Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Droom over kluizen, slotjes, gouden tijgers en water

Rinuske
21 maart 2014

Ik droomde dat ik in de laadruimte van mijn eigen auto zat die bestuurd werd door mijn vader (woont al 15 jaar niet meer thuis). Hij reed achteruit, heel hard tegen een aantal coniferen aan. Ik schrok want de achterkant was zwaar beschadigd, maar ik was opgelucht want ik mankeerde niks. Toen draaide hij een stukje en reed vervolgens weer achteruit om in 1 klap in een vrij snel stromende troebele beek te vallen. Ik deed vervolgens de deur open om mijzelf te bevrijden (ik zat nu schijnbaar op de achterbank) De deur ging tot mijn verbazing heel gemakkelijk open en mijn vader en moeder reageerde boos dat ik egoïstisch was dat ik eerst mezelf redde. Toen ik eenmaal in het water zat, was ik erg bang voor een of ander beest (zwarte water slang?) dat die achter mij zou zitten.

Het volgende moment in de droom, zat ik nog steeds in die rivier maar nu ergens anders inmiddels. Ik was iets verder, en realiseerde dat de bovenkant van de beek zeer snel stroomde, maar eronder niet, want ik kwam nauwelijks vooruit. Ik zag toen tot mijn verbazing allerlei kleine en grote kluizen drijven (ik voelde blijdschap/opluchting). Toen droomde ik volgens mij eventjes gedeeltelijk lucide, want ik dacht in mezelf ik sla die kluizen (met tralies) kapot en dat gebeurde ook. Ik trof daar 2 dingen aan in de kluizen. Gouden sloten en gouden tijgers (beeldjes). Ik was wederom blij omdat ik (volgens mij) iets ervoer van het belang van de droom alswel het feit dat er zoveel goud was en ik dus geen financiële zorgen meer zou hebben.
Ik weet niet meer precies hoe ik reageerde op het feit dat er in die kluizen slotjes zaten, die ik vervolgens niet kon openmaken.
Ik zag 2 gouden tijgers. Ze leken erg op elkaar, ze waren voorzien van rode edelstenen of kleuringen. Ik gooide 1 tijger op de bovenkant van een andere kluis (geen idee waarom) en toen werd deze tijger anders en kleiner en dat verbaasde mij.
Tot zover mijn herinnering van de droom.

Kan iemand mij vertellen wat dit kan betekenen of misschien wat uitleg van wat ie denkt?

21 maart 2014

Waar het hier om draait is dat je met je verstand je leven bestuurt, en misschien wel te veel want je rijd achteruit tegen de coniferen aan. Dit is een paradox, doordat je verstand er een puinhoop van maakt ontstaat er groei. Bomen staan voor groei.
De uitweg uit dit mechanisme die ken je, gewoon uitstappen . Stoppen met alles willen beredeneren en besturen. Je bent niet je denken, je denken is onderdeel van jou. Je hebt keuze om tijdig in te zien dat het anders kan

Rinuske
24 maart 2014

Beste Jan123, hartelijk dank voor uw uitleg. Kan me in het gedeelte dat u beschrijft, me wel in vinden.

Is in uw uitleg ook het goud/kluizen/tijger in verwerkt of kunt u daar kort nog iets over vertellen misschien?
Want ik droom meestal niet zo levendig en met zo veel "symbolen".

Groeten

25 maart 2014

Ha Rinuske,

Fijn dat je herkenning ziet.

Oke de beek , het 2e gedeelte van je droom, boven stroomt het snel en onder langzaam. Als je dit spiegelt naar het dagelijks leven dan krijg je: Aan de oppervlakte is het druk, er gebeur van alles waardoor je niet of nauwelijks vooruit komt. Maar als je je aandacht daaronder plaatst, dus niet in het denken maar in het voelen, dan ervaar je rust. Want het is ons verstand wat van alles oppikt en bedenkt en bekritiseerd en van alles wil, heel vermoeiend. Daar heeft bijna iedereen last van. Inzien dat de verlegging van de aandacht van denken naar voelen veel rustiger zwemwater oplevert..

De kluizen die je ziet drijven dat heeft voor jouw "droomtaal" wellicht een andere betekenis dan dat ik die er aan geef. Dus vind je eigen betekenis aan het volgende dat ik uitleg.
Een kluis is naar mijn idee een mechanisme waarmee je dingen veilig opbergt. Ze drijven in het water, en water is emotie. Ze komen dus door de stroom als vanzelf naar boven drijven. Ga jij momenteel door een emotionele periode of ben je aan jezelf aan het werken?

De kluis is geen bewust denk patroon , geen gevoel, het is beter te omschrijven als een aangeleerde reflex. Alles wat bv te pijnlijk is in onze ervaringen stoppen we vaak direct weg, "daar wil ik niet aan denken of voelen", en dan is er een constructie die wij vormen om dat te bewerkstelligen. Begrijp je waar het om gaat?
Kennelijk ben jij met zelf onderzoek bezig, of komt er van alles boven drijven door een zware/emotionele periode maar hoe dank ook. Je gaat naar mijn gevoel de goede kant op.
Goud is een zelfreinigend zeer zuiver edelmetaal. Goud zegt eigenlijk: dit is puur en zuiver van mij. Alles wat er van de ander is, of wat niet zuiver is dat verdrijft de energie van goud.

De gouden tijger die je vind, staat voor een sterke instinctieve zuiver ware kracht. Jouw puurheid in instinctieve vorm. Opgesloten maar nu bevrijd. Ja daar zou ik ook blij van worden in mijn droom, en waarschijnlijk ook in real life.

Als ik even verder mag speculeren over de tijger... De rode edelstenen. Rood is de kleur van de 1e chakra en staat voor basis,je zijn of te wel de roots van je leven. Kan het zijn dat jij hele diepe gevoelens aan het vrij maken bent, gevoelens van je vroege jeugd , problemen uit de thuis situatie?

Het gouden slot: is er nog meer werk te verrichten aan jezelf?

Mooie droom Rinuske, heel herkenbaar allemaal. Samengevat gaat het om ontdekken dat je jezelf niet puur en alleen door je verstand moet laten leiden. Verstand is een prachtig gereedschap als we dat nodig hebben , het probleem is dat het verstand zelf door blijft denken en bekritiseren over van alles en nog wat en dat wij ons door laten leiden. De oplossing is dat gevoelens en ook onverwerkte gevoelens een plaats verdienen en dat we een balans mogen vinden in denken en voelen ipv dat wij uitsluitend onze wereld bedenken......

Lees je wel eens? Ga eens kijken naar de boeken van Eckhart Tolle, de kracht van het nu, of wat ik een heel mooi boek vind Gangaji: de diamand in jezelf.. Deze sluiten perfect aan met jouw droom. Het ontdekken van je ware zelf.

Laat je me even weten wat je hier wel of niet in herkent?

Groeten Jan



2 keer bewerkt. De laatste keer was 25 maart 2014 door jan123.

28 maart 2014

en bedankt, en graag gedaan...

Rinuske
14 april 2014

Sorry voor mijn late reactie.

Ik wil je bedanken voor de zeer uitvoerige beschrijving.
Op voorhand had ik nooit kunnen denken dat iemand zo nauwkeurig mijn leven kan schetsen, aan de hand van droomsymbolen.

Ik heb inderdaad het gevoel dat ik niet vooruit kom. Ik ben ook altijd met van alles en nog wat bezig, en vaak allemaal onbelangrijke / niets-omvattende doe-lijstjes afwerken. Een week of 8 geleden ben ik begonnen met een cursus mindfulness en probeer ik dus steeds beter om contact te maken met gevoelens/emoties die nooit de ruimte hebben gekregen. Het gaat hier voornamelijk om negatieve emoties, omdat positieve emoties als vrolijkheid, blijdschap en optimisme niet zo snel worden weggedrukt. (Ik volg deze cursus om meer in balans te komen, minder gevoelig te zijn voor depressies.) Ik heb ook wel eens agressieve buien of woede-aanvallen en d.m.v. mindfulness ben ik naar deze emoties toegegaan en ze op een evenredige manier verwelkomd. Ook probeer ik ze niet weg te drukken, als ze er zijn, om er bij te blijven, echter is dit natuurlijk nog iets moeilijker, omdat dit geheel tegen mijn (onze?) natuur in is. Het is gewoon niet fijn – vooralsnog – om stil te staan bij nare emoties en hier bij te blijven, zonder weg te gaan of ze te willen veranderen of weg te duwen.

Ik kan me zeer goed vinden in jouw beschrijving van de kluizen: zoals ik al zei, ik ben inderdaad aan mezelf aan het werken (ik zit weliswaar niet in een buitengewone emotionele tijd). Gevoelens en emoties mogen er zijn, ook de minder leuke. Dus het klopt wat je zegt, het is een speciale droom, een soort van bevestiging dat ik de goede kant op ga. Hetgeen je ook aangeeft. Ik begrijp nu beter wat de kluizen betekenen.

Ja ik was enorm blij (zelden waargenomen of herinnerd dat ik blijdschap in een droom heb waargenomen) bij het zien van al dat goud. Als je in een droom al blijdschap ervaart, dan moet dat haast wel iets positiefs betekenen ja.

Over de gouden tijger kan ik alleen zeggen dat ik inderdaad op zoek ben naar mijn instinctieve, zuivere kracht, mijn ik, ziel, blauwdruk, etc. maar daar gelijk aan toevoegend, dat ik niet het gevoel heb die gevonden te hebben of al te kunnen voelen.
Maar misschien is het meer een soort van bevestiging dat de weg - die ik nu bewandel - de juiste is, om bij deze instinctieve, pure kracht te komen!

Het rood van de edelstenen / basischakra. Ook dit lijkt mee een 100%-match qua omschrijving. Ik droom steeds vaker over mijn vader, terwijl die toch al 15 jaar ergens anders woont. Alsof ik dus al in mijn droomstaat / onderbewustzijn iets “majors” aan het verschuiven ben.

Want heel kort eventjes; mijn vader ging vaak vreemd en naar prostituees en op een dag was mijn moeder er achter gekomen en mijn moeder wilde hem perse het huis uit hebben. Zonder dat ze dit letterlijk gezegd heeft dat ik dat moest doen, heb ik als 15-jarige mijn “verantwoording” genomen en mijn vader uitgescholden en gezegd dat ie op kon rotten (om op te komen voor mijn moeder).
Nu pas besef ik eigenlijk, dat mijn vader, MIJ niets heeft aangedaan. Sterker nog, ik had een extreem goede band met hem, veel beter dan met mijn moeder.

Een paar dagen na deze droom was ik ook bij een hypno-therapeute en tijdens deze regressie/hypnose, werd het gewoon duidelijk, voornamelijk gevoelsmatig, dat ik moed zal moeten verzamelen om naar mijn vader te gaan en mijn excuses aan te bieden en om te zeggen dat ik genoten heb van onze band vroeger. Ongeacht wat dit voor gesprek oplevert; ik voel nu gewoon dat dit voor mij het beste is wat ik kan doen, om de emotionele waarde en kracht ervan in ieder geval te verminderen, zodat ik vooruit kan. Ik kan mezelf pas geheel omarmen & liefde geven (op een geloofwaardige manier) als ik mezelf vergeef en het uiterste heb gedaan om bepaald karma op te lossen.
Verder ‘ontmoette’ ik in deze regressie ook meerdere jongere varianten van mezelf, die ik gelukkig wel al liefde heb kunnen geven.

Ik heb inderdaad nog een lange weg te gaan, maar ik heb er vertrouwen in, dat ik verander wat ik kan veranderen en de moed heb om de dark side van het leven te verwelkomen. (= Gouden slot)


Ik denk dat je dus vrij goed bent in het vertalen van droomsymbolen!

15 april 2014

Hoe is het mogelijk...

Allereerst, Op deze site doe ik heel weinig, jammer genoeg, de reden is dat ik er serieus de tijd voor nam om een droom te duiden en de mensen daar totaal geen feedback op gaven. Ik had net zo goed tegen een muur aan kunnen schrijven. (van daar mijn, en bedankt, graag gedaan sarcasme , sorry daarvoor) Ook voor mijn leerproces is het fijn om te weten of ik in de richting zit met interpreteren.

Om terug te komen op mijn inleiding : hoe is het mogelijk.. Ik doe dus praktisch niets op dit forum en zo nu en dan probeer ik nog eens wat. Zo ook die van jouw. Ik herkende het proces tijdens het lezen, ik ben ook bezig met verwerken van oud zeer. En leven in het nu (mindfullness). Ik dacht direct , goh wat herkenbaar.

Ik heb er voor gekozen om mijn moeder nu al 2 jaar niet meer te willen zien. Zij heeft mijn 2 jaar geleden opgebiecht dat zij vreemd is gegaan voor mijn geboorte en dat ik niet van mijn vader ben maar van een vreemde man dus.

Ik vind het heel dapper van je dat je de confrontatie met je vader aangaat. Vergeven is heel belangrijk. Zonder vergeving ben jij de gene die lijdt. Ook ik moet/mag vergeven , ik heb het in gedachten al gedaan. Alleen de behoefte om daadwerkelijk naar mijn moeder toe te gaan is er nog steeds niet.

Tja , als ik je eerste stukje van je droom nu herleest dan begrijp ik het. Jij stapt uit om jezelf boven water te houden. Het zwarte beest wat jou in het water (in de emotie stroom )achtervolgt staat symbool voor je negatieve emoties met betrekking tot je ouders.

Weetje wat het is met dromen, ze hebben nooit 1 uitleg. Bepaalde elementen zoals de auto met je ouders dat kan heel letterlijk de situatie met je ouders omschrijven en het omschrijft ook direct jouw innerlijke vader en moeder. Vader staat voor verstand, moeder voor gevoel. Je hebt afstand van beide genomen door niet meer de pijn te willen voelen , logisch. Beide verklaringen kloppen.

Ik wens je heel veel wijsheid en sterkte toe in je proces. Heb je hulp nodig bij meer dromen dan wil ik graag helpen.

Groeten Jan

Rinuske
21 april 2014

Hoi,

Misschien is het mogelijk doordat we inderdaad met soortgelijke issues worstelen en allebei begonnen zijn aan mindfulness. Synchroniciteit op z’n best ofzo?

Dat boek wat je in je vorige uitleg noemde, “De diamant in jezelf”, heb ik toegevoegd aan mijn verlanglijstje op Bol.com. De beschrijving van het boek, sluit zeer goed aan, waar ik nu mee bezig ben, zoals intentie, vermogen tot vergeving, lijden, angst onder ogen zien en de vergankelijkheid van gedachten. Te zijner tijd zal ik dit boek bestellen en met extra aandacht bestuderend lezen.

De feedback geven is ook “moeilijk”, net zoals het me vervelend lijkt, dat de moeite nemen om een droom uit te leggen, voor niks lijkt te zijn. Iemand zit met een droom en wil hier antwoord op hebben. Op het moment dat er een bevredigend antwoord is gegeven, zal deze persoon vaak niet doorhebben dat, een klein dankjewel, de droomvertaler in ieder geval op de hoogte stelt dat het gelezen is. Er is tenslotte aan hun vraag voldaan en er rest verder niets meer.
Persoonlijk zou ik dan, als ik dromen vertaal, er gewoon vanuit gaan wanneer er geen reactie geplaatst word, dat mensen mijn vertaling hebben gelezen en zich er in kunnen vinden.

In mijn geval was ik het gewoon vergeten dat ik het geplaatst had. Niet omdat ik het onbelangrijk vond, maar omdat mijn aandacht bij tal van zaken was, maar niet meer bij de droom.

Het zou kunnen zijn dat ik in de droom snel uit de auto klim, uit het water om weer boven te komen, om me zelf letterlijk en ook figuurlijk boven water te houden. Zeker in combinatie met de zwarte waterslang, wil ik niet meegesleurd worden (onder water getrokken) in de negatieve emoties van voornamelijk mijn moeder denk ik. Ook denk ik dat de betekenis op Grotebeer.net over een waterslang wel steekhoudend is voor mij persoonlijk: “het is nu tijd om je emotionele wonden te helen, zodat je als persoon verder kunt groeien”. Over een zwarte slang, kon ik niet zo veel vinden verder.

Ik heb nog 2 dromen die je eventueel kort kunt uit leggen, als je dat leuk lijkt. Ik laat je wel weten als ik deze geplaatst heb.

Dat lijkt me inderdaad een vreselijke dreun in je gezicht, om te horen dat je vader eigenlijk niet je echte vader is. Misschien nog erger – zoals je zegt – het feit dat je moeder dit zolang voor je verzwegen heeft.
Ik denk dat je dan zelf ook goed op weg bent, doordat je in ieder geval in gedachte al begonnen bent met vergiffenis. Dan neemt de negatieve kracht van deze zware levenskwestie toch wat af en is het makkelijker om los te laten en uiteindelijk de situatie geheel te accepteren en je moeder daadwerkelijk te zeggen: “ik vergeef je”. Je zult het vermoedelijk ook herkennen wat ik nu schrijf. Accepteren zoals het nu is (sommige dingen kunnen we gewoon niet veranderen), is volgens mindfulness, de beste optie. Geen energie verspillen in frustratie / wrekingsgedachten / teleurstelling. Ik begrijp als geen ander, dat dit in de praktijk veel en veel moeilijker is, dan de begrijpelijke theorie van mindfulness.

Om eerlijk te zijn vind ik het ook dapper van mezelf om de confrontatie op te zoeken door contact te maken met mijn vader. Echter is dit nog niet gebeurt, dus vooralsnog, ben ik geen held :D De behoefte is er al wel; mijn onbewuste zegt ook dat dit het eerste is wat ik moet doen. Zowat elke nacht droom ik nu over mijn vader, dus als dat niet meer duidelijk is, dan weet ik het ook niet meer. Echter, is mijn moed-niveau nog niet op het juiste level.

Succes en mogelijk tot een volgende droom!

Rinuske
21 april 2014

En dit vond ik ook nog op Orakels.org: "De tijger staat symbool voor onze dierlijke instincten en overheersende drijvende krachten. Toch gedraagt de tijger zich minder onbezonnen dan de meestal andere roofdieren. Hij is doelgericht en mist maar zelden zijn prooi. Zitten de tijgers in de droom in een kooi opgesloten of weten we een gevecht met hem te winnen dan zullen we in het waakbestaan onze driften onder controle krijgen."

Resoneert ook sterk met me, omdat ik dus wel eens last heb van agressie-problemen of woede-uitbarstingen. In mijn droom zaten de twee tijgers ook in een kluis opgesloten. Ik gooide ermee (negeer mijn agressie-probleem niet meer, maar probeer er aan te werken) en toen werden de tijgers kleiner.

Zo bijzonder!

21 april 2014

Ik ben nu als het goed is ook een geregistreerd lid, zodat ik notificaties ontvang, bij reacties op topics die ik volg.

22 april 2014

Over synchroniteit gesproken, was bij een reiki therapeut geweest. We raakten aan de praat en hij vertelde mijn dat hij ook bij het overspel van zijn ouders betrokken was en een buitenechtelijk kind was...
Tja, soort zoek soort...

Ja, als je dromen hebt wil ik er wel naar kijken. Ik vind het leuk om te doen en het is voor mijn een leerproces.
En weet je.. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Mensen denken vaak moeilijk, of willen het letterlijk nemen wat ze zien.
Ik ben een luie intrepeteerder. Ik kijk niet te veel naar de details. Ik vind dat vaak zonde van me tijd. Ik kijk naar de hoofdlijnen, de samenhang.
Ik kijk bv naar het onderscheid in elementen: dieren , andere mensen , mechanismes, omgevings sfeer, etc ,etc. Wie valt wat aan of wat gebeurt er. Een aanvalland dier is bv een natuurliijk instict wat onderdrukt is en wat nu erkend wil worden. Ik zoek verder eigenlijk nooit naar de eigenschappen van het specifieke dier.

De tijger inderdaad is een roofdier wat op de loer ligt. Een instinct in de mens wat sluimert en op zoek is naar bloed. De tijger heeft ook andere kanten: het is een prachtig dier en een krachtige beschermer/aanvaller. Het kan jou dienen om je te wapenen tegen bepaalde zaken. Omdat het nu boven komt drijven kan het zijn dat jij weer leert voor jezelf op te komen. Iets wat jaren geleden onderdrukt is komt nu weer vrij.
Zo zie je, er zijn tig manieren om een droom te benaderen

Groeten Jan

22 april 2014

Ja dat is inderdaad "toevallig'', dat deze persoon een vergelijkbare negatieve ervaring heeft doorgemaakt.

Interessant hoe je dromen op jouw manier vertaalt. Je hoort het wel als ik nog een droom heb ervaren, waar ik niet uit kom of meer informatie uit wil halen.

22 april 2014

Voor de volgende twee dromen zoek ik nog een interpretatie of uitleg:

[droominfo.nl] "Droom over bos, landkaart, (flits)camera, vuilnisbak en witte boom" [Mystiek]
[droominfo.nl] "Droom over o.a. varken, spuit, broodrooster en deur" [Algemeen]

(Uiteraard geen verplichting)

Groeten

22 april 2014

Dag Rinuske,

Dromen van een ander zijn altijd leuk om uit te pluizen!
Heb deze week een drukke week maar, hoop ze wel een deze dagen voor je te ontcijferen.

Groeten Jan