Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Lelijk portret

Rainbowstardust
7 oktober 2018

Vannacht droomde ik zoiets raars...

Ik was in het huis van mijn opa en oma, en er waren nog andere mensen bij. Familie en mensen die ik niet kende. Iets eerder was ik bij mijn moeder thuis en had ze met iemand een afspraak gemaakt die een portret van mij zou schilderen (op basis van een foto). Ze wilde ook graag portretten van haar overleden katten laten maken door dezelfde persoon.

Toen we bij mijn oma waren, werd het portret bezorgd door de kunstenaar. Het was een klein werkje, op een soort plankje waar een wit doek omheen gespannen was. Het was een heel lelijk, niet goed lijkend portret.

Toen de kunstenaar aankwam, was iedereen enthousiast en ging iedereen naar de keuken waar het op een keukenkastje gehangen werd. Maar toen men het schilderijtje zag, zei man niets. Iedereen zweeg en droop af. En mijn moeder had tranen in haar ogen van woede, en zei: "Ik vind het echt heel lelijk. Ik gooi deze weg. De schets vind ik nog wel oké, maar de rest doe ik weg. Ik moet er immers nog meer laten maken. Zonde van die 1000 euro voor deze."

De schets was even groot, gemaakt op eenzelfde materiaal, maar dan met grijs potlood. Het was ook een totaal andere afbeelding dan de andere.

Ik vond zelf de schets ook mooier, en de geschilderde versie vond ik ook heel lelijk.


Wat kan dit betekenen...?

7 oktober 2018
Beheerder

Denk aan het Portret van Dorian Grey van Oscar Wilde.
Het zieleportret geeft de werkelijke staat weer.
We doen ons graag voor met de betere eigenschappen en laten de rest weg. (vanitas)
Maar het onbewuste kent onze duister verdrongen kanten en geschiedenis.

Dorian Grey leidde een liederlijk zelfs misdadig leven maar leek nooit ouder te worden.
Op zolder hield hij een portret verborgen.
Dat portret werd steeds lelijker en demonisch, het gaf zijn werkelijk beeld weer.

Een portret kan een kijk weerspiegelen.
Misschien ziet een ander alleen de slechte kanten.
Maar hier zie jij ze ook dus er moet wel een haakje aan zitten naar jezelf.

7 oktober 2018

Dromen laten beelden in symbolieken zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven. Een portret maken is een beeld vereeuwigen. De familie die je niet kent, zijn misschien al overleden en zijn even terug in beeld. Hun karakters kun je terug vinden in jezelf. De katten geven je eigen sensualiteit weer. Deze mogen opnieuw ontdekt worden en is het portret een spiegel van jezelf.

Het klein werkje laat zien, dat je niet alleen positieve eigenschappen bezit. Er zijn ook schaduwkanten in jezelf verborgen. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld je neus niet aanstaat. Of je selfies niet goed genoeg zijn. De keuken is een alchemistische plek. Hier wordt gebrouwen en gemaakt. Ook creativiteit komt hier tot uiting. Soms mislukt er iets. Dat zou geaccepteerd mogen worden. Niet alles hoeft perfect te zijn.

De schetsen (bedenksels) is mooi, maar de uitvoering valt tegen. Dat is een tegenvaller voor perfectionisten.