op mijn benen.
Waarschijnlijk komt de droom dat doordat ik mezelf erin niet serieus neem en het wegstop. Ik zal eens kijken wat ik daarmee kan doen en of dat helpt.
Nogmaals heel erg bedankt!!!
Liefs, Marjan

Siren
16 jaar geleden

Ben blij dat ik je een beetje heb kunnen helpen,
Goed dat je je probleem herkent + eraan wil werken, dat is een goed begin.
Als je vriend van je houd, val je hem niet lastig door over de gebeurtenissen met je ex te praten denk ik.
Het gaat namelijk niet over je ex, maar over 'jou' + 'jouw ervaring' die je moet verwerken.
Misschien wil hij je er wel in steunen. Ben zelf ook slachtoffer geweest van mishandeling.Ben hierdoor enorm verwijderd van mezelf + in de war geraakt. Het kostte me meer moeite de psychische + emotionele mishandeling te herkennen + te verwerken als de fysieke. Inderdaad omdat het veel moeilijker is er je vinger op te leggen, je kan het niet zien aan de buitenkant.
Gelukkig ben ik uiteindelijk door een helder inzicht uit die circel gestapt + heb veel tijd nodig gehad om te herstellen+ mijn eigenwaarde terug te vinden.
Nu heb ik een hele lieve vriend waar ik mee samenwoon. In het begin (soms nog steeds) vond ik het ook heel moeilijk er met hem over te praten omdat ik hem niet lastig wilde vallen + het zelf wilde doen.. maar dan sluitte ik hem buiten wat voor hem uiteindelijk veel lastiger was. Want hij houd van mij + heeft mij ervan kunnen overtuigen dat ik niet 'lastig'ben als ik het moeilijk heb. Hij wil er dan graag voor mij zijn. En eerlijk gezegt denk ik dat 't ook zo hoort te zijn, andersom ben ik er ook voor hem als hij me nodig heeft + dit gaat automatisch omdat we om elkaar geven.
Ik hoop dat jij ook met je vriend kan praten, hij genoeg voor jou open kan staan.en als je dat echt niet wil dat je er met een ander persoon over kan praten in je omgeving of met een hulpverlener/objectief persoon. Want dat zou het verwerkingproces voor jou makkelijker kunnen maken, erover praten lucht echt op!

liefs Siren

Stef
16 jaar geleden

Marjan, ik kan je niet helpen met je dromen, maar één ding weet ik wel, praten over iets werkt super goed als je het aan het verwerken bent, en als de relatie met je huidige vriendje echt en puur is, zou hij ook voor zulke gesprekken open moeten staan. Daar basseer je een relatie op toch, vertrouwen, en dat je alles tegen die gene kan vertellen. Zulke dingen.

Ik wens jou er veel sterkte mee, je ex had je nooit mogen mishandelen. En ik hoop dat het snel weer goed met je gaat, en dat je van je droom af bent. Ik duim voor je :)

Stef