Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Droom met paarsige alen

Mon
29 januari 2018

Ik had een angstige droom vannacht; ik werd steedsaangevallen door alen, die van onder de meubels vandaan kwamen.Ze haakten zich met een kunststof haakje aan mij vast en dat trok ik er san uit om van de aal af te komen. De kleur van de alen was paarsig. Ik was heel bang om mijn voeten ( met schoenen ) nerte zetten, omdat er dan weer een aal tevoorschijn kon komen vanonder de meubels. Later in de droom zag ik dat de alen zich ookaan babies gingen aanhaken. Ik las dat een aal staat voorbindingsangst, maar dit voelde toch over iets heel bedreigends van buitenaf.

29 januari 2018

Dromen laten beelden in symbolieken zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven. Een aal is een aaseter. Het haakje houdt je ongewild vast. De aal is in staat om in heel donker water te zwemmen en daarom staat hij symbool voor het onbewuste. In het onbewuste huizen angsten, zoals idd. bindingsangst. Door over angsten heen te komen werk je aan zelfverzekerheid.

29 januari 2018
Beheerder

Glad als een aal, schiet mij te binnen.
Dat houdt in dat je ze bijna niet kunt vangen.
Maar een aal is ook iemand die aalglad is, praatjes verkoopt en niet te vertrouwen is. (gladjanus)
Aalglad houdt gelikte praatjes in, zoals een onbetrouwbare verkoper.
De aal is verwant met de slang en de draak.
Het lijkt op een nest met slangen.
Je moet als het ware op je tenen lopen.
De aal is vaak zwart en kan voor het kwaad staan.
Het kwaad haakt je aan. (Schaduw/ sinister)
De aal heeft nog een fallische betekenis, vooral vanwege zijn slijmproductie.
Het zal dus niet vreemd zijn dat hij als afrodisiacum werd gebruikt.
Hier is het ook een vruchtbaarheidssymbool.

Wat broedt er aan kwaad/angst in jou als huis?

mooimo
30 januari 2018

Ik heb als puber en daarna als volwassene heel lang op mijn tenen gelopen,daar ik probeerde aan de verwachtingen van mijn omgeving te voldoen. Daar ik hoogsensitief ben raak ik snel overprikkeld en vind ik het heerlijk om dingen alleen te doen en op mezelf te zijn. De laatste tijd heb ik nog meer de behoefte om met rust gelaten te worden. Misschien stonden de alen wel voor de hersenspinsels die nog ergens in mijn bewustzijn huizen. Ik heb veel last van verlatingsanst en controle-dwang/ angst gehad in mijn volwassen leven. Doordat ik als kind me emotioneel verwaarloosd heb gevoeldf. En ook psychisch en fysiek mishandeld ben door mijn vader. Vandaag heb ik hem weer vergeven, daar ik voelde dat ik weer boosheid naar hem voelde. Ik wil vooral door mijn ouders met rust gelaten worden. Toen ik hem vergeven had en de boosheid voelde oplossen werd ik rustig van binnen.

mooimo
30 januari 2018

Ik heb inderdaad bindingsangst cq verlatingsangst ontwikkeld in mijn vroege kindertijd en daar vanaf mijn 29ste heel erg last van gekregen. Daarvoor was ik me er niet van bewust; was de angstverdrongen. De laatste tijd merk ik dat ik me veek zekerder ben gaan voelen; doordat de Oude kinderpijn beetje bij beetje verwerkt is en ik mezelf er van bevrijd heb.Eenverwerkingsdroom, denk ik. Bedankt voor je reactie:-)

30 januari 2018

De alen zijn aaseters. Aasdieren voeden zich dierlijke resten. In je pubertijd ben je verwaarloost (aal met haakje). Het haakje van de aal geeft aan dat je ongewild vast zit aan iets. Wanneer je gevoed wordt door angsten kun je niet vrijelijk bewegen. Angsten kun je ook ontleden en je de vragen kunt stellen waarom je deze angsten bezit. Zoals bindingangst. Wie weet wil je wel contacten aangaan, maar ben je geschrokken bent door hoe je behandelt bent en hierdoor niemand meer vertrouwd. Als je dat doet, kun je stapje voor stapje vooruitgang boeken. Raak je bijvoorbeeld overprikkeld omdat je stress ervaart of ben je niet assertief genoeg. Op die manier leer je jezelf opnieuw kennen. Dat noemen we zelfreflectie.

31 januari 2018
Beheerder

De alen waren paars.
Nu is dat een kleur die met de dood of lijden te maken kan hebben.
In de symboliek bijvoorbeeld tijdens de vasten. (versterving)
Paars aanlopen kan wijzen op verstikking door onderdrukking van woede.
(Cyanose)

Paars was in de oudheid een onbetaalbaar dure kleur, gewonnen uit een bepaalde zeeslak.
Een kleur die voorbehouden was aan de rijke elite, of zelfs een uitsluitend keizerlijk/koninklijk privilege.
Royalisten houden het paars nog altijd in het vaandel.

Wat wellicht nog een stukje ijdelheid inhoudt?



1 keer bewerkt. De laatste keer was 31 januari 2018 door Sheherazade.