Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Moeder werd dement

Mo
5 jaar geleden

In mijn droom was ik bij mijn ouders op bezoek en mijn moeder ging mij naar het station brengen met de auto. Alleen had ze zich vergist in de plek waar haar auto stond en was in de lift gaan staan van het gebouw waar ze in de buurt was. Met haar bagage. Ze had op de knop voor de 4de etage gedrukt, maar was toen uit de lift gestapt, omdat ze zich bewust werd dat ze de lift niet moest nemen om naar haar auto te komen. Toen kwam ik haar tegen en bleek dat ze dement was, zonder dat we dat in de gaten hadden gehad. Ze zei dat er een tehuis voor haar gezocht werd, omdat dat nodig was. Ik raakte nogal in paniek en ging huilend aan een soort perronwachter vragen om te helpen om de autovan mijn moeder te vinden. Mijn moeder kon altijd alles; daarom was het zo'n schok voor me dat ze nu dement bleek te zijn.

5 jaar geleden

Dromen laten beelden in symbolieken zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven. Je ouders zijn je steun en toeverlaat. Je moeder helpt je op eigen benen te staan, door je naar het station te brengen, waar je je eigen weg leert ontdekken.
Op eens in de droom is je moeder de reiziger, want zij heeft nu bagage bij zicht. Bagage zijn de problemen die men meedraagt. Deze kan ze schijnbaar die loslaten. Hierdoor wordt haar concentratievermogen minder. Dementie is het onbewuste en in het duister tasten. De lift die je betreed is een manier om op een hoger of lager niveau te geraken. Maar je maakt je zorgen om je moeder en de vaart in de lift escaleert. Er zit een stop in je ontwikkeling.

5 jaar geleden
Beheerder

Je moeder "vaart ten hemel" met haar herinneringen en ballast, maar jij moet met de levenstrein.
Er komt een moment dat je die moeder los moet laten als steunpunt. Of wie weet, heeft zij jou eens nodig?
Maar het is hier de angst om zelf op reis te durven gaan.
Je kunt niet aan het handje gehouden blijven.

Lift en trein of vliegtuig zijn vergelijkbare ervaringen van verplaatsing van bewustzijn.
Kokerblik, niet zelf aan het stuur zitten enz.
De lift is daarbij uitzichtloos, een soort cel. Tegenstelling van vrijheid zoals de individuele auto.
Dus collectiviteit versus individualisme.