Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Realistische droom geeft werkende (technische) oplossing voor probleem waar ik mee worstelde.

sloepie
12 jaar geleden

Dit is de meest krankzinnige droom die ik ooit heb gehad

Ik ben net een nieuw bedrijf begonnen en moet me daarom ook bezighouden met materie waar ik bar weinig van weet: n.l. boekhouden.

Ik was gisteren tot 2 uur in de nacht bezig om mijn balans kloppend te krijgen, maar wat ik ook deed het lukte niet. Ik wist absoluut niet waar het probleem zat, laat staan dat ik een oplossing wist.

Vannacht droomde ik dat ik daarom maar naar een willekeurige (onbekende) boekhouder ging om daar uit te vissen hoe ik het probleem op moest lossen. Toen ik het probleem voor had gelegd, was de reactie van de boekhouder. Oh, maar dat is heel simpel, daar moet je kruisposten voor gebruiken.

Het idiote van deze droom was dat het net echt was. Ik dacht echt dat ik bij een boekhouder zat die ik via internet had gevonden. Ik kende de man ook helemaal niet. Het was een wat oudere man van rond 45 -50 jaar en gedroeg zich ook als een echte boekhouder die me ook duidelijk liet merken dat hij vond dat mijn boekhoudtechnische kennis absoluut beneden de maat was.

Zijn reactie op mijn probleem was dan ook ietwat denigrerend in de trant van "man waar ben je in vredesnaam mee bezig als je zoiets simpels niet weet" toen hij mij zijn oplossing voorschotelde.

Toen ik wakker werd, kon ik me de droom en de voorgestelde oplossing nog heel goed herinneren. En wat bleek; het was inderdaad ook de exact juiste oplossing. Ik was stomverbaasd. Ik wist wel wat kruisposten zijn, maar absoluut niet dat je kruisposten ook hier voor kon gebruiken.

De vreemdste droom dus die ik ooit mee heb gemaakt. Een droom met een volstrekt realistische werkelijkheid met een reële oplossing voor een bestaand probleem op een gebied waar ik zeer weinig kennis van en ervaring mee heb.

Ik vraag me dan ook af waar hoe ik aan deze oplossing ben gekomen. Heb ik dat zelf bedacht in mijn droom? Wat ik wel heel merkwaardig vindt omdat het antwoord zo uit de lucht kwam vallen, zonder ik daar (in mijn droom) over had lopen puzzelen. Is je onderbewustzijn werkelijk tot dit soort dingen in staat?

Ik heb regelmatig oplossingen voor technische problemen op mijn vakgebied "gedroomd", maar dat gebeurt meestal tegen de tijd dat ik aan het wakker worden ben. Voor mij zijn dat dan ook geen dromen meer omdat ik in die gevallen zelf bezig ben met het oplossen van het probleem en ben me daar ook al bewust van. Ik ben dan nog half slaap, terwijl mijn brein blijkbaar alweer op volle toeren draait op zoek naar een oplossing van een bepaald probleem.

Maar deze keer was het anders. Het was een 100% echte droom. Maar ik droomde dat wel vlak voordat ik wakker werd, dat vermoed ik tenminste.

Zijn er meer mensen die wel eens zulke realistische dromen met reële oplossingen hebben gedroomd?

Jenna
12 jaar geleden

Nee, ik heb nog nooit zoiets gedroomd. Maar het is wel logisch. Je worstelt met zo'n probleem en bent tot diep in de nacht daarmee bezig. Je onderbewuste wist dit al lang. - stel je voor, je ziet iemand maar bent de naam vergeten en dan BOEM opeens weet je de naam weer - Dit is hetzelfde verhaal, je was een oplossing aan het zoeken en dan opeens weet je hem weer.
Ik zou me er niet al te druk over maken, het is vooral handig;-)
Jenna

PB
7 jaar geleden

Hoi,

Dit heb ik ook al verschillende keren meegemaakt.

De eerste keer dat ik me kan herinneren was ik dacht ik 16 jaar oud.
Wij hadden toen een PC in huis 80486. En ik had daar software op. Ik had uren geprobeerd om de boel aan het werken te krijgen, maar kreeg het niet voor elkaar. Heel frustrerend. Nu goed, ik ging dan maar slapen...

's Morgens werd ik wakker, lag in mijn bed en had de oplossing voor me in mijn hoofd. Ik kon me alle stappen die ik moest doen gewoon herinneren...

Ik sta dus op, zet de PC aan, Druk op delete om in het besturingssysteem (BIOS) te raken. Verander een instelling in de BIOS en laat de PC verder opstarten. Start de software en bingo. Geen probleem.

Ik prutste in die tijd veel aan het besturingssysteem en was dit niet ongewoon. Maar mijn droom vertelde me dat de oplossing hier zat en welke optie ik moest aanpassen.

Deze 'droomtruc' heb ik nadien nog vaker toegepast. Niet altijd met evenveel succes overigens.

Ik ben een ontwerper/ingenieur en als ik een oplossing moet bedenken voor een probleem, dan kan ik vaak een oplossing bedenken in mijn slaap (dromen). Soms word ik dan waker met een vers idee. Dat toets ik dan af overdag als ik wakker ben. Soms is het een goed idee, maar vaak moet ik ook toegeven dat het idee op zich niet slecht was, maar niet werkend, niet schaalbaar, incompleet,...


Pascal

7 jaar geleden

Pascal, Is dit een herinnering of een droom? Ik begrijp je niet zo goed. Groeten, Esme

7 jaar geleden
Beheerder

Dat komt vaker voor, ik ken dat uit eigen ervaring.
Heel wat problemen werden door een plots helder inzicht in een droom of meditatie of even brainstormen duidelijk. Vaak totaal niet te beredeneren, in een flits.
De geest blijft doorwerken aan een probleem waar je energie in steekt.
Dat werkt ook zo bij een therapie. Als iemand lang genoeg geworsteld heeft met een probleem kan zich plots de oplossing van het conflict voordoen in een aha erlebnis.

Kekule zag de Benzeenring in een droom. Zo zijn er talloze historische voorbeelden.
Uitvinden impliceert iets vinden dat als idee bestaat (het eidolon van Plato). Denken is een obscuur proces en we weten absoluut niet hoe het werkt want het punt van Archimedes ontbreekt om onszelf te beschouwen.
Dat is overigens ook het manco van de psychologie.

In de alchemie bestaat een afbeelding waarin de koning en de koningin elkaar benaderen.
Dat gaat eerst via de linkerhand (onbewuste kant) na een reeks fasen verschijnt van boven een duif (Heilige geest) deze reikt een takje aan (vredesduif). Ik vind dat altijd een prachtig voorbeeld van hoe animus en anima elkaar na een strijd vinden in een compromis. (het huwelijk en de paring)

Jung noemde de intuïtie de transcendente functie en terecht.
De intuïtie omvat alle andere functies en overstijgt die.
De Intuïtie is in staat om vanuit een hoger standpunt een verbinding te leggen en die te combineren.
Zeg maar de geestelijke functie de meer aardse denkwijze of ook gevoel te inspireren.
Vergelijkbaar met een Devi uit het oosten of een deamon uit de antieke wereld (deamon als spirit/ cupido'tje, of vogel enz.)



2 keer bewerkt. De laatste keer was 7 jaar geleden door Sheherazade.