Slapen tijdens een hittegolf

Draaien, woelen, zweten. Wachtend op het moment dat de slaap je eindelijk overvalt. Door de hitte lijkt het onmogelijk om in dromenland te raken. Dit artikel geeft je tips om toch in slaap te vallen in tropische temperaturen. SPOILER: Slaap niet in je blote kont...

Niet naakt gaan slapen

Het lijkt misschien een goed om idee om juist zo min mogelijk kleding aan te doen wanneer het bloedheet is, maar niets is minder waar. Wanneer je geen kleding aanhebt in bed, betekent dit dat zweet achterblijft op je huid, in plaats dat het geabsorbeerd wordt. Dunne, katoenen nachtkleding is de beste optie, maar als je echt wilt afkoelen kun je het beste sokken aantrekken en/of kussenslopen gebruiken die een poosje in de vriezer hebben gelegen. Het afkoelen van je voeten verlaagt de algemene gevoelstemperatuur van je huid.

Verkoel je lichaam

Een koele douche voor het slapen is het overwegen waard, aangezien dit de kerntemperatuur van je lichaam verlaagt. Misschien nèt lang genoeg om in slaap te vallen. Zorg er wel voor dat je niet té koud doucht, want dat moet je lichaam juist weer hard werken om je op te warmen. Als je liever niet onder de douche wilt, kun je ook even je polsen onder de koude kraan te houden om je lichaam te verkoelen.

Blijven drinken

Vergeet niet om goed gehydrateerd te blijven. Je verliest immers aardig wat vocht door al dat zweet. Zet een flesje (koud) water naar je bed en drink een groot glas water voordat je gaat slapen. Vermijd cafeïne en alcohol, want daar droog je juist van uit.

Ventileer je slaapkamer

In landen waar het elke zomer warm is, is men voorbereid op hitte en hebben veel mensen een airco. In ons landje zijn hittegolven echter niet zo normaal en vinden de meeste mensen het niet rendabel om voor die paar warme nachten een airco te kopen. Voordeliger is het om een ventilator neer te zetten. De wervelende lucht op je huid helpt je zweet af te voeren waardoor je net weer iets afkoelt. Bijkomend voordeel is dat muggen een hekel hebben aan circulerende lucht. Luchtcirculatie kun je ook bereiken door twee ramen tegenover elkaar open te zetten. Hou de ramen dan wel overdag gesloten, en open ze pas op het moment dat je naar bed gaat.

TIP: Vul twee flessen bijna vol met water en vries ze in (bijna vol, want ijs zet uit). Haal de flessen ijs uit de vriezer en zet ze voor de ventilator. De ventilator zal koude lucht door je huis blazen. Lekker!

Slaap beneden

Warme lucht stijgt op. Als je op zolder slaapt, is dit helemaal een ramp aangezien de zon de hele dag op het dak staat waardoor de zolder in de zomer doorgaans de heetste plek van het huis is. Als de temperatuur en benauwdheid je te veel wordt, zou je ook beneden kunnen gaan slapen. Dat scheelt al snel een paar graden.

Heb jij nog goeie tips om in slaap te vallen als het superwarm is? Laat het ons weten in de comments!