Monster-ex komt steeds terug

 • Auteur
  Berichten
 • Dagdromer
  Deelnemer

  Maart 2017 ben ik weggegaan bij mijn narcistische ex (we waren 2 jaar samen). Aan het einde van ons “samenzijn” tot minstens anderhalf jaar na mijn vertrek was hij voer voor mijn nachtmerries; de helft van wat ik droomde waren nachtmerries die direct of indirect met hem te maken hadden en dikwijls werd ik wakker van mijn eigen gesmeek, geschreeuw of van lichamelijke handelingen zoals slaan of schoppen). Ondertussen, zoals vannacht, komt het vaker voor dat hij in mijn dromen voorkomt zoals ik geloof dat hij geweest zou zijn zonder zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis… we hadden het potentieel om een powerkoppel te worden, maar ik heb geen seconde spijt gehad van mijn vertrek en ik heb hem ook niet gemist of gehoopt dat we nog samen konden komen. We hebben elkaar daarna ook nooit meer gesproken. Ik vraag me dus af wat dit nou kan betekenen. Iemand een idee?

  kaithy
  Gast

  zijn jullie met ruzie uit elkaar gegaan?

  Dagdromer
  Deelnemer

  We zijn inderdaad uit elkaar gegaan met een heleboel vijandigheid. Hij heeft een groot deel van mijn inboedel verduisterd en zich flink schuldig gemaakt aan smaad en laster

  Esme
  Moderator

  Een narcist is iemand die alleen maar van zichzelf houdt. Op het eerste gezicht merk je niets aan hen, tot je een vaste relatie met dit soort mensen gaat. Ze komen in het begin over als heel vriendelijk, behulpzaam en erg amusant. Alles draait om hen leven en mag je alleen maar rekening met de persoon. Eigen initiatief wordt niet geduld. Wanneer je ergens niet mee eens bent kan een narcist heel manipulatief worden. Verbaal zijn ze heel sterk en leiden ze je om de tuin. Een narcist kan een partner zich helemaal naar zijn of haar hand manipuleren. Hij probeert je dom te houden om op die manier je onder controle te houden. Ook door je onderuit te praten. Hij kan je op een manier ompraten, dat je denkt dat jij het niet goed hebt. Het brengt je verwarring en zorgt hij ervoor dat je geen of weinig zelfvertrouwen meer hebt. Je gaat enorm aan jezelf twijfelen. Je wordt een slaaf van de narcist. Daar voelen ze zich prettig bij.

  Je droomt over je ex, omdat een narcist je mentaal kan mishandelen. Nachtmerries komen voort uit stress of trauma’s. Onbewust ben je in je droom de mishandeling aan het verwerken. Je dacht dat het een potentieel powerkoppel te zijn, omdat jullie voor de buitenwereld als een leuk stel wordt gezien. Maar niets is minder waar. Je moet het een plekje geven.

  Dagdromer
  Deelnemer

  Lieve Esme, heel erg bedankt voor de moeite en de feedback. Het voelt voor mij alleen niet echt als een antwoord op mijn vraag…
  Ik heb geen vragen over wat narcisme is of wat de effecten ervan kunnen zijn op de omgeving.
  Over het potentieel dat ik aanhaal heb ik ook geen vragen. Ik was niet blind voor wat er gebeurde, ik begreep echt nier waar het vandaan kwam. Toen ik besefte dat het narcisme was, besefte ik ook dat het potentieel niet haalbaar was en liet ik het los.
  Ik begrijp ook dat mijn nachtmerries deel uitmaken van mijn verwerkingsproces en hoe naar ze ook waren maakte ik mij daar geen zorgen over. Gelukkig heb ik die nachtmerries niet meer.
  De nachtmerries stopten toen ik mijn focus verplaatste van mijn ex en mijn verleden naar mijzelf en mijn toekomst. Ik droom nog wel eens van hem maar dat is sporadisch. Dat dat gebeurt verbaast me ook niet want ik heb nog lang niet alles verwerkt.

  Het enige waar ik echt vraagtekens bij heb, is hoe hij tegenwoordig in mijn dromen naar voren komt zonder zijn narcisme en zonder een link naar de trauma’s die ik bij hem opliep. Zoals ik al zei, ik heb nooit spijt gehad van mijn vertrek of verlangd naar hereniging, dus wat kan de aanleiding zijn geweest voor die specifieke transformatie in mijn dromen?

  Esme
  Moderator

  In het stukje over narcisme gaf ik aan hoe zo’n persoon is. Iemand die van een persoon met narcistische trekken heeft gehouden, ziet niet altijd de fouten van de ander. Het is vaak, dat de partner van een narcist denkt dat het aan zichzelf ligt. Hij of zij vergeet dan de fouten van de narcist. En wordt de lastpost toch weer het hand boven het hoofd gehouden. Ik denk dat je daarom in je droom je ex als een fijne partner ziet.

  Dagdromer
  Deelnemer

  Maar dat is dus niet het geval. Ik prikte al snel door zijn masker heen en kreeg snel door wanneer hij loog. Ik ben nooit blind geweest voor zijn fouten, heb nooit aan mezelf getwijfeld, en hou hem zeker geen hand boven het hoofd… ik had hem al snel door, ik was enkel onwetend mbt narcisme. Toen ik mij daar bewust van werd, heb ik gelijk werk gemaakt van mijn vertrek.
  Heb je nog andere ideeën?

  Esme
  Moderator

  Wat goed van je. Dan stond je in die periode sterk in je schoenen en bewust van wat er zich afspeelde. Wie weet ben je onbewust sterker geworden en heb je overwicht kunnen creëren. In je droom over je vader schreef je waar je allemaal mee te kampen had. Een waslijst van ellende. Maar in de droom van je vader had je ook overwicht. Het kan te maken hebben met deze droom, waarin de narcist geen lastig persoon is. Je hebt hier dan eigenlijk ook overwicht op je ex en is hij een perfecte partner. In de droom hebben jullie een gelijkwaardige positie.

  Dagdromer
  Deelnemer

  Dat klinkt inderdaad aannemelijk, dankjewel. Het is inderdaad sinds ik mijn ellendige verleden met hem los begon te laten dat deze dromen begonnen. Bedankt voor het meedenken, ik kan het nu wel plaatsen :)

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
Je emailadres wordt niet getoond


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">