Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

half dromen dat je ergens anders bent

Fly_away
3 augustus 2011

Hallo iedereen,

Ik zou heel graag antwoord willen hebben op deze "droom".

Als ik mijn ogen dicht doe dan dwalen mijn gedachtes zo af dat ik er raar van wordt. Ik denk dan bijvoorbeeld dat ik ergens anders ben/ iemand anders ben. Ik "droom" volgens mij niet, ik half-slaap ofzo, want ik kan gewoon mijn ogen open doen en tegen mezelf zeggen: Nee ik ben gewoon hier. En dan ben ik zo suf dat zodra ik mijn ogen weer sluit ik weer denk dat ik ergens anders ben/ iemand anders ben. Ik zit dus niet in een diepe slaap, want ik keek vaak genoeg op de klok en zie ik dat er een uur verstreken is. Ik "slaap" dus slecht, want echt in slaap val ik niet. Ik dacht dat het aan teveel tv kijken lag, maar was gisteren wezen sporten en toen direct op bed gegaan want ik was heel erg moe. Dan nog "halfdroom/ halfslaap" ik dat ik op dat moment met 4 mensen aan het basketballen ben.

Kan iemand me uitleggen wat dit is, want ik ben overdag niet echt moe. Ik slaap echt maar 5 uurtjes diep dat ik om 1 uur ga slapen en rond 6 uur weer wakker wordt. Voor die tijd ga ik dus om 10 uur slapen en heb ik deze rare "dromen".

HELP!!

Nicoline Douwes Isema
3 augustus 2011

Beste dromer,

Laat ik je meteen gerust stellen - dit klinkt heel normaal voor mij.
Dromen doen we niet alleen in de nacht, maar ook overdag. Hersenscans van een dromend persoon lijken heel veel op een dagdromend persoon, zo blijkt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek. Een van de laatste onderzoeken is leuk om te vertellen: prof. David Kahn kwam er achter dat de hersenpatronen van een improviserende jazzmusicus bijna gelijk zijn aan die van een dromende jazzmusicus.

Alleen je rationeel denken, dat is overdag een stuk actiever dan in de nacht. Daarom kun je overdag heel gemakkelijk denken 'oh, wacht, ik zit te dromen, even opletten nu', maar denk je er in de nacht niet zo snel over na of je droomt of niet. Die ratio staat dan op een laag pitje!

Maar de ene mens dagdroomt meer dan de andere. Sommigen bijna nooit, anderen de hele dag. Waar hem dat verschil nu precies in zit, daar is veel onderzoek naar. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen die veel (dag)dromen, vaak creatiever zijn dan mensen die een duidelijk onderscheid maken tussen droom en wakker zijn. Het blijkt ook vaak dat dagdromers hun nachtelijke dromen meestal goed onthouden, is dat bij jou ook zo?

Mensen die veel mediteren, een toestand waarin de hersens ook dezelfde patronen vertonen als in droomstaat, die dromen minder in de nacht.

En daar ligt denk ik een verband met jouw vraag.
Je schrijft dat je vijf uur slaap per nacht pakt. Dat is technisch genoeg om het lijf tot rust te laten komen, maar in de regel heeft het brein meer slaap nodig. Meer tijd om te dromen! Vergis je niet, dromen is hard werk. Je verbrandt een hoop calorieen en je hersens draaien hard. Kijk eens op www.wathebjijgedroomdvannacht.nl voor een plaatje van de hersenen tijdens de droom, je zult er van opkijken!

Wie niet genoeg droomtijd heeft, gaat dat overdag vanzelf inhalen. Dat doet het brein, vanzelf. Dat heeft niet altijd met slaap te maken: door alcohol wordt droomactiviteit bijvoorbeeld onderdrukt. Wie stomdronken in slaap valt, heeft misschien wel genoeg uren geslapen, maar niet altijd genoeg uren gedroomd. En als je dan niet kunt uitslapen, dan komen die dromen overdag.

Je zei het zelf al: als je niet kunt slapen, maar wel rust, dan begint je brein alvast te dromen. Dat klinkt mij heel gezond in de oren. De vraag is natuurlijk wel of je genoeg slaap krijgt, en hoe het komt dat je niet in slaap valt. Maar die vraag is voor medici, niet voor een droomcoach.

Groetjes,
Nicoline

3 augustus 2011

Wat interesant, dat wist ik niet.
Ik weet vrij veel af van dromen, maar dit is nieuwe informatie.. Leuk.
Ik heb dat zelf ook, ik heb soms ook een droom overdag, maar dat is eigelijk alleen als ik in die nacht weinig geslapen heb.
Ik kan dan ook mijn dromen altijd onthouden.. Ik weet nu nog wat ik gister heb gedroomd, en kan daarin ook details noemen.
En ook nog van een week geleden...

Dromen overdag helpt je soms wel een saaie dag door te komen...! hihih..

Greetz Yoi

Fly_away
3 augustus 2011

Bedankt voor deze fijne reactie. Het zit hem inderdaad meer in het volgende: Mijn ouders zijn 2 week op vakantie en ik moet op het huis passen, ik had voorafgaand aan hun vakantie maagproblemen(die ik nog heb). Maar dus sinds ze weg zijn slaap ik slechter dan eerst. Mijn dagnachtritme is ook anders. Normaal ging ik pas rond half elf ff lekker op bed tv kijken en dan rond half 12 slapen, rond een uur of half 9 werd ik weer wakker. Ik was zo'n vaste slaper. En dat is dus veranderd, het slechte slapen brengt nu ook psychische klachten met zich mee, die opzich helemaal nergens op slaan. Alleen voelen( ik ben niet alleen, heb eigenlijk wel genoeg vrienden) etc. Ik weet dus zeker dat ik na een nachtje goed slapen weer wat logischer na kan denken.

POPO
11 juni 2013

Dus mensen die mediteren dromen minder...
Misschien een idee voor jou, Alex, om eens te mediteren.